Testipenkissä: Gretsch Streamliner G2420T Hollow Body

Gretsch Streamliner G2420T – label

Gretsch Guitarsin Streamliner-uutuussarja tuo legendaarisen valmistajan kitaroita uuteen, edullisempaan hintaluokkaan.

Tällä hetkellä uuteen sarjaan kuuluvat kolme mallia:

G2622 Streamliner Center Block (saatavilla myös vasenkätisenä) on keskipalkilla varustettu versio 1960-luvun Country Gentleman -kitarasta, ja G2655 Streamliner Center Block on nykyaikainen malli pienemmällä puoliakustisella rungolla. G2420 Streamliner Hollow Body taas on legendaarisen Gretsch 6120:n edullinen painos, ja juuri sellaisen Kitarablogi sai testiin.

Kaikki kolme mallia on saatavilla myös T-versiona Lightning-sarjan Bigsby-vibratolla varustettuina. Streamliner-sarja rakennetaan käsityönä Indonesiassa.

****

Gretsch Streamliner G2420T – full front from PS LRG

Gretsch Streamliner G2420T Hollow Body -malli (katuhinta noin 560 €) on edullisesta hinnastaan huolimatta todella komea ilmestys.

G2420:n T-versiota saa punaisena tai kultaisena, kun taas lyyra-muotoisella kieltenpitimellä varustettua perusmallia tarjotaan ruskealla liukuvärityksellä.

Gretsch Streamliner G2420T – back beauty

G2420T:n täysikokoinen runko valmistetaan kokonaan muotoon prässätystä vaahteravanerista. Kannen alta löytyy – Gretschin tapaan – kaksi pitkittäissuunnassa kulkevaa rimaa.

Nato-puusta veistetty kaula on liitetty runkoon liimaamalla.

Gretsch Streamliner G2420T – headstock

Rungon ja otelaudan lisäksi myös Streamliner Hollow Bodyn tyylikäs viritinlapa on reunalistoitettu.

Gretsch Streamliner G2420T – tuners

Uutuus-Gretschin virittimet ovat sulavasti toimivaa nykyaikaista sorttia.

Gretsch Streamliner G2420T – fretboard

G2420T:n vintage-tyyliset nauhat on asennettu hyvin siististi soittimen palisanteriotelautaan. Isot suorakulmiot helmiäismuovista toimivat otemerkkeinä.

Gretsch Streamliner G2420T – Bigsby B60

Bigsbyn laadukkaat Lightning-sarjan vibratot valmistetaan kauko-idässä. Bigsby B60 on tarkoitettu nimenomaan tällaiseen isokoppaiseen orkesterikitaraan kuin Gretsch G2420T:hen.

Gretsch Streamliner G2420T – Adjustomatic bridge

Streamlinerin Adjusto-matic-talla näyttää vapaasti seisovalta, mutta se on ylhäältä päin varmistettu luistamista vastaan. Tallan kahdet kierretangot jatkavat tallan ruusupuujalan läpi, ja nämä ”tapit” sitten istuvat niille tarkoitetuissa pienissä rei’issä kannessa.

Gretsch Streamliner G2420T – Broad'Tron pickups

Suurin ero Streamliner G2420T:n ja muiden vastaavien mallien Gretschin Electromatic- ja Pro-sarjojen välillä löytyy mikrofonivarustuksesta:

Pro-sarjan G6120-kitaroissa käytetään – aikakauden tai artistin toiveiden mukaisesti – joko DeArmond-yksikelaisia, Gretschin omia Filter’Tron-humbuckereita tai TV Jonesin vastaavia mikkejä. Electromatic G5420 -malleihin asennetaan nykyään Gretschin uudet Black Top Filter’Tronit, jotka ovat kauko-idässä tehtyjä lisenssikopioita firman alkuperäisistä mikrofoneista.

Kaikissa Streamliner-soittimissa taas käytetään Broad’Tron-nimisiä, täysikokoisia humbuckereita. Broad’Troneille luvataan sellaista soundia, joka on perinteisen Filter’Tron-purevuuden ja -twangin ja PAF-tyylisten humbuckerien täyteläisyyden välimaastossa.

Gretsch Streamliner G2420T – controls

G2420T:n kytkentä on ehtaa Gretschiä:

F-aukon läheltä löytyy kummallekin mikrofonille oma volyymisäädin, sekä yhteinen master tone, kun taas soololoven vierestä löytyy vielä erillinen master volume.

****

Gretsch Streamliner G2420T – body beauty 2

Heti aluksi minun täytyy korostaa kuinka korkealla tasolla tämän testikitaran työnjälki on, eikä tässä ole kyse Fender Scandinavian lähettämästä ”tuunatusta testikitarasta”, vaan soitin on poimittu suoraan DLX Musiikin seinältä mukaan testiin!

Gretsch G2420T Streamliner Hollow Body on erittäin siististi rakennettu orkesterikitara, enkä ole löytänyt mitään mikä olisi pistänyt ikävästi silmään. Testikitaran laadukas nauhatyö saa tältä testaajalta vielä erityisen kiitoksen – kitaran soitettavuus on erinomainen, eikä mikään rämise.

Tämän Gretschin kaulaprofiili on mukava D-muoto aavistuksen verran laakealla selkäpuolella.

Bigsby B60 toimii mukavan jouhevasti ja vire säilyy ns. ”järkevässä” käytössä yllättävän hyvin (huom: Bigsby ei oikein sovi kultakorville). Koska B6/B60-vibratolla (samoin kuin lyhyemmällä B3/B30-mallilla) ei ole muiden Bigsby-mallien lisärulla, toimii tämä vibrato (hyvällä tavalla) herkemmin ja suoremmin. Bigsbyn hohtoa saa näin esiin vähemmällä ”työllä”.

Streamliner Hollow Body -mallin akustinen soundi on hyvä tyyppiesimerkki vanerikoppaisesta orkesterikitarasta – avoin, kuiva ja hieman keskialuevoittoinen.

Gretschin suunnitelma viedä Streamliner-mallit niiden Broad’Tron-mikrofonien avulla hieman lähemmäksi valtavirtaa on – ainakin minun omasta mielestäni – onnistunut varsin hyvin. On totta, ettei uusista mikeistä lähde läheskään niin kirkas, pureva ja naksahteleva soundi kuin perinteisistä Filter’Troneista, mutta Broad’Tron-humbuckereissa on kuitenkin onnistuttu säilyttämään riittävästi ylipäätä Gretsch-vivahteiseen soundiin.

Leveämmän perussoundinsa ansiosta Gretschin G2420T sopii Countryn ja varhaisen Rockin ohella myös todella hyvin Jazziin. Esimerkkipätkä alkaa kaulamikrofonista:

Myös kevyellä säröllä Streamliner Hollow Body kuulostaa mielestäni oikein mainiolta. G2420T:n soundissa bassot ja diskantit ovat hyvässä tasapainossa, ja kitara soi orkesterikitaran tavoin mukavan kuivalla äänellä.

Isoimmilla volyymeillä tällaisen kitaran kanssa alkaa tulla vastaan väistämättä feedback-ongelmia, etenkin särösoundeilla. Mutta tämä ei ole vika, vaan täysakustisen orkesterikitaran ominaisuus, eikä Streamliner Hollow Body ole siinä mielessä ”hankalampi” kuin muut.

Myös tämä pätkä on äänitetty Blackstar HT-1R putkikombolla:

Tässä vielä videon ääniraita, jossa kitararaidat on äänitetty Apple Garagebandin vahvistinplugareilla. Soolokitara käyttää tallamikrofonia, kun taas komppiraidat on soitettu sekä molemmilla mikrofoneilla (vasen kanava) että kaulamikrofonilla (oikea kanava):

Gretsch Streamliner G2420T – body beauty 1c

****

Gretsch Streamliner G2420T – beauty shot

Minun mielestäni Gretsch Streamliner G2420T Hollow Body on yksi parhaimmista orkesterikitaroista tässä hintaluokassa – ehkä jopa se paras. Tämä on yllättävän laadukas soitin, eikä mikään halpakitara.

Jos se ”aito Gretsch-soundi” on hakusessa, Electromatic-sarjan (huomattavasti kalliimpi) G5420T-malli on Filter’Tron-mikrofoniensa ansiosta varmasti se parempi valinta.

Streamliner-sarjan yksi tarkoitus on kuitenkin tarjota sellaisia Gretschejä, joilla on perinteistä laajempi vetovoima ja modernimpi soundi. Ja tässä aikeessa Gretsch on onnistunut erittäin hyvin!

****

Gretsch Streamliner G2420T Hollow Body

katuhinta noin 560 €

Lisätiedot: Gretsch Guitars

Iso kiitos DLX Musiikki Helsingille testikitaran lainaamisesta!

Plussat:

+ hinta-laatu-suhde

+ viimeistely

+ nauhatyö

+ varmistettu talla

+ Bigsbyn toiminta

+ soundi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: