Testipenkissä: Boss Waza Craft BD-2W + SD-1W

bd-2w_angle_zoom_gal

sd-1w_side_zoom_gal

Uusien Boss Waza Craft -pedaalien on tarkoitus antaa laatutietoiselle kitaristille sen ultimatiivisen, boutique-tyylisen Boss-elämyksen.

Japanilainen sana ”waza” tarkoittaa taidetta, taidokkuutta ja tekniikka, mikä uudessa Boss-sarjassa viittaa siihen, että ensinnäkin sarjan pedaaleissa käytetään vanhan liiton analogitekniikka, ja toiseksi sarjan efektit (tällä hetkellä: tässä jutussa testatut kaksi säröpedaalia, plus DM-2W-viive) ovat valmiiksi modattuja firman tehtaassa.

****

bd-2w_top_gal

Boss Blues Driver BD-2W Waza Craft (noin 155 €) on täysanaloginen, päivitetty versio Bossin suositusta Blues-säröstä.

Boss on keksinyt 1970-luvun lopussa efektipedaaleilleen tämän kompaktin muodon ja rakenteen, josta on tullut sittemmin alan standardi. Tyypilliseen Boss-pedaaliin kuuluu valumetallinen runko, sekä pedaaliläpän alta löytyvä paristokotelo.

BD-2W tarjoaa kolme säädintä: Gain-säätimellä määrätään särön määrää, Tone-potikalla soundin kirkkautta, ja Level-säätimellä taas asetetaan efektille haluttu lähtötaso.

Waza Craft -pedaalien pikkukytkimellä valitaan Standard- ja Custom-tilan välillä. Standard-tilassa BD-2W käyttäytyy dynamiikan ja soundin kannalta kuin perinteinen Boss Blues Driver, kun taas Custom-tilassa on tarjoilla entistäkin laajempi dynamiikka, sekä lämpimämpi ja avoimempi soundi.

Tässä soundiesimerkissä Gain-nuppi on avattu kello 12. Soitan kaksi samankaltaista pätkää – ensin Standard-tilassa, ja sen jälkeen Custom-tilassa:

Toisessa äänitteessä pedaalin Gain-potikka on avattu täysille:

bd-2w_angle_gal

****

sd-1w_top_gal

Boss Super OverDrive SD-1W Waza Craft (noin 155 €) on keltaisen klassikkosärön boutique-versio.

Nimensä mukaisesti tässä on kyse overdrive-säröstä, eli odottavissa on dynaaminen ja keskialueella rikas särösoundi. Distortion-säröt taas ovat yleensä purevampia ja vahvemmin kompressoivia kuin overdrive-pedaalit.

Myös SD-1W tarjoaa kolme säädintä – Drive, Tone ja Level – sekä kaksiasentoisen minikytkimen. Standard-tilassa odotettavissa on premium-luokan versio legendaarisesta SD-1-soundista, kun taas Custom-tilassa soundiin on lisätty enemmän bassorekisteriä.

Tässä ensin yksi esimerkkipätkä, jossa SD-1W:n Drive-säädin on avattu puoleen. Ensin käytän efektiä Standard-tilassa, minkä jälkeen soitan samankaltaisen riffin Custom-tilassa:

Seuraavassa klipissä Super OverDriven Drive-säädin on avattu täysille:

sd-1w_angle_gal

****

bd-2w_angle_2_gal

Mitä tarkoittavat käsitteet ”boutique-pedaali” ja ”premium-luokan efekti”?

Waza Craft -pedaalien tapauksessa vastaus on sekä kuultavissa että tuntuvissa:

Molemmissa testatuissa säröpedaaleissa soundi on vielä entistäkin kermaisempi ja selkeämpi. Efektien oma kohina on näissä premium-versioissa saatu vielä aavistuksen verran alemmas. Sekä BD-2W että SD-1W tuntuvat myös vielä orgaanisemmilta kuin niiden (perushyvät) tavalliset rinnakkaisversiot. Särösoundi on erittäin luonnollinen ja hyvin herkkä muutoksiin soittodynamiikassa tai kitaran volyymipotikan asetuksessa. Säröefekti ei tunnu millään lailla päälle liimatulta, vaan kitaran ja pedaalin välille syntyy luonnollinen ja hyvin musikaalinen vuoropuhelu.

Waza Craft -säröjen ensivaikutelma ei ehkä ole niin korostetun erilainen kuin mikä ehkä odottaisi, mutta suorassa A/B-vertailussa rivipedaalien ja Waza Craft -sarjalaisten väliset erot ovat helposti havaittavissa. Tavallisetkin Boss-efektit toimivat mielestäni moitteettomasti, mutta Waza Craft -säröissä on kiistämattä vielä luokkaa makeampi soundi.

sd-1w_angle_2_gal

****

Boss BD-2W + SD-1W Waza Craft

hinnat noin 155 €

Maahantuoja: Roland Suomi

****

Plussat:

+ tuttu formaatti

+ täysin analogiset

+ kaksi toimitilaa

+ soundi

One thought on “Testipenkissä: Boss Waza Craft BD-2W + SD-1W

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: