Kun kitaristit puhuvat soundista, he puhuvat todella paljon eri soittimista, mikrofoneista, vahvistimista, efekteistä ja kielistä, mutta yksi osa-alue jää kovin usein huomaamatta – plektrat.
Plektrasoitossa plektralla on tärkeä rooli äänien ja soinnin tuottamisessa, koska se on suorassa kosketuksessa kieliin. Plektran koko, muoto ja jäykkyys vaikuttavat suoraan plektran – mutta myös kitaran – soittotuntumaan. Tämän takia plektroja saa nykyään monissa eri muodoissa ja paksuuksissa, sekä monista eri materiaaleista valmistettuina.
Kielisoittimien alkuaikoina plektroja valmistettiin luonnonmateriaaleista, kuten luusta, kilpikonnan kilvistä tai puunkuoreista. Muovin keksiminen avasi uusia mahdollisuuksia plektrojen tuotannossa, minkä ansiosta nykyaikaisia plektroja tehdään suurilta osin selluloidista, nylonista, delrinistä tai akryylistä.
Vaikka yli 90 prosenttia maailman plektroista valmistetaan massatuotannolla eri tehtaissa, löytyy kuitenkin myös tilaa erilaisille käsintehdyille plektroille vaihtoehtoisista materiaaleista (esim. kivestä, metallista tai puusta).
Yksi tällainen pieni valmistaja on espoolainen yrittäjä Christian Jansson, joka valmistaa käsintehtyjä Pickat-plektroja suomalaisesta pihlajasta.
Pihlajan puu on plektrojen tekoon sopivasti jäykkä ja kestävä, mutta samalla hyvin kevyt. Syykuvioiden eloisuuden ansiosta jokaisella Pickat-plektralla on hyvin yksilöllinen ulkonäkö.
Kuten kuvasta näkyy, on Pickatin Artisan -plektra (6,50 €) hieman pitempi, mutta samalla myös vähän kapeampi kuin maailmalla eniten käytetyt kilven- tai vaakunanmuotoiset mallit. Pickatin paksuus muuttuu pitkittäisleikkauksessa, niin että plektra on paksumpi tyven kohdalla (lähes kaksi millimetriä) kuin kärjessä (juuri puolitoista milliä). Tarkoin mietityt sivujen ja kärjen viisteet tekevät soittotuntumasta hyvin sulavan ja tarkan.
Paljon hikoileville muusikoille Pickat Artisan -plektrat tarjoavat lisäbonuksena mukavasti pitoa, mikä johtuu pihlajasta materiaalina, sekä plektrojen pintakäsittelystä ja plektrojen polttomerkeistä.
Jokainen meistä on tottumuksensa vanki, minkä vuoksi uudenlaisen plektran käyttöönotto vaatii aina muutaman minuutin. Eri muodot, materiaalit ja paksuudet muuttavat aina hieman soittotuntumaa ja soittokäden asentoa.
Olen tottunut käyttämään hieman ohuempia ja taipuisampia nylonplektroja (0,88 mm), minkä takia esimerkiksi pinch harmonics -tekniikan käyttöä sähkökitarassa vaati aluksi Pickatilla hieman harjoitusta. Pääsin kuitenkin hyvin nopeasti jyvälle Pickat-plektrojen käytön kanssa.
Sähkökitaran kanssa soundillinen ero muovi- ja puuplektran välillä voi olla ehkä hieman hankala havaita, etenkin jos oma genre vaatii käyttämään paljon säröä tai jos kitaran ja vahvistimen välissä on isompi määrä efektejä. Silloin ratkaiseva seikka on varmasti Pickat-plektran ergonomia ja soittotuntuma.
Teräskielisellä akustisella kitaralla (tai mandoliinilla) ero muovin ja Pickatin välillä on yllättävän selkeä. Artisan-plektran ansiosta kitaran äänessä on enemmän pyöreyttä, ilman häiritsevää bassojen kuminaa. Diskantti on selkeä, mutta hyvin silkkinen, ja Pickatin ansiosta häviää liiallisen terävä kilinä ja kolina.
Tässä on kolme klippiä, joita on soitettu seetrikantisella jumbolla (Takamine N-20) ja äänitetty kahdella Røde M5 -mikrofonilla:
Selluloidiplektra
Nylonplektra
Pickat-plektra
Muutaman kuukauden kokeilun perusteella voin vain suositella tutustumista Pickat Artisan -plektroihin. Plektrojen soittotuntuma on luonnollisesti hyvin subjektiivinen makuasia, eikä nämä puuplektrat voi miellyttää kaikkia. Juuri akustisista soittimista suomalaisesta pihlajasta tehty Pickat voi kuitenkin loihtia esiin entistäkin lämpimämpiä ja syvempiä soundeja. Pickat-plektrat tuntuvat hyvin kestäviltä, eikä plektrojen elinkaaren lopussa synny luonnolle haitallista muoviroskaa.
****
Pickat Artisan -plektra
6,50 €
Valmistaja: Pickat
Plussat:
+ suomalaista käsityötä
+ tehty kotimaisesta puusta
+ soittotuntuma
+ kestävyys
+ soundi
Vastaa