Testipenkissä: Squier Vintage Modified Cabronita Telecaster

Squier Cabronita Telecaster – beauty shot 2

Kun Fenderin Custom Shop esitteli vuonna 2009 uuden La Cabronita Especial -mallin, kukaan ei olisi varmaan uskonnut, että tästä Telecasterin ja Gretschin ristisiitoksesta tulisi näin suuri hitti.

Mallin suosion ansiosta nähtiin viime vuosina myös edullisempia Fender Cabronitoja, sekä kaksi Squier-versiota (sekä Bigsby-vibralla että ilman).

****

Squier Cabronita Telecaster – full front

Squier Vintage Modified Cabronita Telecaster (hintaluokka noin 300 €) on perusrakenteeltaan melko lähellä perinteistä Telecasteria.

Squier Cabronita Telecaster – back beauty

Squier Cabronitalla on – useasta palasta kasattu – lehmusrunko, sekä klassinen, yhdestä vaahterapalasta veistetty vaahterakaula.

Squier Cabronita Telecaster – headstock

Kaulassa ei ole erillistä otelautaa, vaan soittimen 22 medium jumbo -kokoista nauhaa on asennettu suoraan kaulapuuhun.

Kaularautaan pääsee käsiksi suoraan lavan puolelta.

Squier Cabronita Telecaster – tuners

Squierin virittimiksi on valittu hyvin asiallisia Kluson-kopioita.

Squier Cabronita Telecaster – bridge

Cabronitassa käytetään perinteisen Tele-tallan sijaan kiinteää Stratocaster-tyylistä tallaa kuudella, vintage-tyylisellä peltipalalla.

Squierin edullisuus näkyy siitä, että testisoittimen talla oli asennettu aavistuksen verran vinoon tallamikkiin katsottuna.

Squier Cabronita Telecaster – pickups

Cabronita-konseptin keskiössä ovat Gretsch Filtertron -tyyliset mikrofonit. Squier valmistaa tätä kitaramallia varten omat Filtertron-versiot, nimellä Fideli’Tron.

Squier Cabronita Telecaster – controls

Suoraviivaisena hotrod-soittimena Squier Cabronita tarjoaa ainoastaan kolmiasentoisen mikrofonikytkimen, sekä master volume -säätimen.

Squier Cabronita Telecaster – control + switch

Tämän mallin edullisuus näkyy luonnollisesti sellaisissa yksityiskohdissa kuin esimerkiksi elektroniikan osissa:

Volume-potikka toimii testikitarassa moitteettomasti, mutta mikkivalitsimen vaihtaisin kernaasti luotettavampaan malliin.

****

Squier Cabronita Telecaster – body beauty

Squier Vintage Modified Cabronita Telecaster tarjoaa mielestäni todella reilusti vastinetta hintaansa.

Alle 500 euron sähkökitaroiden soitettavuudessa ja säädössä paljon riippuu aina myös maahantuojasta ja/tai soitinliikkeestä, koska näitä edullisia soittimia ei yleensä voi ripustaa suoraan paketista kitaraputiikin seinälle. Jostakin näiden edullisten hintojen täytyy tulla, ja usein säästetään setupista. Hyvin tavallisia ongelmia tämän hintaluokan kitaroissa ovat epätarkasti säädetty intonaatio, sekä liian iso kielten korkeus yläsatulan kohdalla. Suoraan paketista vedettynä tällainen kitara ei soi puhtaasti. Juuri siksi kannattaa ostaa edullinen soitin oikeasta musiikkiliikkeestä, jossa edullisetkin kitarat säädetään ennen myyntiä soittokuntoon.

DLX Musiikilta saadun testisoittimen kanssa ei ollut (luonnollisesti) tämäntyyppisiä ongelmia, vaan kitaran soittotatsi ja intonaatio olivat hyvin kohdillaan. Testattu Squier Cabronita on kevyt soitin, ja sillä on mukavantuntuinen, C-profiililla varustettu kaula. Kielten venytykset onnistuvat myös 010-satsilla mukavasti, Cabronitan vintagea paksumpien nauhojen, sekä nykyaikaisen otelautaradiuksen (9,5 tuumaa) ansiosta.

Squier Cabronita kuulosta akustisesti enemmän kiinteällä tallalla varustetulta Stratolta kuin perinne-Teleltä, mikä johtuu tämän mallin tallaratkaisusta. Fendereille tyypillinen tuoreus ja ryhti ovat vahvasti läsnä, mutta perinteinen, diskanttikielten Telecaster-twäng puuttuu tästä mallista lähes kokonaan.

Filtertron-mikrofonit ovat eräänlainen erikoistapaus – ne ovat kaksikelaisia humbuckereita, mutta niiltä lähtee hyvin tuore ja tarkka, hyvin singlecoil-tyylinen soundi. Selkeys ja kirkkaus ovat ne tärkeimmät avainsanat näiden mikkien kanssa.

Squierin omat Fideli’Tron-mikrofonit kuulostavat oikein hyviltä. Puhtaissa soundeissa kuuluu selvästi jokaisen nuotin atakki ja soinnuissakin kielet pysyvät hyvin eroteltavina (aloitetaan kaulamikrofonilla):

Särösoundeissa taas Fideli’Troneissa on aimo annos erittäin herkullista röyhkeyttä ja purevuutta:

Lopuksi vielä Youtube-video audioraita:

Squier Cabronita Telecaster – body beauty 2

****

Squier Cabronita Telecaster – beauty shot

Minun mielestäni Squier Cabronita Telecaster on oikein mainio edullinen versio Fenderin suositusta Custom Shop -mallista, ja minulle erittäin mielekäs uusi tuttavuus. Tämän Squierin perusasiat – kaiken edellä Cabronitan hyvä nauhatyö, sekä kitaran soundi – ovat kunnossa. Tämä malli tarjoaa edullisesti hauskan ja hieman ronskimman version perus-Telestä, josta jää todella hyvä jälkimaku.

****

Squier Vintage Modified Cabronita Telecaster

noin 300 €

Lisätiedot: Fender

Kiitos DLX Musiikille testisoittimen lainaamisesta!

****

Plussat:

+ hinta-laatu-suhde

+ nauhatyö

+ soitettavuus

+ soundi

Miinukset:

– talla asennettu hieman vinosti

– naksahteleva mikkikytkin

One thought on “Testipenkissä: Squier Vintage Modified Cabronita Telecaster

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: