Testipenkissä: Albion TCT35C

****

Albion TCT35 – with Telecaster

Albion Amplification on Suomalaisille muusikoille uusi tuttavuus, vaikka firma on valmistunut kitara- ja bassovahvistimia jo vuodesta 2010.

Firman takana on yksi vahvistinalan suurimmista guruista, Steve Grindrod. Grindrod toimi vuodesta 1973 lähtien Marshallin pääsuunnittelijana yli 20 vuotta, minkä jälkeen hän siirtyi 2000-luvun alussa vielä muutamaksi vuodeksi Voxille.

Albion syntyi vuonna 2009 yhteistyönä Grindrodin ja kiinalaisen IAG Group -konsernin välillä. Albion-vahvistimet valmistetaan Kiinassa heidän omassa tehtaassaan Steve Grindrodin johdolla, joka asuu paikan päällä.

****

Albion TCT35 – full front

Albion TCT35C (suositushinta 865 €) kuuluu firman TCT-sarjaan, joka on suunniteltu monipuolisuutta arvostavia kitaristeja varten.

TCT-sarjan vahvistimet ovat kaksikanavaisia täysputkikoneita hyvin avoimella, ja paljon säätövaraa tarjoavalla arkkitehtuurilla. TCT-sarjaan kuuluu tällä hetkellä kaksi komboa ja kolme nuppia.

Albion TCT35 – side view 2

TCT35C:n kotelo on valmistettu laadukkaasta koivuvanerista. Albion-logoa kantava palkki on täyttä pähkinäpuuta, joka on saanut ylleen kiiltävän mustan lakkauksen (myös tummanpunainen versio on saatavilla).

Viimeistelyn taso on kiitettävän korkea ja TCT35C näyttää – ainakin omasta mielestäni – asiallisen tyylikkäältä.

Kombon paino on noin 24 kiloa, mikä on maltillista tämänkokoiselle putkikombolle.

Albion TCT35 – full back

Kotelon selkäpuoli on puoliksi avoin. Putket on sijoitettu turvallisesti metalliritilän taakse.

Albion TCT35 – preamp valves

Albionin TCT35C:ssä kolme 12AX7-putkea (toiselta nimeltään ECC83) on etuvahvistimen perustana. Vahvistimesta löytyvä neljäs 12AX7 toimii tässä kombossa päätevahvistimen vaiheenkääntäjänä.

Albion TCT35 – power amp valves

Päätevahvistin toimii kahdella 6L6-putkella, joista irtoaa noin 35 wattia (RMS) tehoa.

Albion-vahvistimissa käytetään IAG Groupin omia laadukkaita audiomuuntajia, jotka ovat ennestään tuttuja esimerkiksi Hifi-puolen Leak- ja Luxman-putkivahvistimista.

Albion TCT35 – G1280-VSR-16 speaker

Samoin kuin Albionin käyttämät piirilevyt ja metalliosat, myös firman vahvistimissa ja kaapeissa käytetyt kaiuttimet tehdään Albionin omassa tehtaassa Steve Grindrodin tarkkojen speksien mukaan.

TCT35C:hen on asennettu 12-tuumainen Albion G1280-VSR-16, jolla on 16 ohmin impedanssi ja 80 watin tehonkesto.

Albion TCT35 – footswitch

Kombon mukana tulevalla jalkakytkimellä voi vaihtaa vahvistimen kanavia, sekä mykistää kombon digitaalikaiun.

Tehtaalta kytkin toimitetaan siten, että jakki on oikealla puolella. Johdon paikan pystyy kuitenkin vaihtamaan kätevästi ja nopeasti irrottamalla ylhäällä näkyvät kuusi ruuvia, nostamalla kytkinmoduulin ulos kotelosta, ja asentamalla sen toisinpäin. Nerokasta!

****

Albion TCT35 – front panel

Albionin TCT35C tarjoaa kaksi kanavaa, joiden välillä on yksi ratkaiseva ero:

A-kanavassa signaali kulkee ensin EQ-osaston läpi, siis ennen varsinaista gain-osastoa. B-kanavassa taas signaali etenee tulojakista gain-osastoon ja vasta sen jälkeen taajuuskorjaimille. Vaikka kumpikin kanava tarjoaa soundeja puhtaasta high-gainiin, kanavat kuulostavat – ja ”tuntuvat” – juuri näiden eri reitityksien vuoksi erilaiselta.

TCT-sarjassa erikoisuutena ovat kanavien kaksi gain-säädintä – Gain ja Drive. Gain-säätimellä säädetään valitun kanavan ensimmäisen esivahvistusasteen vahvistustasoa. Toista vahvistusastetta taas kontrolloidaan Drive-säätimellä. Yhdistämällä näiden kahden vahvistuspiirien eri vaikutuksia signaaliin, saadaan luotua hyvin erityylisiä soundeja.

Albion TCT35 – front panel 2

Master-osastostakin löytyy muutama TCT35C:n monipuolisuutta tukeva ominaisuus:

Edge-säädin on päätevahvistimeen vaikuttava preesens-/diskanttisuodin, jolla soundiin saa hyvin tarkasti lisättyä oman maun mukaan purevuutta tai pehmeyttä. F’BK-kytkin (lyhenne sanasta ”Feedback”) tarjoaa kaksi erilaista päätevahvistimen perusluonetta – joko hieman purevampi, hyvin tarkalla atakilla varustettu vaihtoehto tai sitten kermaisempi versio muhkealla kompressiolla.

Grindrod on valinnut TCT-sarjaan tietoisesti digitaalisen kaiun, koska se toimii hänen mielestään paremmin tehokkaassa high gain -vahvistimessa.

Tehokytkimen ansiosta Albionin tehon voi pudottaa alhaisemmaksi studio- tai olohuonekäyttöä varten. Koska kyseessä on putkivahvistin, tehon pudottamisen (toivottu) lieveilmiö on pääteasteen alhaisempi headroom ja lisätty kompressio.

Albion TCT35 – back panel

TCT35C:n efektilenkki on toteutettu transistoritekniikalla, koska Steve Grindrod haluaa pitää signaalin mahdollisimman puhtaana tässä kohtaa signaaliketjua.

****

Albion TCT35 – side view 1

Albion TCT35C -kombo on erittäin monipuolinen peli, sen avoimen kanava-arkkitehtuurin ja erittäin tehokkaiden EQ-osastojen ansiosta.

Tämä ei todellakaan ole yhden tai kahden soundin putkivahvistin, vaan kokeilunhaluisen soundimetsästäjän unelmakone, joka kattaa varmalla otteellaan hyvin laajan spektrin soundeja.

Vaikka molemmista kanavista irtoaa sekä puhtaita että särösoundeja, tarjoaa kanava B kuitenkin selvästi enemmän gainia kuin A-kanava. ”Fender-” ja ”Marshall-tyylinen” ovat käsitteinä sinänsä liian kapeat kuvailemaan A- ja B-kanavan perusluonetta, mutta eroja kyllä löytyy etenkin keskialueen soinnissa ja basson muhkeudessa.

Erittäin tehokkaat EQ:t, sekä kombon Edge-säädin ja F’BK-kytkin lisäävät reseptiin ihan omat mausteensa. Albion-kombon käyttö on sinänsä intuitiivista, mutta vahvistin on niin monipuolinen, että kaikkiin ominaisuuksiin kannattaa todellakin tutustua rauhassa.

Nämä kahdeksan audiopätkää ovat vain pieni näyte Albion TCT35C:n tarjoamista soundeista.

Lähdetään liikkeelle kahdella puhtaalla esimerkillä A-kanavan tarjonnasta – ensin Stratocaster:

…ja sitten Les Paul-tyylinen Hamer Studio Custom:

Tässä kaksi crunch-tyylistä särövaihtoehtoa A-kanavasta – Stratocasterilla:

…ja Hamerilla soitettuna:

Tällaisia crunch-tyylisiä soundeja löysin B-kanavasta – Strato ensin:

…sitten tulee Hamer:

Ja lopuksi vielä kaksi high gain -pätkää – ensin vintage-tyylinen Stratocaster:

…ja viimeisenä humbuckereilla varustettu Hamer (drop-D-virityksessä):

****

Albion TCT35 – teaser

Vau, mikä vahvistin! En keksi mikään musiikkilajia, johon Albionin TCT35C-kombo ei sopisi.

TCT35C on erittäin monipuolinen putkivahvistin todella terveellä soundilla, joka on kompaktista koostaan huolimatta varsin kovaääninen.

Steve Grindrodin pitkän linjan vahvistinalan kokemus näkyy Albionin laadukkaassa toteutuksessa, kombon monipuolisissa ominaisuuksissa, sekä TCT35C:n erittäin alhaisessa kohinatasossa (jopa gain-säätimien äärirajoilla).

****

Albion TCT35C

Suositushinta – 865 € (arvioitu katuhinta noin 800 €)

Lisätiedot: Profitron

****

Plussat:

+ hinta-laatu-suhde

+ monipuolinen gain-rakenne

+ tehokkat kolmialueiset EQ:t

+ soundi

+ tehonpudotuskytkin

+ jalkakytkin kuuluu hintaan

One thought on “Testipenkissä: Albion TCT35C

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: