Testipenkissä: Boss FB-2 Feedbacker/Booster

Bossin FB-2 Feedbacker/Booster (105 €) on kitaristin erikoistyökalu musikaalisen feedbackin aikaansaamiseeen. Vahvistinkierron lisäksi FB-2 toimii myös tehokkaana boosterina, joka antaa tarvittaessa reilusti lisäpotkua kitarasignaalille.

FB-2 on tyypillinen Boss-pedaali, jolla on valumetallista valmistettu kestävä runko, kytkimen läpän alle piilotettu yhdeksän voltin paristo, sekä neljä säädintä.

Boosterille ja feedbackille on omat volume-säätimensä, seuraa yleis-tone, sekä vain boost-toimintoon vaikuttava Character-säädin.

****

Boosteri kytketään päälle ja pois tavallisella lyhyellä polkaisulla, kiertäminen taas saadaan aikaiseksi pitämällä poljinta alas painettuna.

Vahvistuksen tarkkaa arvoa ei ilmoiteta missään, mutta ainakin tusinan verran desibelejä näyttää FB-2:sta lähtevän. Boosterin ”soundi” ja vaikutus riippuu luonnollisesti – tone- ja Character-asetuksien lisäksi – pitkälti käytetystä vahvistimesta. Puhtaan kanavan kanssa käytettynä boosti voi olla joko täysin puhdasta (vahvistin isolla headroomilla) tai se voi yliohjata vahvistimen (pienempi headroom), kun taas särökanavalla paljon riippuu kanavan gain-asetuksista ja headroomista. FB-2:n boosterilla voi tuoda lisää säröä signaaliin, vaikuttamatta kuitenkin soundin yleisilmeeseen, tai  sillä voi luoda rytmisoundista hyvinkin erilaisen soolosoundin.

Tone-säädin vaikuttaa yleissoundiin akselilla lämmin/muhkea–kirkas/terävä, kun taas Characteria voi säättää portaattomasti lineaarisen boostin (kaikkia taajuuksia vahvistetaan saman verran) ja vahvan mid-boostin välillä. Taajuuskorjaimien toiminta on siis yhtä tehokasta ja monipuolista kuin laite on helppokäyttöinen.


****

Boss FB-2:n Feedback-toiminnolla saadaan aikaiseksi katu-uskottava kierto jo hyvin maltillisella volyymillä.

Pedaali on lauluprosessoreista tuttujen feedback-poistajien täysi vastakohta: se analysoi salamannopeasti tulosignaalin ja vahvistaa sen alueen, joka sillä hetkellä lähtee todennäköisimmin kiertämään.

Koska kyse ei ole keinotekoisesta kierrosta – esimerkiksi sample/freeze-pohjalla – vaan aidosta feedbackista, kitaran täytyy olla kytkettynä Boss-pedaalin kautta vahvistimeen. Kokeilin FB-2:sta myös studiomonitoreiden kautta, mutta tällöin touhusta tuli monitoreiden laajemman ja tasaisemman taajuusvasteen takia hieman hankalasti kontrolloitavaa. Tämä pedaali on siis kitaraefekti ja tarvitsee kitaravahvistimen aisaparikseen.

Puhtailla vahvistinasetuksilla pedaalin soundi tuo mieleen E-Bow-tyylisiä äänimaailmoja, mutta itse käyttäisin FB-2:ta enemmän särökanavalla, koska soundi on silloin laulavampi ja koko touhua on särön tuoman kompression ansiosta selvästi helpompi hallita. Soittimen asento suhteessa kaiuttimeen muuttaa tutulla tavalla lopputulosta eli resonoiva ylätaajuus saattaa vaihtua toiseen.

Boss FB-2 on hämmästyttävä, hauska ja monipuolinen laite, joka tarjoaa sekä erittäin monikäyttöisen boosterin että helposti ohjattavan kierron.

Ääniesimerkki on äänitetty hyvin maltillisella volyymillä Roland Micro Cuben (Brit Combo -vahvistinmalli) kautta:

Boss FB-2 Feedbacker/Booster

****

Boss FB-2 Combo Drive

105 €

Maahantuoja: Roland Scandinavia

****

Plussat:

+ pieni koko

+ kaksi efektiä samassa paketissa

+ boosterin monipuolisuus

+ mahdollistaa feedbackin käytön myös kotioloissa

+ hinta

****

****

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: