Testipenkissä: Vuorensaku T-Style Custom

****

Vuorensaku T headstock – preview – mid

Vuorensaku on yhden miehen soitinpaja Jyväskylästä. Kielisoitinartesaani Saku Vuori korjaa ja rakentaa kaikenlaisia kielisoittimia. Tämän lisäksi Vuorensakulta saa myös käsintehtyjä kitaramikrofoneja.

Vuorensakulla ei ole valmista mallistoa, vaan yritys on aito custom-paja, jossa soittimet syntyvät käsityönä asiakkaiden toiveiden mukaan.

Saku Vuori on Suomen Soitinrakentajien Killan jäsen.

****

Vuorensaku T-Style – full front – bgr

Sain Sakulta testiin hiljattain valmistuneen sähkökitaran, joka on erittäin puoleensavetävä yhteentörmäys 1970-luvun Telecaster Deluxesta ja 50-luvun Gibson ES-5 Switchmasterista. Soittimella ei ole virallista nimeä (vaan ainoastaan sarjanumero), mutta kutsun sitä tätä testiä varten Vuorensaku T-Style Customiksi.

Vuorensaku T-Style – full back – bgr

T-Style Customin perustana toimivat laadukkaat soitinpuut:

Ruuvikaula on veistetty miedosti liekehtivästä kanadalaisesta vaahterasta, ja otelauta on intialaista ruusupuuta. Kitaran reunalistoitettu runko taas on tehty hyvin kevyestä afrikkalaisesta mahongista. Runko on tehty kahdesta vierekkäisestä palasta, mutta liimasaumaa on miltei mahdoton havaita – erittäin tarkkaa työtä siis.

Vuorensaku T-Style – headstock – bgr

Vuorensakun satula on valmistettu aidosta hirvenluusta.

Otelaudan radius on nykyaikainen (9,5 tuumaa), ja siihen on asennettu 21 keskikokoista nauhaa ruostumattomasta teräksestä.

Vuorensaku T-Style – tuners – bgr

T-Style Customin nykyaikaisissa, kromatuissa Kluson Deluxe -virittimissä on vintage-tyylinen ulkonäkö, mutta ne toimivat huomattavasti sulavammin kuin 1950-luvun alkuperäiset painokset.

Vuorensaku T-Style – back beauty – bgr

Tässä kitarassa käytetään perinteistä Fender-kaulaliitosta neljällä puuruuvilla ja suorakulmaisella teräslevyllä.

T-Style Customin mattapintaisen nitrolakkaviimeistelyn ansiosta soitin näyttää (ja tuntuu) erittäin orgaaniselta ja aistikkaalta.

Vuorensaku T-Style – bridge

Klusonin loistava Half-size Tele -talla mahdollistaa perinteisen Telecaster-tallan yhdistämistä muihin soitintyyppeihin tai mikrofoneihin.

Monien kitaristien mielestä alkuperäinen Telecaster-talla kolmella messinkitallapalallaan on soundillaan yhä paras talla sähkökitaralle. T-Style Customin Kluson-tallassa tallapalojen kierteet on leikattu tahallaan vinosti, mikä auttaa kitaran intonaatiossa.

Vuorensaku T-Style – pickups 1 – bgr

Vuorensakun asiakas toivoi omaan kitaraansa kolmen mikrofonin Dog Ear -setin, ja sellainen löytyi toisen suomalaispajan, joensuulaisen Rautia Guitarsin, valikoimasta.

Veijo Rautian mikrofonisettiin kuuluu kaksi puolitettavaa humbuckeria (kaula- ja tallamikki), sekä yksikelainen P-90 (keskimikki).

Vuorensaku T-Style – controls – bgr

Käännetty paneeli helpottaa pääsyä volume-potikkaan.

Vuorensaku T-Style – electronics – bgr

Saku Vuori on onnistunut mahduttamaan kaikki komponentit perinteisen (ahtaan) Tele-koloon:

Volume-potikkaan on piilotettu nostokytkin humbuckerien puolitusta varten. Viisiasentoinen kytkin taas toimii Strato-tyylisesti. Kuten kuvastakin näkyy, työnjälki on erittäin siisti ja käytetyt osat erittäin laadukkaita.

****

Vuorensaku T-Style – beauty 2 – bgr

Vuorensaku T-Style Custom -kitaran työnjälki ja soitettavuus on ensiluokkaista. Huippulaadukkaassa käsintehdyssä soittimessa on aina ”se jokin”, mikä on miltei mahdoton löytää suuren sarjatuotannon kitaroista.

T-Style Custom on hyvin kevyt soitin. Erittäin kevyen mahonkirungon takia on jopa huomattavissa lievä taipumus kaulapainoisuuteen liukkaan nylonhihnan kanssa. Nahkahihna tekee tästä taipumuksesta kuitenkin tehokkaasti lopun.

Tämän Vuorensakun lihaksikas kaulaprofiili (iso C) on juuri minun makuun. Yhdessä 9,5-tuumaisen otelautaradiuksen ja huipputrimmattujen teräsnauhojen kanssa, tästä muodostuu erittäin nopea ja tarkka soittoalusta. Kitara saapui testiin hyvin mukavassa trimmissä (matala E-kieli: 2,1 mm/korkea e-kieli: 1,5 mm).

Vuorensakun akustinen klangi on – yllätys, yllätys – hyvin Fender-mainen ja avoin.

Vahvistimen kautta soitettuna T-Style Custom -kitaran luonne eroaa luonnollisesti rivi-Telestä, koska Vuorensakun mikrofonivarustus on erilainen. Kolmen mikin, viisiasentoisen kytkimen ja humbuckerien puolituksen yhteispelistä saa yhdeksän hienoa laatusoundia Gibsonin ja Fenderin soundimaailmoista.

Pidän tästä Vuorensakusta kovasti, mutta löysin kuitenkin myös yhden kritiikkikohdan – tallamikrofoni on hieman hiljaisempi kuin kaulamikki. Tämä ei kuitenkaan ole laatuvika, vaan dog ear -kiinnitykseen liittyvä – ja monelta vanhalta Gibsonilta ja Epiphonelta tuttu – ongelma. Asiakkaan toiveiden mukaan tehtyä custom-soitinta on hyvin vaikea kritisoida tällaisissa asioissa, koska voi hyvinkin olla, että kitaraa on tarkoitettu juuri tällaiseksi. Jos tämä olisi minun soitin, pyytäisin kuitenkin tallamikrofonin alle noin kahden millin paksuisen muovilevyn, jolla koko tallamikrofonia saisi nostettua lähemmäs kieliä.

Rautia Guitars Dog Ear -setin soundi on vallan mainio. Humbuckereiden maltillisen tehon ansiosta soundi ei mene koskaan tukkoon. Mikrofonit kuulostavat hyviltä myös puolitettuina. Yksikelainen P-90-mikrofoni sopii soundiltaan ja teholtaan loistavasti settiin.

Tässä on audiopätkä kitaran soundivaihtoehdoista, silloin kun humbuckerit on puolitettu (alkaa kaulamikrofonilla):

Ja tässä samankaltainen pätkä täysillä humbuckerilla:

Lopuksi vielä You Tube -videon ääniraita:

Vuorensaku T-Style – body beauty 1 – bgr

Oli todella suuri ilo saada tutustua tähän Vuorensaku-kitaraan. Tämä soitin on jälleen yksi loistava esimerkki suomalaisen soitinrakennustaidon erittäin korkeasta tasosta. Valitettavasti minun on pakko palauttaa tämä kitara…

****

Vuorensaku T-Style Custom

hintaluokka noin 2.500 – 3.000 €

Suuri kiitos Rockkaamo-festivaalin pääpromoottorille Jani Savolaiselle kitaran lainaamisesta!

Plussat:

+ kotimainen

+ käsintehty

+ työnjälki

+ soitettavuus

+ soundi

Miinukset:

– kaula- ja tallamikrofonin keskenäinen balanssi

Vuorensaku T-Style – body beauty 2 – bgr

1 thoughts on “Testipenkissä: Vuorensaku T-Style Custom

Add yours

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑