Testipenkissä: Zoom G3

Zoom G3 (213 €) on uusi merkkipaalu firman historiassa. Tähän mennessä kompakteissa Zoom-efekteissä sisäinen arkkitehtuuri on ollut sellainen, että pedaali tarjoaa tietyn määrän valmiita efektiketjuja, jotka toimivat kaikkien efektiohjelmien (patchien) peruspilareina.

Sinänsä vanhassa menetelmässä ei ollut mitään vikaa, mutta käyttökokemus oli ajoittain hieman jäykkä ja epäintuitiivinen.

Uudessa G3:ssa on kokonaan uusittu lähestymistapa: pedaali käyttäytyy kuin kolme vierekkäistä, perinteistä efektipedaalia. Jokaisella näistä kolmesta efektistä on oma suuri näyttönsä ja kolme säädintä, joilla pääsee ilman kiertoteitä muokkaamaan valitun efektityypin tärkeimpiä parametrejä.

Mutta kun kyse on täysin digitaalisesta pedaalilaudasta, jokainen näistä kolmesta efektistä tarjoaa noin 100 erilaista efektityyppiä, joihin pääsee nopeasti käsiksi näytön yllä olevilla Type-napeilla.

Zoom G3 saa virran joko virtalähteestä (kuuluu hintaan), neljästä AA-paristosta tai tietokoneelta usb:n kautta.

Pedaalin takapaneelista löytyy yllättävän laaja valikoima erilaisia tuloja ja lähtöjä: jakkituloon voi liitää sekä perinteisiä passiivisia soittimia että aktiivielektroniikalla varustettuja kitaroita.

Jakkilähtöistä saa joko stereo- tai monofonista signaalia, ja vasemman kanavan lähtöön voi kytkeä myös korvakuulokkeet. Pedaalin Global-asetuksissa pystyy valitsemaan Zoomin lähdölle oikean käyttömoodin; tarjolla on Direct (kuulokekäyttö tai suoraan mikseriin), Combo Front (ennen kombovahvistinta), Stack Front (ennen nuppia), Combo Power Amp (suoraan kombon päätevahvistimeen), sekä Stack Power Amp (suoraan nupin päätevahvistimeen).

Usb-portin kautta voi vaihtaa patcheja tietokoneen (Win/Mac) ja G3:n välillä. Lisäksi laitetta voi myös käyttää ulkoisena äänikorttina, ja äänittää kitaraosuudet suoraan sekvensseriin.

Jakkilähtöjen lisäksi voi käyttää G3:n balansoitua xlr-lähtöä, ja sen viereissä sijaitsevien kytkimien avulla voi määrittää, tuleeko signaaliin efektejä vai ei, ja onko maadoitus kytketty vai ei.

Zoomin Patch View -näkymässä voi selata patcheja ja valita niistä haluamansa.

Home View -näkymä taas on se tila, jossa patchin kolme efektiä ovat käytettävissä samalla tavalla kuin kolme vierekkäistä efektipedaalia. Loistavien ikonien ansiosta on heti selvää, millaisia efektejä tai vahvistinmallinuksia valittu patchi sisältää. Kestävänoloisilla jalkakytkimillä kunkin efektin saa yksitellen kytkettyä päälle tai pois.

Yksi kosketus säätimeen riittää ja näyttö vaihtuu omatoimisesti parametreja esittävään grafiikkaan.

Zoom G3 on myös varustettu tarkkaa harjoittelua helpottavalla rytmikoneella, joka tarjoaa 40 erilaista metronomi- ja rumpupatternia.

Pedaalin omaan loopperiin voi tallentaa maksimissaan 40:n sekunnin pituisia looppeja.

…ja kunnon viritysmittarikin on luonnollisesti lisätty Zoomin työkalupakkiin.

Lisäarvoa pakettiin tuovat helppokäyttöinen Steinberg Sequel LE -audiosekvensseri (Win/Mac), sekä Zoomin oma Edit & Share -softaeditori, jolla Windows- ja Mac-käyttäjät voivat luoda, etsiä ja järjestää patcheja tietokoneella.

****

Parasta Zoom G3:ssa ovat kuitenkin – intuitiivisen käyttökokemuksen lisäksi – roimasti parannetut soundit. Aiempia Zoom-pedaaleja vaivasi joskus puhtaissa soundeissa tietty latteus, mutta G3 jättää tämän taakseen ja tarjoaa ensiluokkaisia vahvistinmallinnuksia.

Myös efektitarjonta on yhtä maukas kuin se on kattava, ja valikoima tyydyttää takuulla miltei jokaisen kitaristin tarpeita – riippumatta siitä, onko oma musiikkityyli jazz, rock, avantgarde, country tai metal.

Seuraavat esimerkit on purkitettu suoraan Zoomin xlr-lähdöstä:

Fender Stratocaster – detune – delay

Fender Stratocaster – dirty Tweed – tremolo

Fender Stratocaster – Hiwatt-style

Fender Stratocaster – Marshall-type – tape delay

Fender Stratocaster – slow attack – delay

Tokai LC-85 – fixed wah – Marshall-type

Tokai LC-85 – Fender-style – tremolo – tape delay

Tokai LC-85 – Rectifier – noise gate

Tokai LC-85 – phaser – Blackface-style

Tokai LC-85 – Marshall-style

Zoom G3 rumpusoundi

****

Zoom G3

213 €

Maahantuoja: Studiotec

****

Plussat:

+ soundi

+ kestävä rakenne

+ pieni koko

+ laaja vahvistin- ja efektivalikoima

+ intuitiivinen käyttöliittymä

+ eri lähtömoodit

+ USB-äänikortti

Miinukset:

– jotkin efektityypit supistavat patchin efektien määrää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: