Testipenkissä: Zoom R24 -moniraituri

****

Zoom R24 (katuhinta: 479 €) on pienikokoinen ja erittäin kevyt, mutta silti hyvin näppärä ja monipuolinen laite: Zoomin päätarkoitus on toimia itsenäisenä, SD-kortti-pohjaisena 24-raiturina, mutta tämän lisäksi sitä voi käyttää myös tietokoneen aisaparina, jolloin se on ulkoinen äänikortti sekä audiosekvensserin ohjausalusta (paketissa on mukana Cubase LE 5).

R24:lla voi äänittää milloin ja missä vain, koska se toimii virtalähteen (kuluu hintaan) lisäksi myös kuudella AA-paristolla. Moniraiturin etulaitaan on upotettu myös kaksi mikrofonia – akustista soittoa pystyy siis tallentamaan stereona jopa täysin ilman lisälaiteita.

XLR/jakki-kombotuloja on tarjolla kahdeksan kappaletta, ja moniraiturilla voi äänittää samanaikaisesti enintään sen verran raitoja.

****

Zoomin reititysarkkitehtuuri on pidetty mahdollisimman yksinkertaisena. R24 toimii sen suhteen saat-mitä-näet-periaatteella, mikä tarkoittaa että jokaisen tulon signaali menee vain ja ainoastaan sen alla olevan feiderin kautta siihen kuuluvalle raidalle. Koska liukuja on vain kahdeksan, mutta raitoja tarjolla 24, käyttää Zoom digimiksereistä tuttua pankkimenetelmää, jossa säädettävät kanavat/raidat valitaan kolmesta pankista (1–8, 9–16 ja 17–24).

Tulosignaaleille tämä tarkoittaa, että äänitysvaiheessa jokaista tuloa varten on käytettävissä yksi kolmesta raidasta: esimerkiksi ykköstulon signaalin voi äänittää joko raidalle yksi, yhdeksän tai 17.

R24:n eri tuloissa on eriävät lisäominaisuudet – ykköstuloon voi kytkeä (mikrofonin tai linjasignaalin lisäksi) suoraan myös sähkökitaran tai -basson, ja tuloissa 3–8 on phantomsyötön mahdollisuus (48 tai 24 V). Sisäistä mikrofoniparia taas voi äänittää ainoastaan tulojen seitsemän ja kahdeksan raidoille.

Mutta mitä tapahtuu, jos haluaa tallentaa esimerkiksi kahdeksan sähkökitararaitaa linjasoitolla? Ei hätää – vaikka ykköstulo menee aina suoraan raidalle yksi, yhdeksän tai 17, voi Swap-toiminnolla kätevästi vaihtaa kahden raidan sisällön keskenään. Näin saadaan tässä esimerkkitapauksessa nopeasti ykköstulon raidat vapaaksi uusia kitaraäänityksiä varten.

****

Zoom R24 on varusteltu avokätisesti: jokaisessa mikserikanavassa on oma komialueinen EQ, sekä kaksi lähtöä laitteen sisäisille send-return-effekteille (chorus ja kaiku). Hyvin monipuolinen insert-efektiosasto sisälttää mm. rutkasti vahvistinmallennuksia kitaralle ja bassolle (Zoomin G2Nu– ja B2 -sarjoista), efektiketjuja laululle, rummuille ja koskettimille, sekä omia kiitettäviä masterointiefektejä.

Efektien laatu on laitteen hintaan nähden todella vaikuttava. Se ei luonnollisesti vedä vertoja pro-luokan studion kallisiin räkkilaitteisiin ja softaratkaisuihin, mutta sellaiseen R24 ei olekaan tarkoitettu. Minusta on kuitenkin uskomatonta millaista äänenlaatua saa nykypäivän pikkulaitteista!

Kotistudion keskustana Zoom tarjoaa myös mahdollisuuden rakentaa biisejä sample-/loop-pohjaisesti, ja sillä on myös oma sisäinen, ohjelmoittava rumpukone. Käyttökokemus editoinnissa, samplaamisessa sekä rumpukoneen ohjelmoimissa on pitkän sekvensserisoftien käytön jälkeen luonnollisesti hieman kankeaa, myös pienen näytön vuoksi. Mutta R24:n kohderyhmää silmällä pitäen täytyy kuitenkin myöntää, että näilläkin eväillä homma saadaan toimimaan, kun vaan käyttää ensin hieman aikaa laitteen tutustumiseen.

Houkkutelevaan pakettiin tuovat lisäarvoa Steinbergin Cubase LE 5 -audiosekvensseri (CD-ROM), sekä usb-tikullinen rumpulooppeja, joista osa on rumpali Peter Erskinen äänittämiä ja muut Big Fish Audion tuottamia.

Zoom R24 on kätevän kokoinen ja varsin edullinen 24-raituri, joka soveltuu hyvin ensistudion demokoneeksi tai vaikkapa mobiilistudioksi, jolla saadaan jopa kokonaisen rockbändin harjoitukset tai keikat mutkattomasti talteen. Zoomilla äänitettyä materiaalia voi sitten jatkotyöstää, joko R24:lla tai Cubasella.

Ja jos bändikaverilla on oma Zoom R24, laitteet voi yhdistää toisiinsa usb:llä ja tällä tavoin äänittää jopa 16 raitaa samanaikaisesti!

****

Zoom R24 – sisäiset mikit – Taylor 110CE

****

Zoom R24

Maahantuoja: Studiotec

Katuhinta: 479 €

Plussat:

hinta

kevyt

helppokäyttöinen

toimii myös paristoilla

sisäiset mikrofonit

monipuoliset efektit

• perussoundi

Miinukset:

kotelo muovia

pieni näyttö

Save

3 thoughts on “Testipenkissä: Zoom R24 -moniraituri

Add yours

  1. Muuten hyvä mutta täysin turha ostos englannin kieltä taitamattomalle.mitään suomenkielellä laitteesta ei ole julkaistu. En suosittele kenellekään koska ei edes pientä oljenkortta käytöstä ole tarjolla Suomenkielellä.

  2. Tällaista laitetta tarvitsen luodessani kuunnelmia ja musiikkia. Jos siis suomenkielinen aloitusopas on olemassa, niin sillä pääsee alkuu

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑