Testipenkissä: Egnater Tweaker-112 -kombo

****

Tämän jutun otsikko voisi hyvin olla ”Egnater Tweaker-112 – putkien vastaisku”. Bruce Egnaterin Tweaker-kitarakombon juju on juuri siinä, että se lupaa digitaalisista mallinnuslaitteista ja -ohjelmista tuttua monipuolisuuta oikeassa täysputkivahvistimessa.

****

Kätevänkokoinen Tweaker-112 (656,44 €) on 15-wattinen, yhdellä Celestion G12H-30 Vintage -kaiuttimella varustettu yksikanavainen täysputkikombo. USA:ssa suunniteltu vahvistin on valmistettu Kiinassa, ja lopputulos on asiallisen laadukas.

Etukangas on Orange-vahvistimistakin tuttu rotinki-/ruokokudos, ja kotelo on saanut ylleen mustan tolex-päällysteen.

Kotelon takaseinä on lähes kokonaan suljettu. Tällainen ratkaisu helpottaa stäkkiä muistuttavan soundin aikaansaamista pienellä kombolla.

Yksi Celestionin tunnetuimmista kitarakaiuttimista…

Liittimet sähköjohdolle, kaiuttimille ja efektilenkille on asennettu takaseinän aukon ylläpuolelle, mikä on ehkä hieman epätavallinen, muttei missään nimessä huono ratkaisu.

Työnjälki näyttää myös vahvistimen sisällä hyvin siistiltä.

Kuten monessa muussa nykyaikaisessa kompaktissa kombossa (esimerkiksi Vox AC4 TV, Marshall Class 5), myös Tweaker-112:ssa putket on asennettu kaiutimen ylle niin, että niiden vaihtaminen on tavallista hankalampi operaatio. Takaritilä täyttyy ensin irrottaa, minkä jälkeen käden on löydettävä rikkinnäinen putki samalla kun silmä yrittää nähdä jotain tuuletusaukon läpi. Ei siis ehkä paras mahdollinen ratkaisu…

****

Sanan ”tweaker” olisi vapaasti suomennettuna ”hienovirittäjä”, ja kun katsoo kombon etupaneelia, tulee selväksi, miten tämä Egnater sai nimensä.

Heti tulon vieressä ovat ensimmäiset kaksi minikytkintä, joilla valitaan muhkean ja tiukan basson, sekä tavallisen ja kirkkaamman diskantin välillä. Gain-säätimen Clean/Hot-minikytkimellä yksikanavaisesta vahvistimesta saa koko skaalan puhtaita, rapeita ja särösoundeja.

Kolmikaistaisen EQ:n toimintaan voi vaikuttaa kolmiasentoisella pikkukytkimellä. Brit-, AC- ja USA-vaihtoehdot muuttavat etenkin EQ:n luonnetta Marshall-, Vox- tai Fender-kaltaiseksi. Viides ja viimeinen minikytkin löytyy master-osastolta, ja sillä valitaan perinteisen taajuusvasteen ja loudnessmaisen käyrän välillä.

****

Soundien kuvailu on aina hankalaa – on paljon parempi kuulla itse, millaisista soundeista on kyse. Esimerkit on soitettu Fender ’62 Telecaster Custom -uusintapainoksella, sekä kahdella humbuckerilla varustetulla Hamer USA Studio Custom -mallilla. Kaiut ja viiveet lisättiin miksausvaiheessa.

Hamer – lämmin puhdas

Telecaster – helisevä puhdas

Hamer – Blues-särö

Telecaster – ”…Foxy…”

Hamer – paksu särö

Telecaster – soolo säröllä

****

Egnater Tweaker-112 on mielestäni erittäin onnistunut kokonaiuus, josta on vaikea luopua. Etenkin studiotyöskentelyyn sekä olohuonekäyttöön kompakti kombo on loistavalla soundillaan vaikuttava monipuolinen valinta.

Täydellistä autenttisuutta ei noin pienellä pienellä kombolla luonnollisesti saavuteta – etenkään stäkkisoundien suhteen – mutta Tweakerissä on kuitenkin sellainen orgaanisuus, dynamiikka ja vuorovaikutus soittajan ja kitaratyypin kanssa, jota on yhä vaikea saavuttaa digitaalisessa maailmassa.

Egnater Tweaker-112 -kombo sopii myös (mikitettynä) keikkailuun, mutta silloin kannattaa varmasti pakata vielä mutama pedaaliefekti mukaan.

****

Egnater Tweaker-112 

656,44 €

Maahantuoja: Nordsound

****

Plussat:

+ monipuolisuus

+ helppo käyttää

+ kaappi laadukasta koivuvaneria

+ soundi

+ paino

Miinukset:

– putket hankalassa paikassa

****

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: