Testipenkissä: Orange Terror Bass TB500C-212

****

Orange Amplificationilla on hyvin pitkä perinne kitara- ja bassovahvistimien valmistuksessa, ja se näkyy monissa firman nykyisissä tuotteissakin.

Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei Orange olisi avoin myös uudelle teknologialle. Esimerkkinä kelpaa hyvin upouusi Terror Bass -kombo, joka on kompakti, mutta silti tehokas nykyaikainen putkihybridivahvistin.

****

Orange Terror Bass TB500C-212 (994 €) yhdistää firman 500-wattisen BT-500H-nupin ja kahdella 12-tuumaisella varustetun SP-212-kaapin yhdeksi kombovahvistimeksi.

Orange TB500C on putkihybridivahvistin, mikä tarkoittaa Bass Terrorin tapauksessa, että sen etuvahvistin on rakennettu käyttäen kahta 12AX7-putkea. Putkilla saa aikaiseksi lämpimän perussoundin, joka on valmiiksi höystetty miedolla ja orgaanisella kompressiolla, ja myös aitoa putkisäröä voi odottaa tästä kombosta.

Päätevahvistin taas käyttää huipputehokasta, mutta kevyttä nykyteknologiaa: D-luokan päätevahvistin pystyy tuottamaan paljon ääntä – tässä tapauksessa 500 wattia (rms) – hyvin kompakteilla komponenteilla ja energiatehokkaasti vähällä hukkalämmöllä.

Orangen Smart Power -bassokaapit rakennetaan isobaarisen toimintaperiaatteen mukaisesti.

Isobaarisessa kaapissa käytetään kahta samanmallista kaiutinta – TB500C:n tapauksessa kaksi 12-tuumaista, kevyttä neodyymi-kaiutinta – asennettuna peräkkäin samassa linjassa. Lopputulos on syvempi bassotoisto ja isompi äänenpaine verrattuna samankokoiseen perinteiseen bassokaappiin.

Tässä on Orangen oma video, jossa Smart Power -kaappien isobaarista teknologiaa esitellään tarkemmin:

Mutta Orange Terror Bass -kombo ei vaivaa basistia lainkaan sen sisäisellä teknologialla.

Ulospäin näkyy vain varsin perinteinen Orange-etupaneeli, joka tarjoaa gain- ja master-säätimien lisäksi kolmialueisen EQ-osaston.

Vahvistimen- ja kaappipuolien liittäminen tapahtuu mukaantulevalla Speakon-johdolla.

Koska kaksi Orange-kaappia pystyy ketjuttaa…

…löytyy vahvistimen takapaneelista kaiutinlähdön alla myös impedanssikytkin.

Muut liittimet ovat efektilenkin lähtö- ja tulojakki, sekä balansoitu DI-lähtö mikseriin.

****

Whoa, watch out – tästä paketista lähtee rutkasti ääntä!

Täytyy myöntää, etten ole yksittäisellä 12-tuumaisella varustettujen bassokombojen suurin ystävä. Usein niiden soundi on melko honottava ja vähän puuroinen alhaisessa keskialueessa.

Orangen Terror Bass -kombo on kuitenkin ihan oma tapauksensa! Isobaarinen Smart Power -kaappi kuulostaa ilahduttavan isolta ja lihaksikkaalta, ja myös potkua löyttyy mielin määrin.

Soundillisesti Orangen TB500C kuuluu selvästi samaan perheeseen kuin muut Orangen bassovahvistimet: täällä ei hifistellä, vaan tarjolla on reilu annos maanläheistä bassottelua. Gain-namikan avaaminen lisää menoon aluksi vain hieman lämpöä ja särmikästä rosoisuutta, mutta liikeradan loppupuoliskolla astuu kuvaan myös herkullista putkisäröä.

Vaikka Terror Bass -kombo on osaa Orangen edullisemmasta Terror-sarjasta, olen melko varma, että tämä voimapesä löytää tiensä myös monen ammattibasistin backlineen.

Äänitin seuraavat esimerkipätkät japanilaisella Squier Jazz -bassolla, sekä passivisella MM-humbuckerilla varustetulla P-Man-bassollani:

Jazz Bass – sormilla

P-Man – sormilla

Jazz Bass – slap

P-Man – slap

Jazz Bass – plektralla

P-Man – plektralla

Jazz Bass – säröllä

P-Man – säröllä

****

Orange Terror Bass TB500C-212

994 €

Maahantuoja: Musamaailma

Plussat:

+ koko

+ teho

+ putkietuaste

+ soundi

+ paino

****

1 thoughts on “Testipenkissä: Orange Terror Bass TB500C-212

Add yours

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑