Testipenkissä: Schecter Ultra Bass

Gibson Thunderbird -basso on mureaääninen kiistaton klassikko 1960-luvulta, vaikka ukkoslinnun ergonomia ei koskaan ollut maailman paras.

Schecterin suunnitteluosastolla päätettiin kehittää sellainen basso, jolla olisi klassikon ääni, mutta selvästi parannettu hihnatasapaino esikuvaa nähden. Ajatuksesta syntynyt kaunotar on nimeltään Schecter Ultra Bass.

****

Schecter Ultra Bass (katuhinta: 865 €) kuuluu firman keskihintaiseen Diamond-mallistoon, ja se on pitkällä mensuurilla ja passiivisella elektroniikalla varustettu sähköbasso.

Ultra-basso on melko kaukana suorasta T’Bird-kopiosta, sillä rungolla on Telecaster-muotoinen yläosa ja Gibson-mainen alaosa. Lopputulos istuu mukavasti sylissä, ja soitin myös roikkuu rauhallisesti hihnasta, koska kaulanpuoleinen hihnatappi istuu lähempänä viritinlapaa kuin Gibson-klassikossa konsanaan.

Soundin kannalta erittäin tärkeä kaula-läpi-rungon-rakenne on Schecterissä toteutettu käyttämällä kaulaa varten vaahteraa ja pähkinäpuuta, sekä rungon muodostamiseen mahonkia.

Etupuolella on tässä soittimessa käytetty T’Birdistä tuttua porrastusta, mutta rungon takapuolella keskiosa ja mahonkisiivet ovat mukavuussyistä samassa linjassa.

****

Ultra Bass:n virittimet ovat Groverin valmistamia, ja ne toimivat jouhevasti ja tarkasti (kääntösuhde 18:1).

Testiyksilön kauniiseen palisanteriotelautaan on upotettu kermanvaaleita otemerkkejä. Laadukas nauhoitus on toteutettu käyttämällä 22 medium-kokoista nauhaa.

Laadukas ja tomera tune-o-matic/stopbar-parivaljakko Gotohilta on erittäin tyylikäs ratkaisu tässä Schecterissä.

****

EMG:n passiiviset TBHZ-mikrofonit on suunniteltu juuri Thunderbird-tyylisiä soittimia varten, joten niiden äänimaailman pitäisi olla hyvin samanlainen vanhan klassikon kanssa.

Schecterin säätimet tarjoavat kummallekin mikrofonille oman volume-säätimensä, ja tallan viereen on sijoitettu yhteinen master tone. Lähtöjakki on sijoitettu turvallisesti rungon reunaan.

Ultra-bassossa käytetään laadukkaita japanilaisia potentiometrejä, ja työnjälki on testisoittimessa kauttaltaan huolellinen ja siisti.

****

Schecter Ultra Bass asettuu kyllä soittajan kehoa vasten paljon mukavammin ja rauhallisemmin kuin sen lähtöpisteenä toiminnut Gibson-klassikko. Balanssia on parannettu tuntuvasti, ja on helppo löytää mukava asento oikealle käsivarrelle.

Schecterin kaulaprofiili on melko solakka ”C”, joka muistuttaa melko paljon 1970-luvun Jazz-basson kaulaa. Tasokkaan työnjäljen ansiosta tatsi on kevyt ja soittotuntuma erittäin mukava.

Ultra-basson soundissa on kyllä ehtaa ukkoslinnun ääntä. Bassorekisteri on muhkea, keskialue murea ja hieman käheäkin, ja erittäin maukas kokonaisuus on höystetty silkkisen pehmeällä diskantilla.

Thunderbirdin lailla Schecterin Ultra Bass on luotu soittamaan rokkia ja heavyä: plektrasoitossa on tarkka atakki, joka potkii itsensä kitaravallin läpi, kun taas kevyesti annostettu särö toimii mainiosti sekä plektra- että sormisoitossa.

Ääninäytteissä on järjestys aina kaulamikrofoni – molemmat yhdessä – tallamikrofoni:

Ultra Bass – sormisoitto ja kevyt särö

Ultra Bass – efektoitu plektrasoundi

Ultra Bass – plektralla

Ultra Bass – släp-tyyli

Schecter on mielestäni onnistunut Ultra-bassossaan täysin: se on pitkään kaivattu, toimiva päivitys T’Bird-teemasta. Ultran soundi on alkuperäiselle hyvinkin uskollinen, mutta sen soitettavuus ja ergonomia vetävät kyllä pidemmän korren. Ultra Bass on ammattivaatimukset täyttävä rock-basso, jolla on ihanteellisen hyvä hinta-laatu-suhde.

****

Schecter Ultra Bass

katuhinta: 865 €

Maahantuoja: Soundtools

****

Plussat:

+ hinta-laatu-suhde

+ kaulaprofiili

+ soittimen balanssi

+ työnjälki

+ soundi

****

****

One thought on “Testipenkissä: Schecter Ultra Bass

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: