Puuverstas Änäkäisen Rumble 1 x 12 -kaappi (hinnat alk. 580 €) tarjoaa tuoreita suomalaisia ratkaisuja hyvän kitarasoundin perustaksi.
Rumble-konseptin takana ovat puuseppä Kari Änäkäinen, jolla itse on myös kitaristi- ja basistitausta, sekä kuusankoskelaisen Triodipajan vetäjä Lassi Ukkonen. Rumble-kitarakaapin suunnittelu alkoi puolivahingossa, kun Kari päätti rakentaa itselleen kevyen ja kompaktin bassokaapin ja pyysi Lassia laskemaan hänelle siihen oikeat mitat. Onnistuneen bassokaapin perusteella syntyi idea tarjota kitaristille laadukkaita, kompakteja ja kevyitä vahvistinkaappeja. Yksi Änäkäisen ensimmäisistä asiakkaista muusikkopuolelta oli kitaralegenda Juha Björninen.
****
Rumble-kaappien kosmetiikan suhteen Kari Änäkäinen on vannoutunut vintage-mies.
Saimme testiin kaksi Rumblea, joista toisella on Fender Blonde -tyylinen ulkonäkö (kermanvärinen päällystys ja beesi etukangas)…
…ja toisella enemmän Marshallin suuntaan nojaava värimaailma.
Rumble-kaapeissa on metalliset kulmasuojat.
Vankantekoiseen jakkilevyyn on liimattu selkeä impedanssitarra.
Kari Änäkäinen tarjoaa asiakkailleen viisi erilaista 12-tuumaista kaiutinmallia, joista voi valita sopivan elementin omaan kaappiin.
Testissä käyneeseen kermanvaaleaan Rumbleen oli asennettu Eminence Private Jack -kaiutin (50 W/8 Ω).
Mustaan Rumbleen taas on valittu WGS:n Reaper-malli (30 W/8 Ω).
Kuten näistä kuvista näkyy, yksi Rumble-kaappien erikoisuuksista on kaiuttimen viereen sijoitettu ääniaukko. Idea on lainattu useissa basso- ja hifikaapeissa käytetystä refleksirakenteesta, vaikka Rumbleissa ei ole ääntä heijastavia väliseiniä tai viritettyä bassoputkea.
Rumble-kaappien perusrakennekin poikkeaa tavallisesta kitarakaapista, sillä kotelo on tehty kotimaisesta, 15-millisestä havuvanerista.
Havuvanerin edut ovat sen laadukkuus, hyvä saatavuus, ja etenkin materiaalin kevyt paino. Monille valmistajille havuvaneri on kitara- ja bassokaappien tekoon hieman liian taipuisa, mutta Kari Änäkäinen on löytynyt tähän ratkaisun – samasta materiaalista tehdyt sisäiset tuet.
Kaiutinta kantava etuseinä taas on leikattu 18-millisestä, suomalaisesta koivuvanerista.
Koko kotelo on toteutettu täysin ilman ruuveja, ainoastaan liimaliitoksilla ja puutapeilla. Rumble-kaappien ainoat ruuvit käytetään kaiuttimen, jakkilevyn ja kulmasuojien kiinnityksissä.
Rumble-kaappi on hyvin kompakti ilmestys, joka painaa vain noin 12 kiloa.
****
Tämä perustuu vain subjektiiviseen vaikutukseen, mutta ensimmäiset sanat jotka tulivat Rumble-kaappien kokeilussa mieleen olivat ”äänekäs”, ”iso” ja ”musikaalinen”. Änäkäinen Rumble saa jopa oman Blackstar-pikkuvahvarin (HT-1R) kuulostamaan täysikokoiselta, aikuiselta putkivahvistimelta.
Rumblessa löytyy se sama lämpö ja avoimuus kuin monissa avoimissa kaapeissa/komboissa, mutta sen erikoisen rakenteen ansiosta äänen suuntavuus on huomattavasti parannettu. Tässä ei katoa puolet soundista johonkin kaapin taakse. Samalla etupuolen ääniaukon ansiosta syntyy sellainen herkullinen, huonetta täyttävä ”laajakulma-soundi”.
Eminence-kaiuttimella varustettu blondi-Rumble soi täyteläisellä ja kermaisella äänellä:
Mustalla Rumblella taas on – WGS Reaper -kaiuttimen ansiosta – vahva Britti-aksentti. Tämä kaappi on hieman ärhäkämpi ja sillä on purevampi preesensalue. Puhtailla vahvistinasetuksilla ero testikaappien välillä ei ole ehkä niin selkeä kuin särösoundeissa:
****
Tämän testin perusteella voin vain todeta, että Änäkäinen Rumble -kaappi tarjoaa aitoa suomalaista boutique-laatua reiluun hintaan. Rumble todella kuulostaa isommalta kuin mikä se on.
****
Änäkäinen Rumble 1 x 12
Hinnat alkaen 580 €
Valmistaja: Puuverstas Änäkäinen
****
Plussat:
+ työnjälki
+ valtavirrasta poikkeava, toimiva konsepti
+ laaja, mutta silti fokusoitu soundi
+ bassotoisto
+ saatavilla eri kaiuttimilla
Reblogged this on Soitintesti.com.