Testipenkissä: Roland AC-33RW

****

ac-33-rw_front_gal

Roland AC-33RW (467 €) on mustan AC-33:n uusi sisarmalli ruusupuu-tyylisellä viimeistelyllä. Pikkukombo ei ole päällystetty oikealla ruusupuulla (tai palisanterilla), vaan tässä käytetään monista huonekaluistakin tuttua keinotekoista materiaalia.

ac-33-rw_angle_2_gal

Rolandin AC-33RW on firman pienikokoisin kombovahvistin akustiselle kitaralle ja laululle. Se toimii sekä omalla virtalähteellä (kuuluu pakettiin) että kahdeksalla AA-paristolla, jolloin sen käyttöaikaa on – käytetystä paristotyypistä riippuen – jossain kahdeksan ja yhdeksän tunnin välimaastossa.

Painoa on AC-33:lla vain hieman yli neljä ja puoli kiloa – oikea kärpässarjalainen siis – mutta tehoa löytyy peräti 30 wattia (20 W paristoilla)! Stereofonisesta kombosta löytyy kaksi viisituumaista kaiutinta, ja kotelossa on bassorefleksiaukko niiden välissä.

ac-33-rw_top_gal

AC-33RW tarjoaa kaksi kanavaa yhtäaikaiseen käyttöön:

Guitar-kanava on tarkoitettu elektroakustiselle kitaralle, ja sillä on volume-säätimen lisäksi kolmialueinen EQ-osasto. Toinen kanava on Mic/Line-kanava, johon voi kytkeä laulumikrofonin tai vaikkapa toisen mikillä varustetun kitaran. Mic/Line-kanava tarjoaa vain kaksialueisen EQ:n soundin hienosäätämiseen. Kanavan kaksi tuloa ei voi muuten käyttää samanaikaisesti – kun jakkituloon kytketään jakki, kombo automaattisesti mykistää XLR-tulon signaalia.

Molemmissa kanavissa on tarjolla chorus-efekti kahtena eri versiona, joista Space-vaihtoehto on se miedompi ja Wide taas se leveämpi ja täyteläisempi versio.

AC-33RW:n master-lohkosta löytyy Rolandin automaattinen Anti-Feedback kierronesto, kätevä 40 sekunnin loopperi, kuulokelähtö, Reverb/Ambience-säädin kaiulle, sekä master volume.

ac-33-rw_back_gal

Vaikka tämä Roland on kooltaan melko pieni, on AC-33RW:n takapaneeliin kuitenkin lisätty mukavasti liittimiä:

Virtalähden tulon vierestä löytyy peräti kaksi jalkakytkimille tarkoitettua tuloa. Kahdella tuplapedaalilla pystyy ohjata kaikkia loopperin toimintoja, sekä kytkeä chorus- ja kaiku-efektejä päälle ja pois lennossa.

Stereofonisesta linjalähdöstä voi lähettää AC-33:n signaalin mikserille tai vaikkapa äänikortille. Line Outin signaali haarautuu lähdöille ennen master volumea, minkä ansiosta Rolandia pystyy käyttämään henkilökohtaisena monitorina lavalla, samalla kun ääni menee ison PA:n kautta yleisölle.

Aux In -tulo tarjoaa ulkoiselle äänilähteelle kaksi eri liitintyyppiä – RCA ja pikkujakki – sekä oman tasosäätimen. Aux-tulon signaali menee loopperin kautta päätevahvistimeen, joten senkin pystyy looppaamaan.

Roland AC-33 RW

Taitettavalla metallijalalla voi kallistaa kombon viistosti ylöspäin, mikä edesauttaa lattialla seisovan pikkukombon kuulemista.

****

ac-33-rw_room_guitar_gal

Roland AC-33RW on erittäin näppärä pikkukombo akustiselle kitaristille ja trubaduurille. Kombon ääni on siisti ja raikas, ja yllättävän äänekäs. AC-33:n teholla pystyy vetämään mukavasti katusoittoa ja pieneimuotoisia keikkoja, esimerkiksi sivistyneessä kahvilassa tai pikkubaarissa. ”Oikealle” ravintola- tai baarikeikalle lähtisin trubaduurina kuitenkin mieluummin pikkukombon isoveljen (esimerkiksi Roland AC-60:n) kanssa, muuten ääni ja kitara jäävät helposti volyymiltään tavallisen hauskanpidon aiheuttaman metelin alakynteen.

Kokeilin samalla kitaralla (Tanglewood TW1000HSR E – testi tulossa) molemmat kanavat ja huomasin, että kanavilla on hieman erilainen perusluonne. Guitar-kanava kuulostaa neutraaliasennossa selvästi raikkaammalta kuin neutraalimpi Mic/Line-kanava.

Kaksi pientä kritiikkikohtaa löytyy testin perusteella:

Vaikka meiniki akustisen kitaran kanssa varmaan ei olekaan niin villi kuin Rock-keikoissa, näkisin kuitenkin mielellään myös akustisissa vahvistimissa sähköpuolelta tuttuja kulmasuojia. Nyt täytyy koko ajan varoa roudattaessa, ettei lyö vahvistimen kulmia vahingossa auki. Toinen parannusehdotukseni koskee kaiun säädintä, joka on AC-33:ssä yhteinen molemmille kanaville. Olisi kiva nähdä joko kummallekin kanavalle omaa kaikulähtöä tai kanaville yhteistä balanssi-säädintä, jolla voisi säätää esimerkiksi laulukanavalle enemmän kaikua kuin kitarakanavalle. Tällä hetkellä kaiun määrä on yhteinen, ja näin ollen kompromissi (jonka kanssa voi kuitenkin elää).

Äänitin seuraavat pätkät mikittämällä komboa:

näppäily ja Ambience-kaiku

plektra ja Wide-chorus ja Reverb-kaiku

laulu ja kitara

Vaikka pikku-Roland on tarkoitettu käyttöön nimenomaan nykyaikaisille etuvahvistimille, kokeilin sitä myös magneettisen, kaikuaukkoon menevän mikrofonin kanssa (Seymour Duncan Woody – testi tulossa). Guitar-kanavassa esivahvistus riitti vain juuri ja juuri, mutta Mic/Line-kanavalla pärjättiin melko hyvin:

magneettinen kaikuaukomikki (Mic/Line-kanava)

****

Rolandin perussoundi on mielestäni erittäin terve, efektit kuulostavat nekin myös todella hyvältä, ja kaikki toimii niin kuin pitää. Loopperia varten suosittelisin lämpimästi sopivan tuplajalkakytkimen hankkimista, koska loopperin ohjaaminen käy sitten paljon sulavammin.

Pienestä koostaan huolimatta AC-33RW on kunnon vahvistin, joka sopii mainiosti pienimuotoiseen esiintymiseen.

****

Roland AC-33RW

467 €

Maahantuoja: Roland Scandinavia

****

Plussat:

+ koko

+ paino

+ teho

+ soundi

+ efektien soundi

+ loopperi

+ hinta-laatu-suhde

Miinukset:

– kanavilla yhteinen Reverb-säädin

– ei kulmasuojia

3 thoughts on “Testipenkissä: Roland AC-33RW

Add yours

  1. Ymmärränkö oikein: tässä ei riittäisi potku kaikuaukkoon menevän mikin ja laulun kanssa?

    1. Moi, ymmärsit ihan oikein. Paitsi jos käytät aktiivista kaikuaukoon menevää järjestelmää (esim. LR Baggs L1 Active tai Seymour Duncan Active Mag), koska aktiivijärjestelmät eivät tarvitse niin paljon vahvistusta kuin perinteiset passiiviset magneettimikit.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: