****
Hiljattain ilmestynyt Roland Cube-10GX on Cube-perheen uusin jäsen, joka lähestyy firman suosittua Cube-reseptiä hieman toiselta kulmalta.
****
Kymmenwattinen Roland Cube-10GX (hintaluokka 125 €) asettuu vahvistinteholtaan kolmiwattisen Micro Cube GX:n ja 20-wattisen Cube-20GX-kombon väliin.
Kymppi-GX on edullisesta hinnastaan huolimatta samaa vankkaa tekoa kuin sen isot veljeksiä. Reilunkokoiset kulmasuojat ja Cube-sarjalle tyypillinen metalliritilä suojaavat kombon tehokkaasti monilta kolhuilta.
Koteloon on asennettu kahdeksantuumainen kaiutin.
Takapaneelista löytyy virtaliittimen (verkkolaite kuuluu hintaan) lisäksi aux-tulo, sekä yhdistetty kuuloke- ja linjalähtö.
Cube-10GX-kombon arkkitehtuuri poikkeaa toisista Cube-perheen GX-malleista:
Muiden GX-kombojen viritysmittarit ja i-Cube-Link-lähdöt puuttuvat tästä mallista, mutta niiden tilalle uudessa Cubessa tarjotaan huomattavasti avoimempi rakenne COSM-vahvistinosiossa.
Cube-10GX tarjoaa nimittäin uuden Roland Cube Kit -appsin kautta (Android ja iOS) kitaristeille mahdollisuuden valita ja vaihtaa oman Cuben COSM-mallinnuksia oman maun ja käyttötarpeen mukaan. Tällä hetkellä Cube Kitistä löytyy kahdeksan sähkövahvistinmallia, yksi vahvistinmalli mikitetylle akustiselle kitaralle, sekä yksi bassovahvistin.
Vaikka kombon etupaneelissa lukee sen kolmen kanavapaikkojen kohdalla Clean, Crunch ja Lead, käyttäjä saa valita appsin kautta vapaasti kanaviin juuri niitä COSM-malleja, joita hän itse haluaa – vaikkapa vain puhtaita vaihtoehtoja, kuten Acoustic, JC Clean ja Black Panel.
****
Kerron sen ”huonon uutisen” ensin: Olisin kernaasti nähnyt myös uudessa Cube-10GX-mallissa kaksi efektiosastoa, niin kuin esimerkiksi Micro Cube GX:ssä! Kymppi-GX-kombossa voi valita joko choruksen tai viiveen tai kaiun tai (reilusti annostetun) jousikaiun, eikä yhdistelmäefektejä ole tarjolla lainkaan.
Uutuuskombon painopiste on siis selvästi vahvistimen soundissa ja entistäkin parannetuissa COSM-mallinnuksissa. Cube-10GX on yllättävän äänekäs vahvistin 10-wattiselle kombolle, ja sen kahdeksantuumaisen kaiuttimen ansiosta tämän Rolandin yleissoundi on paljon syvempi ja aikuisempi kuin esimerkiksi Micro Cubessa.
Uudistetuissa COSM-malleissa on myös selvästi rapeampi, erottelevampi soundi, ilman lisättyä kohinaa. Kymppi-GX:n musikaalisesta kolmialueisesta EQ:sta on todella paljon apua soundien muokkaamisessa.
Soundien vaihtaminen Cube Kit -appsilla onnistuu erittäin helposti ja – mikä on parasta – täysin ilman erikoisjohtoja. Tarvitaan vain puhelimen (tai tabletin) ja kitarajohdon väliin sopiva kuulokeadapteri, jolla saadaan ohjelman dataa kulkemaan Android- tai iOS-laitteen kuulokelähdöstä kitarajohdon kautta Cube-10GX:een. Muutama täppäys vaan ja valitun kanavan COSM-malli on vaihdettu uuteen.
Tehdasasetuksena kombon ykköskanavassa on valittu Roland Jazz Chorus -kombon mallinnus. Tässä soitan Fender Telecasterilla ykköskanavan läpi ja chorus-efekti on päällä:
Myös tässä käytän Jazz Chorus -mallia, mutta tällä kertaa Surf-tyylisellä jousikaiku-efektillä:
Classic Stack on kakkoskanavan tehdasasetus. Se on Rolandin COSM-versio Marshall-stäkistä, jota kuullaan tässä delay-efektillä höystettynä:
Latasin Cube Kitillä kakkoskanavalle Brit Combo -mallin (AC30). Soitan Telecasterilla ja käytän kombon kaikua:
Orange-stäkkiä matkiva Orng Stack -malli kuulostaa tällaiselta Gibson Melody Maker SG:ltä soitettuna:
Tehtaalta on asennettu kolmoskanavaan R-fier Stack -malli – siis Rectifier-meininkiä (ensin Telecasterilla, sen jälkeen Melody Maker SG:llä soitettuna):
Cube Kitin Acoustic-malli tarjoaa nopean ja helppokäyttöisen ratkaisun akustisen kitaran vahvistamiseen (tässä Tanglewood teräskielinen magneettisella Seymour Duncan -mikrofonilla):
Cube-10GX kuulostaa yllättävän isolta myös bassovahvistimena (kaikki ääninäytteet äänitetty Shure SM57:lla):
****
Rolandin Cube-10GX tarjoaa firman oivan Cube Kit -appsin ansiosta jokaiselle kitaristille juuri sen vahvistimen, jonka hän tarvitsee ja haluaa. Bluesmies (tai -nainen) voisi esimerkiksi ladata kymppi-GX:n kolmelle kanavapaikalle Black Panel-, Brit Combo-, sekä Tweed-mallit, kun taas rankan musiikin ystävä voi tehdä pikkustyrkkarista metallimusiikkiin erikoistuneen koneen (esimerkiksi valitsemalla Classic-, Metal- ja R-fier-stäkit).
Cube-10GX:stä lähtee niin paljon – ja etenkin niin laadukasta – ääntä, että tämän kombon (muihin GX-malliin nähden) supistetulla efektivalikoimalla ei ole mielestäni oikeastaan niin paljon väliä. Roland Cube-10GX tarjoaa todella paljon vahvistinta edulliseen hintaan.
****
Roland Cube-10GX
Hintaluokka noin 125 €
Maahantuoja: Roland Scandinavia
****
Plussat:
+ edullinen
+ tehokas
+ monipuolinen vahvistintarjonta (Cube Kit -appsin kautta)
+ kolmialueinen EQ
+ tukeva rakenne
+ soundi
Miinukset:
– vain yksi efektiosasto
– jousikaiun vähäinen säätövara
Reblogged this on Soitintesti.com.