Testipenkissä: AKG WMS470 Instrumental Set

AKG WMS470 – opener

Suomessa langattomille järjestelmille sallitut taajuusalueet muuttuvat piakkoin, kun 790-822 MHz ja 854-862 MHz kaistat poistetaan käytöstä tämän vuoden lopussa. Monille tulee tämän takia järjestelmän päivittäminen eteen.

Yksi sopiva kandidaatti uudelle langattomalle on AKG:n keskihintainen WMS470-järjestelmä kitaristeille ja basisteille, joka on tämän testin kohde. Systeemi koostuu PT470-lähettimestä ja SR470-vastaanottimesta. AKG WMS470 (katuhinta noin 550 €) on pro-luokan järjestelmä, joka tarjoaa paljon ominaisuuksia ja hienouksia. Suunnittelussa huomio kohdistui kuitenkin selvästi systeemin toimintavarmuuteen sekä laitteiden helppokäyttöisyyteen, minkä ansiosta WMS470 Instrumental Set on varteenotettva vaihtoehto myös ensimmäiseksi langattommaksi.

AKG:n maahantuojalla Studiotecillä on muuten juuri nyt meneillään AKG-vaihtotarjous, joka on voimassa 30.06.2013 saakka, ja josta saa lisätietoja tästä linkistä.

****

AKG PT470 – front

Langattoman systeemin pääpalikat ovat lähetin (engl. transmitter) ja vastaanotin (engl. receiver).

WMS470-paketin lähetin on mukavan kevyt AKG PT470. Lähettimeen liitetään firman MKG L -johto (kuuluu paketiin) kitaraa varten. Jostain kumman syystä yhden soittimen suljettu, putkilomainen Switchcraft-jakki ei tullut toimeen AKG-johdon jakin kanssa, vaan sylki sen jatkuvasti taas ulos. Voi hyvin olla, että vika on jakissa eikä plugissa, koska muiden soittimieni kanssa yhteistyö sujui ongelmitta. Ja toisaalta plugin vaihtaminenkin olisi perustason toimenpide…

AKG PT470 – back view

PT470:n takapuolella on kätevä ikkuna, josta nähdään onko lähettimessä lainkaan paristoa – se toimii yhdellä AA-paristolla jopa 14 tuntia – ja onko kyseessä tavallinen paristo tai ladattava akku. AKG tarjoaa lisävarusteena PT470:een yhteensopivaa CU 400 -lataustelakkaa juuri akkukäyttöä varten.

AKG PT470 – gain control + battery

Pariston vieressä näkyy lähettimen pieni gain-säädin, jolla voi hienosäätää lähetyssignaalin voimakuutta vastaanottimelle sopivaksi.

AKG PT470 – switch

PT470:n antennin ja tuloliittimen välillä näkyy pieni infrapunasignaalia vastaaottava ikkuna, joka kielii yhdestä AKG WMS470 -systeemin hienouksista. Lähetin nimittäin säätää itseään automaattisesti oikealle lähetystaajuudelle SR470-vastaaottimesta lähetetyn infrapunasignaalin avulla.

Lähettimellä on kolmiasentoinen virtakytkin, jonka asennot ovat ”laite pois päältä” (OFF), ”audiosignaali mykystetty” (MUTE/PRG) ja ”audiosignaali päällä” (ON).

AKG PT470 – mute jack

Vaikka PT470:n virtakytkin on tahallisesti hieman jäykkä, kytkimen voi myös lukita paketiin kuuluvalla miniplugilla. Mute-tuloon työnnetty plugi lukittaa PT470:n juuri sitä tilassa, jossa virtakytkin siinä hetkessä on. Näin voi esimerkiksi varmistaa, että todella rankkakin lavashow ei yllättäen mykistä kitaraa kesken soittoa.

****

AKG SR470 + PSU

AKG:n SR470-vastaanotin on niin sanottu diversity-laite. Se tarkoittaa, että vastaanotin on varustettu kahdella itsenäisellä antennilla. Laitteen elektroniikka tarkistaa koko ajan molemmista antenneista tulevien signaalien laatua, ja se valitsee omatoimisesti aina sen siinä hetkessä vahvemman signaalin muokkausta varten. Luonnollisesti tämä edes-takaisin-vaihtaminen ei saa kuulua audiosignaalista millään lailla!

Hieman ihmetyttää monissa tämän päivän laitteissa niiden virtalähteiden ”keveys”, ihan valmistajalta tai brändiltä riippumatta. Ohut, heppoisen tuntuinen virtajohto on nykyään enemminkin sääntö kuin poikkeus, ja valitettavasti myös SR470:n virtalähteessä on käytetty sellaista.

Muuten AKG SR470 on luotettavan tuntuinen laite, jolla on metallista valmistettu kotelo. Pakettiin kuuluvat myös räkkiraudat, jolla vastaanottimen voi kiinnittää kätevästi myös laiteräkkiin.

AKG SR470 – back panel

SR470:n takapaneeli tarjoaa lähtevää audiosignaalia kahdessa eri muodossa:

Balansoitu xlr-johto sopii parhaiten, jos on tarkoitus kytkeä esimerkiksi akustista kitaraa suoraan miksaupöytään. Pienellä kytkimellä voi valita signaalin signaalitasoa käytettylle mikserille tai efektilaitteelle sopivaksi.

Balansoimaton lähtö taas on tarkoitettu suoraan kitaravahvistimeen liitettäväksi.

AKG SR470 – connectors

Tässä ei lähde mitään vahingossa irti – sekä antennit että virtalähteen plugi on varmistettu ruuviliittimillä.

AKG SR470 – volume knob out

Lähtösignaalin volyymiä voi säätää etupaneelin volume-potikalla, minkä jälkeen…

AKG SR470 – volume knob in

…säätimen saa upotettua paneeliin tahatonta muutamista vastaan.

AKG SR470 – parameter knobs

SR470:n oikeassa kyljessä olevilla nappeilla voi selata laitteen valikoita ja muuttaa parametrejä. Keskimmäisellä painonapilla pystyy myös lukitsemaan laitteen kaikkia asetuksia.

****

AKG WMS470 -järjestelmän käyttöönotto sujuu hyvin helposti: muutamalla napinpainaluksella SR470 etsii seuravaa vapaata kanavaa, jonka jälkeen se asettaa omatoimisesti PT470:n samalle tajuudelle. Tämän jälkeen täytyy ainoastaan säätää PT470:n lähetyssignaalia ja SR470:n audiovolyymiä sopiviksi, ja soitto voi alkaa.

Luonnollisesti AKG:n WMS470 Instrumental -settiä voi käyttää myös isossa tuotannossa osana isompaa kokonaisuutta, jolloin tekniikko asettaa jokaiselle laitteelle omat lähetyskanavat manuaalisesti. AKG:n WMS-järjestelmät tarjoavat maksimaalisesti 48 kanavaa yhtä aikaa, ja jopa 16 kanavaa samassa taajuuskaistassa.

AKG PT470 – up and running

AKG:n kätevät lisäominaisuudet helpottavat sekä muusikon että tekniikon elämää: esimerkiksi lähettimen näytössä lukee selkeästi jäljellä oleva käyttöaika tunneissa, ja ilmoittaa hyvissä ajoin lähes tyhjästä paristosta.

Pilot-toiminnolla taas voi parantaa vielä entisestä systeemin toimintavarmuutta. Kun Pilot-ominaisuus on päällä vastaanotin varmistaa erillisellä varmistussignaalilla, että tulosignaali on varmasti peräisin sille kuuluvasta lähettimestä. Jos Pilot-signaali puuttuu vastaanottimen lähdöt mykistetään. Tällä tavalla vahingossa samalla kanavalla toimiva toinen langaton laite ei taatusti sotke oman järjestelmän toimintaa.

AKG WMS470 – Instrumental Set

AKG:n WMS470 Instrumental Set on mielestäni erinomainen kokonaisuus. Kun kerran lähettimen lähtötaso on optimoitu PT470:n gain säätimellä, ja SR470:n audiolähtö on säädetty luottovahvistimelle sopivaksi, menee järjestelmän käytöönottoon keikkapaikalla tavallisessa bändiformaatissa vain hetki.

WMS470-systeemi osoittautui testissä erittäin toimintavarmaksi ja tehokkaaksi.

Jos viimeinen kosketuksesi langattomiin järjestelmiin on 1990-luvulta (tai varhaiselta 2000-luvulta), kannattaa todellakin kokeilla nykypäivän systeemejä. AKG WMS470 soi nimittäin erittäin luonnollisesti, täysin vääristämättä soiton pienimpiäkin dynaamisia ja soundillisia vivahteita.

Minulla ei ollut testin aikana lainkaan ongelmia drop-out-katkoksien tai muun vastaavan kanssa, vaan systeemi toimii koko ajan moitteettomasti ja varmasti.

****

AKG WMS470 Instrumental Set

katuhinta noin 550 €

Maahantuoja: Studiotec

****

Plussat:

+ helppokäyttöisyys

+ toimintavarmuus

+ soundi

+ toimii AA-paristolla (PT470)

+ pitkä pariston kesto (PT470)

+ räkkiraudat (SR470)

+ Pilot-ominaisuus

Miinukset:

– virtalähteen ohut johto

One thought on “Testipenkissä: AKG WMS470 Instrumental Set

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: