Testipenkissä: JAM Pedals

JAM Pedals on kreikkalainen boutique-luokan efektipedaalien valmistaja, jonka tuotteet ovat hiljattain rantautuneet myös Suomeen (maahantuoja on espoolainen yritys R-Jam Group).

JAM Pedalsin kaikki kitara- ja bassoefektit ovat analogisia, ja valmistetaan käsityönä laadukkaista osista. Joissakin malleissa käytetään jopa harvinaisia vanhoja (ns. ”new old stock”) siruja ja transistoreita.

Erikoistilauksesta saa myös point-to-point versiot firman pedaaleista, sekä customoituja efektejä.

JAM-pedaalien ominaisuuksiin kuuluu aina myös käsin maalattu kotelo, kevyt kangaspussi ja firman logolla varustettu laadukas plektra.

Nyt testissä käyneet pedaalit toimivat kaikki sekä 9 voltin paristolla että Boss-standardin mukaisella 9 voltin virtalähteellä (ei kuulu hintaan).

****

Jam pedals – Tube Dreamer 58 + bag

JAM Pedals tarjoaa neljä erilaista Tube Dreamer -säröpedaalia.

Kompakti Tube Dreamer 58 on firman edelleen jalostettu näkemys klassisesta Ibanez Tube Screamer 808 -pedaalista. Kytkennän perustana käytetään jopa alkuperäistä JRC4558D-sirua.

Jam pedals – Tube Dreamer 58 pic 1

JAM Tube Dreamer 58 säröön (185 €) on saatu mukaan tuhdin annoksen vanhasta Tube Screamerista tuttua kermaista keskialuetta. TD58:ssa on kuitenkin parannettu roimasti pedaalin dynamiikka ja särön putkivahvistin-tyylistä soundia käyttämällä kolmea diodia, jotka tuottavat harmonisesti rikkaan asymmetrisen klippauksen.

Tämä ääninäyte – kuten tämän jutun muutkin pätkät – on äänitetty Fender Stratocasterilla ja Blackstar HT-1R -putkikombolla:

Jam pedals – Tube Dreamer 58 pic 2

****

Jam pedals – Tube Dreamer+ and bag

JAM Tube Dreamer+ (225 €) on valmistajan lippulaivasärö, joka perustuu JAMin Tube Dreamer 72 -pedaaliin, jossa käytetään firman salaista sirua.

Jam pedals – Tube Dreamer+ pic 1

Plussaversio tarjoaa keskivahvan overdrive-särön lisäksi samassa kotelossa vielä yhden päälle polkaistavan high-gain-/boost-piirin (vasen jalkakytkin).

Tehdasasetuksissa high-gain puoli lisää signaaliin pelkästään säröä, mutta Tube Dreamer Plussan pienellä sisäisellä trimmerillä voi halutessa myös lisätä reilusti high-gain-särön volyymitasoa.

Soundiltaan Tube Dreamer+ nojaa vahvasti 1970-luvun mehukkaaseen Bluesrockin ja Heavy Metalin suuntaan. High-gain-puolestaan huolimatta tämä JAM-pedaali ei ole tarkoitettu nykypäivän Thrash Metal -soittajille.

Jam pedals – Tube Dreamer+ pic 2

****

Jam pedals – Red Muck + bag

JAM Pedalsin fuzz-pedaalin nimi on Red Muck (punainen lika), vaikka se onkin hyvin siistin näköinen, neuvostoajan symboleilla leikkivä efektipedaali.

Jam pedals – Red Muck pic 1

Red Muck -fuzzin (209 €) lähtökohtana toimivat historian parhaat Big Muff -soundit.

JAM on kuitenkin jalostanut näistä alkuperäispedaaleja huomattavasti yleispätevämmän kokonaisuuden. JAM Red Muck reagoi esimerkillisesti kitaran volume-potikan kanssa, ja fuzz-efektin yleissoundi on täyteläisempi ja hieman kermaisempikin kuin monet muut fuzz-efektit. Tämä pedaali ei myöskään mene täysin tukkoon, silloin kun soittaa sointuja sen läpi.

Täytyy sanoa, että JAMin Red Muck on tämän testin perusteella noussut minun henkilökohtaiseksi suosikki-fuzziksi.

Tämän audiopätkän alussa avaan hitaasti kitaran volume-potikan:

Jam pedals – Red Muck pic 2

****

Jam pedals – Waterfall + bag

JAM WaterFall (259 €) on nyt testatun kuusikon monipuolisin efektipedaali, joka tarjoaa sekä chorus- että vibratoefektin samassa kuoressa.

Jam pedals – Waterfall pic 1

WaterFallin efektipiirit käyttävät varhaisista Boss-efekteistä tuttuja – nykyään legendaarisen maineen saaneita – alkuperäisiä Panasonic-siruja (MN3101 ja MN3007).

Pedaalin oikeanpuoleisella pikkukytkimellä vaihdetaan choruksen ja vibraton (V) välillä, kun taas vasemmanpuoleisella kytkimellä voi valita käyttääkö vahvemman nykytulkinnan tai miedomman vintage-tyylisen version (-) valitusta efektistä.

WaterFallin chorus on erittäin luonnollisen kuuloinen ja musikaalisella tavalla orgaaninen:

Vibratoefekti on ehkä hieman harvemmin käytetty efektityyppi, mutta WaterFall-pedaalin tulkinta on kuitenkin hyvin laadukas lajinsa edustaja:

Jam pedals – Waterfall pic 2

****

Jam pedals – Ripple + bag

JAM Pedals The Ripple (199 €) on erittäin helppokäyttöinen phaser-pedaali, koska sillä on ainoastaan yksi säädin efektin nopeussäätöä varten.

Jam pedals – Ripple pic 1

Samoin kuin WaterFall-choruksen kohdalla, voin myös The Ripple -phaserin tapauksessa vain todeta, että efekti toimii erittäin kiitettävästi hyvin musikaalisella tavalla. Phaser-efekti on täyteläinen ja soundia laajentava, ilman että JAMin pedaali kahmisi koko huomiota itselleen.

Jam pedals – Ripple pic 2

****

Jam pedals – Delay Llama + bag

Delay Llama?! Kyllä, JAMin tyypeillä on huumorintajua!

JAM Delay Llama (265 €) on analoginen lo-fi viive-efekti varhaisen 1980-luvun hengessä.

Jam pedals – Delay Llama pic 1

Delay Llaman kytkentä on rakennettu bucket-brigade-periatteella, jonka sydämenä toimii vanhan (ja legendaarisen) Panasonic MN3205 -sirun laadukas kopio. Pedaalin maksimaalinen viiveaika on noin 600 millisekuntia. Sisäisellä trimmerillä voi säätää toistomäärän ylärajaa.

Delay Llamalla on juuri se oikea BBD-soundi – se on likainen, ja jokainen toisto huononee entisestään hyvin herkullisella tavalla. Tehdasasetuksilla pystyy käyttämään Repeat-säädintä myös feedback-loopin aiheuttamiseen, mistä kokeellisen tai psykedeelisen musiikin ystävät varmasti iloitsevat.

Jam pedals – Delay Llama pic 2

****

Jam pedals – teaser

Nämä JAM-pedaalit ovat mielestäni todella loistavia, eikä edes ylisuurella hintalapulla pilattuja! JAM Pedals -efektit tarjoavat aidon boutique-kokemuksen: Niillä on loistava soundi, hyvin alhainen kohinataso, omaleimainen ulkonäkö, ja ne ovat sähköpihejä. Kokeileminen kannattaa varmasti!

****

JAM Pedals

kreikkalaisia efektipedaaleja

Tube Dreamer 58 – 185 €

Tube Dreamer+ – 225 €

Red Muck – 209 €

WaterFall – 259 €

The Ripple – 199 €

Delay Llama – 265 €

****

Plussat:

+ käsintehtyjä

+ käsinmaalattuja

+ soundi

+ vähäinen virrantarve

One thought on “Testipenkissä: JAM Pedals

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: