Suomessa toimii tällä hetkellä minun tietääkseni ainoastaan yksi soitinpaja, joka on erikoistunut pelkästään sähköbassoihin – Harjunpää Bass Nummijärveltä.
Harjunpää Bass on monessa mielessä erikoinen yritys, sillä Jouko Harjunpää ei ole IKATA:ssa käynyt nuori rakentaja, vaan keski-ikäinen yrittäjä ja basisti, jolle omien soittimien tekeminen on sydänasia. Keskiössä ovat rakkaus bassoon, suomalaiseen puuhun ja omilla käsillä tekemiseen. Jatkuvan kehityksen kautta syntyvät yksilölliset sähköbassot, joita voi ihailla sekä soittimina että taide-esineinä.
****
Tämän jutun otsikko olisi hyvin voinut olla “Kotimaisen koivun soundi”, koska Jouko Harjunpää on suuri eri koivun puulajien ystävä. Molemmissa testisoittimissa – vaaleassa Violinbirch-mallissa ja tummassa Vikingman-bassossa – vain satula on tehty toisesta puulajista (wengestä).
Violinbass-malli on tehty kokonaan visakoivusta, kun taas Vikingmanissä koivukaula visakoivuotelaudalla on liitetty koivupahkasta ja visakoivusta tehtyyn runkoon.
Koska kyseessä ovat yksilöllisesti käsintehdyt soittimet, ja yhden miehen paja, on tuotanto hyvin rajoitettu. Jouko Harjunpää ei haluaisi puhua soittimien hinnasta hintana. Hänen mukaan asiakas maksaa soittimen lähtöarvosta, jonka jälkeen harvinaisen käsintehdyn basson arvo lähtee elämään oman elämänsä, niin kuin esimerkiksi taide-esineissä. Näiden kahden soittimien lähtöarvot ovat 2.500 euroa (Violinbirch) ja 3.500 euroa (Vikingman).
Sattumoisin molemmissa Harjunpäissä on keskipitkä mensuuri (32 tuumaa/81,3 cm), jota näkee nykyisissä sähköbassoissa hyvin harvoin. Keskipitkä mensuuri soi yleensä lähes yhtä selkeällä äänellä kuin tavallinen pitkä mensuuri (34 tuumaa/86,4 cm), mutta kielet ovat hieman taipuisempia, mikä on joidenkin bassovirtuoosien mieleen.
Molemmat soittimet tarjoavat kahden oktaavin otelautoja, joihin on huolellisesti asennettu jumbokokoiset nauhat (Jescar 2.0).
Henkeäsalpaavien puuvalintojen, sekä hyvin kompaktien runkojen lisäksi, molemmissa bassoissa on luonnollisesti Harjunpää-soittimien soundin kulmakivi – Jouko Harjunpään itse kehittämä äänirautaliitos. Vastakappaleena kaulaliitoksen jämäkille pulteille toimii tässä kaulapuuhun upotettu, etäisesti äänirautaa muistuttava, teräslevy. Rakentajan mukaan tämä teräslevy siirtää kielten värähtelyä paljon vapaammin edestakaisin kuin perinteinen ruuvi- tai liimaliitos. Lopputuloksena kielet soivat pidempään ja soundi on hyvin erotteleva.
Vikingmanin viritinlapa on pajan vanhempi malli, jossa kärki esittää kaulaliitoksen ääniraudan muotoa. Harjunpää Bass on siirtynyt hiljattain Violinbirchilläkin nähtävään avoimeen malliin, mikä helpottaa soittimen virittämistä.
Puoliavoimet virityskoneistot tulevat Wilkinsonin tuotannosta.
Molemmissa bassoissa käytetään laadukkaita ABM-tyylisiä talloja lukittavilla tallapaloilla.
Mikrofonit tulevat Artesoundin valikoimasta:
Violinbirchiin on asennettu Music Man -tyylinen isokokoinen humbuckeri. Elektroniikka on passiivinen ja se tarjoaa master volume- ja tone-säätimet.
Vikingman taas tarjoaa kaksi soapbar-kokoista humbuckeria ja Artesoundin aktiivielektroniikka. Kolmiasentoisen mikkikytkimen lisäksi löytyy master volume, sekä kolmialueinen EQ (bass, middle, treble).
****
Molemmissa Harjunpää-bassoissa on yhteistä erittäin laadukas työnjälki, joka tuntuu ja näkyy ehkä parhaiten viimeistelyssä, nauhatyössä ja soittotuntumassa. Näitä bassoja tehdään käsin selvästi puun ja ulkomuodon ehdoilla, mikä johtaa välillä epätavallisiin ratkaisuihin. Esimerkiksi Vikingmanin tallan takaosa ei istu kokonaan soittimen voimakkaasti kaartuvan rungon päällä. Tämä näyttää ensisilmäyksellä hieman mielenkiintoiselta, mutta ratkaisulla ei näytä olevan negatiivista vaikutusta kiinnityksen lujuuteen tai basson soundiin.
Molempien soittimien tasapaino on istuessa todella hyvä ja hihnalta roikkuen pitkien yläsarvien ansiosta erinomainen. Vikingman on pikkasen Violinbirch-mallia painavampi, mutta molemmat bassot ovat kevyttä sorttia.
Kaulaprofiilissa ja soundissa löytyy sen sijaan selkeitä eroja mallien välillä:
Violinbirchin kaulaprofiili on hieman laakea, mutta mukavasti lihaksikas ja harteikas tapaus 43 millin levyisellä satulalla.
Akustisesti soitettuna Violinbirchin soundi on hyvin erotteleva ja keskialueella on sopiva annos murinaa.
Vahvistimen kautta Violinbirchin soundi on vahva ja keskirekisterissä löytyy runsaasti asennetta.
Vikingmanin kaulaprofiili on kuin punttisalissa käynyt Fender Jazz -basson kaula. Kapean satulan kohdalla (35 mm) kaula on hyvin pyöreä, mutta profiilista tulee leveämpi ja laakeampi runkoa kohti mentäessä.
Myös Vikingmanin äänessä on runsaasti erottelevuutta, mutta tässä perussoundi on pyöreämpi ja alamiddlessä täyteläisempi.
Vahvistimen kautta Artesoundin aktiivielektroniikan signaalitaso on mukavan maltillinen. Vikingmanin perussoundi on basson akustisesta soundista huolimatta hieman kirkkaampi kuin passiivisessa Violinbirchissä. Kahden mikrofonin ja laadukkaan etuvahvistimen ansiosta soittimen tarjoama soundiskaala on erittäin laaja.
****
Tässä vielä demobiisi audiona:
****
Jos sydämesi lyö relikoidulle vuoden 1962 Jazz-basson uudelleenpainokselle, Harjunpää Bass -pajan omintakeisen kauniit luomukset eivät luultavasti ole sinun heiniäsi.
Harjunpää-bassot ovat tämän testin perusteella nykyaikaisia huippubassoja, joiden vahvuus löytyy soundin muhkeuden ja erottelevuuden esimerkillisessä suhteessa. Minun mielestäni nämä Harjunpäät ovat silkkaa soivaa suomalaista taidetta.
****
Harjunpää Bass Violinbirch & Vikingman
Violinbirch – lähtöarvo 2.500 €
Vikingman – lähtöarvo 3.500 €
Plussat (molemmat bassot):
+ suomalaista käsityötä
+ suomalaiset puulajit (paitsi yläsatula)
+ työnjälki
+ soitettavuus
+ soundi
Vastaa