****
Tech 21 NYC on firma monien oivien soittolaitteiden takana, esimerkiksi SansAmp-sarjan analogiset vahvistin- ja kaappimallintajat, Bass Driver DI-boksi ja Trademark-vahvistimet ovat firman käsialaa. Kaikille näille tuotteille on yhteistä se, että ne ovat erittäin toimivia ja helppokäyttöisiä ratkaisuja sellaisiin pulmiin, joita ammattikitaristi kohtaa päivittäin.
Tech 21:n uusin laite on suunnattu paljon lentokeikkoja tekevän kitaristin tarpeisiin. Megakompaktin, metallinhohtoisen, pedaalilaudan kaltaisen uutuuslaitteen nimi on Fly Rig 5.
****
Kuten näkyy tämän jutun avauskuvasta, Tech 21 Fly Rig 5 (299 €) ei ole todellakaan koolla pilattu. Pikkulauta sopii helposti gigbägin etutaskuun, sekä monen kitaralaukun tarvikeosastoon. Vahvistimen vuokraaminen keikkapaikalla ei ole enää tarpeellista – nyt täytyy pakata mukaan enää kitara, Fly Rig –lauta, muutama johto, sekä viritysmittari. Ja ei kun menoksi.
Fly Rig 5:n ulkokuori on valmistettu kokonaan metallista, ja sen paneelin harjattu pinta näyttää erittäin tyylikkäältä.
Pikkulauta toimii 12 voltin tasavirralla (150 mA/miinus keskellä) ja sen virtalaite kuuluu (luonnollisesti) hintaan.
Tech 21: uutukaisen nimeksi on valittu Fly Rig 5, koska lautaan on mahdutettu viisi erilaista efektiä/toimintaa.
Kaksi ensimmäistä efektiä löytyy Plexi-osiosta: Hot on säädettävä boosteri, josta saa tarvittaessa jopa 21 dB lisävahvistusta signaaliin. Toinen toiminta on Tech 21:n mallinnus vanhasta Marshall Plexi –kitaranupista (lainattu firman Hot-Rod Plexi-pedaalista), joka tarjoaa säädöt gainille (Drive), tonelle ja lähtötasolle (level).
Fly Rigin seuraava osio on SansAmp-osasto, joka pohjautuu Tech 21:n legendaarisiin analogeihin SansAmp-pedaleihin. SansAmpiin sisältyy analoginen vahvistin- ja kaappimallinnus kolmialueisilla taajuuskorjaimilla, sekä kaunisääninen kaiku.
Viimeisen osion nimi on DLA (lyhenne englanninkielisestä sanasta delay), ja se tarjoaa viive-efektin tap tempo –toiminnolla. Drift-säätimellä voi lisätä signaaliin portaattomasti nauhakaiun-tyylistä huojuntaa.
****
Tech 21:n Fly Rig 5 on erittäin helppo käyttää: Jokainen jalkakytkin ja säädin on nimetty selkeästi. Tämän lisäksi jokaisen osion säätimet loistavat – jokainen omassa värissä – silloin kun kyseinen efekti tai toiminto on päällä.
Laudan erittäin kompakti koko vaatii kuitenkin yhden pienen hinnan: säätimet ovat suhteellisen pieniä, mikä vaatii ainakin nakkisormiselta hieman tarkkuutta niitä säätäessä. Toisaalta, kun omat asetukset on kerran löydetty, niitä ei varmaan lähdetä muuttamaan keskellä keikkaa – ja keikkakoneeksi Fly Rig on suunniteltu.
Soundillisesti Tech 21:n uutukainen täyttää ammattikitaristin vaatimukset kiitettävästi. Fly Rigin soundi on erinomainen ja sen eri efektit kattavat varmasti lähes jokaisen kitaristin perustarpeet keikkatilanteessa. Plexi-tyylinen särökanava, SansAmp-mallinnus, boosteri, viive ja kaiku erittäin kompaktissa paketissa tekevät Fly Rig 5:stä oivan työkalun Jazz-, Blues-, Rockabilly-, Pop- tai Rock-kitaristeille. Metalli-miehet tarvitsevat luultavasti enemmän säröä, sekä varmaan myös kohinaportin, genren soundeja varten, mutta he eivät luultavasti olekaan tämän laudan varsinainen kohderyhmä.
Tässä pätkässä soitan kaikki Fly Rig 5:n efektejä läpi vaahterakaulaisella Fender Stratocasterilla. Ihan alussa Fly Rig on kokonaan pois päältä:
Seuraavaksi samankaltainen audioesimerkki, tällä kerralla humbuckereilla varustetulla Hamer USA Studio Custom -kitaralla, jossa on enemmän säröä ja pidempi viiveaika:
Tässä olen simuloinut vanhaa nauhakaiku-soundia DLA-osion Drift-toiminnolla:
Fly Rigissä on myös yksi ”piilotettu” ominaisuus: DLA-osiota pystyy myös käyttää choruksena. Chorus-efekti syntyy hyvin lyhyestä viiveestä, jossa on mieto syklinen vireen huojunta. Lyhyellä Time-asetuksella ja lisäämällä hieman Driftiä signaaliin syntyy hieno chorus-efekti (soitan tässä Stratolla):
****
Jos soitat usein pistekeikkoja ulkomailla, eikä budjetti tai taustaryhmä anna myöten raahata vahvistintasi kaikkialle mukaan, Tech 21 Fly Rig 5 on kuin juuri sinulle tehty.
Tässä on onnistettu pakkaamaan kaikki tärkeimmät efektit ja ominaisuudet, joita keikkaileva kitaristi tavallisesti tarvitsee, yhteen kompaktiin pedaalilautaan. Ja lopputulos kuulostaa erittäin hyvältä ja inspiroivalta.
Joillekin vintage-ystäville Fly Rig varmasti voi tuntua liian modernilta, koska sillä ei ole sitä vintage-voodoa. Mutta jos tarvitset toimivan, käytännönläheisen ja ongelmavapaan ratkaisun, millä saat musiikkisi yleisölle, Tech 21:n Fly Rig 5 on kerrassaan loistava valinta!
****
Tech 21 NYC Fly Rig 5
299 €
Maahantuoja: Musamaailma
****
Plussat:
+ kestävän-oloinen metallikotelo
+ koko
+ paino
+ ominaisuudet
+ soundi
+ vastinetta rahalle
Miinukset:
– säätimien pienuus
Reblogged this on Soitintesti.com.
Petri
Terve, toimiiko myös suoraan kuulokkeilla OUT -lähdöstä?
Petri
Moi Petri,
Fly Rig on tarkoitettu käytettäväksi suoraan mikseriin, äänikorttiin tai vahvistimeen. Kuulokkeet ei voi liittä Fly Rigin lähtöön.
Terveisin,
Martin
Terve, Kannattaako laittaa esim passiivinen DI-Boksi fly rigin ja mikserin väliin silloin kun soittaa suoraan linjaan? Ja onko laitteessa viritintä?
Moi Juho,
Fly Rig 5:ssä ei ole viritysmittari. Pelkästään tekniseltä kannalta Fly Rigin ja mikserin väliin ei tarvita DI-boksi, koska Fly Rigin lähtösignaali sopii sellaisenaan pöydän tuloon. Jos vedät omalla bändillä ja omalla PA:lla keikat, ja pystyt itse varmistamaan, että koko kalusto saa virtansa samasta pistorasiasta, voit pistää Fly Rig 5:sta huoleti suoraan mikserituloon. Käytännössä oikea PA-teknikko laittaisi kuitenkin usein Rigin ja mikserin väliin yksinkertaisen DI-boksin brummisuojaukseksi.
T: Martin