Testipenkissä: Hughes & Kettner Red Box 5

Hughes & Kettner Red Box 5 – opener

Ensimmäinen versio Hughes & Kettnerin Red Boxista ilmestyi jo 1980-luvun loppupuolella, ja nerokkaasta laitteesta tuli nopeasti menestystuote.

Red Box on kitaravahvistimelle tarkoitettu erikois-DI-boksi. Perinteisen DI-boksin leipätyö on muunnella soittimesta lähtöistä korkeaimpendanssista signaalia mikserille sopivaksi matalaimpendanssi-signaaliksi.

Red Box taas kytketään kitaravahvistimen kaiutinlähdön ja kaiuttimen väliin, ja sen ansiosta saadaan kaiutinmallinnuksella höystettyä signaalia suoraan mikseriin, täysin ilman kaiuttimen eteen laitettavia mikrofoneja.

Hughes & Kettnerin tuotekehitys on edennyt vuosikymmenien mittaan jo Red Box -vitosversioon – oli siis korkea aikaa tutkiskella päivitetyn laitteen toimintaa ja soundia.

****

Hughes & Kettner Red Box 5 – full

Hughes & Kettner Red Box 5 (89,90 €) tuntuu hyvin kestävänoloiselta, sen kompaktin, valumetallisen kotelonsa ansiosta.

Red Boxin koteloon upotettu kytkinpaneeli suojaa kytkimiä tehokkaasti mekaaniselta rasitukselta, sekä tahattomilta asetusmuutoksilta.

Hughes & Kettner Red Box 5 – bottom view

Kitaristin ja teknikon iloksi uusille Red Boxeille voi syöttää monenlaista sähköä:

Tämä Hughes & Kettner toimii sekä 9 voltin paristolla, mikserin phantomsyötöllä tai ulkoisen virtalähteen sähköllä, jolloin Red Boxiin voi syöttää 9-12 volttia joko tasavirtana (miinus keskellä) tai vaihtovirtana. Sopivan verkkolaitteen löytäminen ei siis pitäisi olla tässä tapauksessa ongelma!

Hughes & Kettner Red Box 5 – speaker jacks

Hughes & Kettnerin alareunasta löytyy boksin kaiutinliittimet:

Vahvistimesta tuleva kaiutinjohto kytketään In-tuloon, kun taas Thru-lähdön signaali menee eteenpäin kaiuttimelle.

On erittäin tärkeä korostaa, että Red Box 5 ei ole keinokuorma, vaan ainoastaan DI-boksi! Jos käytössä on putkivahvistin (tai putkipäätteellä varustettu hybridi), vahvistinta saa ainoastaan käyttää sopivalla (= oikea ohmiarvo) kaiuttimella/kaiutinkaapilla tai keinokuormalla, riippumatta siitä käytetäänkö Red Boxia vai ei. Putkivahvistimen käyttäminen ilman asianmukaista kuormaa rikkoo (käytännössä väistämättä) laitteen audiomuuntajan!

Hughes & Kettner Red Box 5 – XLR + DC

Red Boxin yläreunaan on asennettu laitteen balansoitu XLR-lähtö mikserille, sekä liitin virtalähteelle.

Hughes & Kettner Red Box 5 – switches

Hughes & Kettnerin viidellä kytkimellä voi hienosäätää DI-boksin toimintaa ja soundia:

Tarjolla on maalenkin katkaisin, bassokarakteerikytkin, modern/vintage-valitsin, kaappikokokytkin (small: kombo; large: 4 x 12 -kaappi), sekä 26:n desibelin padi DI-signaalille.

Hughes & Kettner Red Box 5 – baggie

Pakkauksesta löytyy myös musta samettipussi kuljetusta varten.

****

Hughes & Kettner Red Box 5 – angle left

”Hyvä kitarasoundi” on ehkä yksi maailmankaikkeuden subjektiivisimmista asioista. Signaaliketjussa sinänsä on tavallisesti jo suuri määrä muuttuvia tekijöitä. Kun soppaan lisätään vielä kaapin mikitykseen käytetty mikrofoni, sen asento kaiuttimeen nähden ja mikin etäisyys, soundien kirjosta tulee miltei ääretön. Olisi täysin kohtuutonta vaatia tämänkaltaisesta DI-boksista samankaltaiset laajat muokkausmahdollisuudet.

Hughes & Kettner Red Box 5:n idea onkin tarjota käyttäjälle mahdollisimman luonnollisen kuuloisia Best of -vaihtoehtoja tyypillisistä kitarakaappisoundeista, suoraan vahvistimesta mikseriin, täysin ilman mikkiasetuksesta tai huoneakustiikasta johtuvia häiriötekijöitä. Ja juuri siinä Red Box 5 onnistuu mielestäni loistavasti.

Seuraavissa klipeissä on samat pätkät vertailun vuoksi äänitetty sekä ”akustisesti” Shure SM57 -mikrofonilla että suoraan Red Boxilla. Käytin Blackstar HT-1R -vahvistinta ja Änäkäinen Rumble -kaappia. Hughes & Kettnerin kytkimillä oli valittu asetukset ”loose”, ”vintage” ja ”large”.

Tässä on lähimikitetty puhdas pätkä:

Tällaiselta sama pätkä kuulostaa Red Box 5:llä äänitettynä:

Shurella poimittu särösoundi oli tällainen:

Sama pätkä suoraan Hughes & Kettnerin kautta äänitettynä:

****

Hughes & Kettner Red Box 5 – angle right

Hughes & Kettner Red Box 5 on mainio työkalu etenkin lavalla. Red Box 5:llä pääsee viimein mikrofonin kanssa häsläämisestä, ja se poistaa näin myös tehokkaasti mikrofonin feedback- ja vuoto-ongelmat. Jäljellä jää erittäin laadukas kitarasoundi päivästä toiseen.

****

Hughes & Kettner Red Box 5

89,90 €

Maahantuoja: F-Musiikki

****

Plussat:

+ kompakti koko

+ toimii paristolla, verkkolaitteella (AC + DC) tai phantomsyötöllä

+ eri soundivaihtoehdot

+ laadukas kaiutinmallinnus

3 thoughts on “Testipenkissä: Hughes & Kettner Red Box 5

Add yours

  1. Ihan kun mikitetty kuulostas vähän kirkkaammalta ja sitäkautta vähän paremmalta. Redboxin kautta tuleva on siis aavistuksen tukossa, mutta jos ei olis heti mahd. kuunnella vertailua niin ei noita kyllä erottas…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: