Testipenkissä: Tanglewood TW28-CLN + TW1000HSRE + Seymour Duncan Woody

****

Englannin suosituin akustinen kitarabrändi – Tanglewood – löytää myös täällä Suomessa yhä enemmän ystäviä laajan valikoimansa ja todella hyvän hinta-laatu-suhteensa ansiosta.

Akusti-kuun raameissa testataan tällä kertaa kaksi teräskielistä Tanglewoodin malliston kahdesta ääripäästä:

Tanglewood TW28-CLN + Woody – body angle

Tanglewood TW-28-CLN on yksi firman edullisimmista malleista, ja tämä kitara kuuluu valmistajan Evolution-sarjaan.

Tanglewoodin maahantuoja – Musamaailma – on varustanut soittimen tätä testia varten Seymour Duncanin magneettisella (SA-3 HC) Woody-mikrofonilla.

Tanglewood TW1000HSRE – body angle

Tanglewood TW1000HSRE on Heritage-sarjan topmalli, joka tarjoaa valmiiksi asennetun Fishman Sonitone-etuvahvistimen.

Kyser Lifeguard humidifier

Musamaailma antaa muuten jokaiselle Tanglewood-ostajalle Kyser Lifeguard -kostuttajan mukaan ilmaiseksi, jotta uusi kitara säilysi ehjänä myös Suomen asuntojen tunnetusti kuivissa talviolosuhteissa.

****

Tanglewood TW28-CLN + Woody – full front

Tanglewood TW28-CLN (201 €) on vanerikoppainen Dreadnought-kitara, jolla on perinteisellä liimaliitoksella kiinnitetty mahonkikaula.

Kopan kansi on valmistettu kauniista setrivanerista…

Tanglewood TW28-CLN + Woody – body back angle

…kun taas sivut ja pohja ovat mahonkia.

Koko soitin – viritinlavan etupuolta lukuunottamatta – on viimeistelty satiinipintaisella mattalakalla.

Tanglewood TW28-CLN + Woody – headstock

TW28-CLN:n lapaa on koristeltu palisanteriviilulla.

Tanglewood TW28-CLN + Woody – tuners

Kuvassa näkyy lavan liimaussauma, sekä Tanglewood-logolla varustetut, nykyaikaiset virittimet.

Tanglewood TW28-CLN + Woody – fretboard

Vaikka Evolution-sarjassa on kyse varsin edullisista kitaroista, ei otelaudan reunalistoituksesta ole säästetty. TW28-CLN:ssä käytetään listoja aidosta vaahterasta!

Tanglewood käyttää tässä mallissa keskikokoisia nauhoja. Testikitaran nauhatyö on suoritettu kiitettävästi.

Tanglewood TW28-CLN + Woody – heel cap

Kaulakoron kärki on päällystetty pienellä vaahterapalalla, johon on liimattu kiiltävästä (hologrammi-) foliosta tehty T-kirjain.

Tanglewood TW28-CLN + Woody – beauty shot

Tanglewoodin TW28-CLN on hillityä charmia huokuva kitara: vaikka plektrasuoja on jätetty pois, koristeluun kuuluu kaunis, linnunmuotoinen talla, sekä kannen monikerroksinen reunalistoitus, jonka uloin kerros on vaahteraa.

Tanglewood TW28-CLN + Woody – Duncan Woody

Ulkonäöltään Duncanin Woody-mikrofoni (61,70 €) sopii TW28:iin kuin nakutettu. Magneettinen mikki on rakennettu humbucker-periaatteella kahdella päällekkäisellä kelalla. Kelat tuplavahataan ja suljetaan hartsiin, ennen kuin ne upotetaan Woodyn vaahterarunkoon.

Woody sopii tavallisen kokoiseen ääniaukoon (läpimitta noin 9,8 – 10,4 cm) ja se pysyy paikoillaan sen raoilla olevien vaahtomuovipalojen avulla.

Tanglewood TW28-CLN + Woody – jack plug

Woody-mikrofonilla on laadukas, noin viisi metriä pitkä johto.

Tanglewood TW28-CLN + Woody – interior

Työnjälki on yllättävän siisti myös tämän edullisen kitaran kopan sisällä, kuten näkyy rimoituksen kuvasta.

Tanglewood TW28-CLN + Duncan Woody – bridge

Tanglewood käyttää myös Evolution-sarjassaan perinteistä naudanluuta satulan ja tallaluun valmistukseen.

****

Tanglewood TW1000HSRE – full front

Tanglewood TW1000HSRE (1.137 €) – hankalan nimen takana pilee seuraavanlainen logiikka: loppupuolessa olevat kirjaimet tarkoittavat, että kitarassa on Herringbone-reunalistoitus kopassa (H), sivut ja pohja kokopuisesta palisanterista (= solid rosewood –> SR), sekä Fishmanin elektroniikka (E).

Kokopuinen kansi veistetään länsi-amerikkalaisesta Engelmanninkuusesta, joka on erittäin suosittu materiaali tähän tarkoitukseen.

Tanglewood TW1000HSRE – back beauty

TW1000:n valmistukseen käytetty intialainen palisanteri on huippulaadukasta ja henkeäsalpaavan kaunista.

Tanglewood TW1000HSRE – headstock

Myös reunalistoitetun lavan koristeviilu on samasta puulajista veistetty.

Tanglewood TW1000HSRE – tuners

Lapaa vahvistava volute-paksunnos on kaikille vintage-faneille tuttu vanhoista Martin-kitaroista (ja niiden uusintapainoksista).

Kullanväriset virittimet näyttävät vanhanaikaisilta, mutta ovat todellisuudessa nykyaikaisia koneistoja, joilla on hienompi välityssuhde ja jouhevampi tuntuma.

Tanglewood TW1000HSRE – fretboard

Tanglewoodin huippumalliin käytetään vain parhaita aineosia – otelauta on veistetty eebenpuusta ja D-45-tyyliset otemerkit aitoa helmiäistä.

Keskikokoisten nauhojen upotus ja niiden viimeistelyn taso on huippuluokkaa!

Tanglewood TW1000HSRE – body back angle

TW1000HSRE:n kaunista palisanteria voi katsella aina uudestaan…

Kaulanpuoleinen hihnatappi on Tanglewoodeissa aina valmiiksi asennettuna.

Tanglewood TW1000HSRE – binding + rosette

Aito helmiäisrosetti ja aito Herringbone-reunalistoitus – tämä on kitarahullun märkä unelma!

Tanglewood TW1000HSRE – bridge

Tanglewoodin tyylikäs talla – tällä kertaa eebenpuusta veistetty.

Tallaluun alle on asennettu Fishman Sonicore piezomikrofoni, joka on liitetty firman Sonitone-etuvahvistimeen.

Tanglewood TW1000HSRE – Fishman Sonitone

Sonitonen säätimet on piilotettu ääniaukon bassopuoleisen reunan alle.

Tallanpuoleinen säädin on volyymille, kun taas kaulanpuoleinen säädin on helppokäyttöinen tone-potikka.

Tanglewood TW1000HSRE – battery pouch

Kaulablokin päälle kiinnitetyn paristopussin ansiosta TW1000:n kauneutta ei ole turmeltu muovisella paristokotelolla. Toisaalta tämä – tällä hetkellä hyvin suosittu tapa – tekee pariston vaihtamisesta hieman työläämpää, koska kaikki kielet täytyy ensin löysätä, ennen kun käsi menee ääniaukon läpi.

Tanglewood TW1000HSRE – output jack

Järjestelmän lähtöjakki on integroitu hihnatappiin.

****

Tanglewood TW28-CLN + Woody – full front 2

Testissä käynyt TW28–CLN on erittäin kevyt ja mukavantuntuinen soitin, vaikka sen ulkomitat ovat jopa muutaman millin isommat kuin perinteisissä Dreadnought-malleissa yleensä. Kitara istuu mukavasti sylissä hyvässä tasapainossa.

Viimeistelyn taso on kitaran hintaa nähden todella hyvä – vaikka esimerkiksi kaulan lakkaus ei ole sataprosenttisesti tasainen, tuntuma on silti hyvin mielyttävä.

Kaulaprofiili sopii niin aloitteilijan kuin myös pitkän linjan soittajan käsiin – sopivan paksuinen D, jossa on hieno aavistus V-profiilista mukana.

Soittotuntuma on todella mukava, hyvän nauhatyön ja hyvien säätöjen (kielten korkeus 12. nauhalla: ala-E = 2,6 mm, ylä-e = 1,7 mm) ansiosta. Kielten välinen etäisyys sekä satulassa (3,7 cm) että tallassa (5,5 cm) on hyvää keskitietä – TW28-CLN tarjoaa siis riittävästi tilaa plektrasoiton ohella myös näppäilyyn.

Tämän Tanglewoodin ääni on hyvässä tasapainossa ja yllättävän voimakas! Ensimmäisten sointujen jälkeen minun piti tarkistaa, että olin todella saanut vanerikannella varustetun CLN-version, eikä kokopuisella setrikannella komeilevaa TW28-CSN-sisarmallia.

TW28-CLN:n akustinen ääni on lämmin, mutta silti selkeä. Jäntevän bassoalueensa ansiosta soitinta on erittäin helppo äänittää kondensaattorimikrofonilla.

Seymour Duncanin Woody kuulostaa erittäin hyvällä tavalla vanhanaikaiselta: basso on lämmin, keskialue täyteläinen, eikä diskantti liian tunkeileva tai pureva. Woodyn kautta saa vaivattoman pääsyn 1960-luvun akustiselle soundille – esimerkiksi Beatlesien akustiset kitarat äänitettiin niiden uran alkuvaiheella aina Help-levyyn asti usein sekä studiomikrofonilla että Gibson-mikrofonin ja vahvistimen kautta. Myös slide-soittajille löytyy Woody-mikillä varmasti hyviä perinnesoundeja.

Tällaisia soundeja sain äänitettyä AKG C3000 -mikrofonilla, sekä Woodylla suoraan äänikortin kitaratuloon soittettuna:

C3000 – näppäily

Woody – näppäily

C3000 – plektralla

Woody – plektralla

****

Tanglewood TW1000HSRE – beauty shot

Tanglewood TW1000HSRE ei ole loistava kitara ”hintaansa nähden” tai ”kiinalaiseksi soittimeksi” – TW1000HSRE on huippulaadukas soitin, piste! Testiyksilö ainakin on sellainen herkkupala, että kaikilta ”merkkisnobbailulta” leikataan tehokkaasti siivet. Tässä yhdistetään laadukkaat ainekset taidokkaalla osaamisella loistavaksi kitaraksi.

Viimeistely on ensiluokkainen, ja soitettavuudesta annetaan täydet pisteet:

Kaulaprofiili on keskivahva, pyöreä C. Hieman ilmavamman kielietäisyyden myös tallan kohdalla (5,75 cm) ja leveämmän kaulan (kielten välinen etäisyys satulassa: 3,95 cm) ansiosta – kun vertaa TW28-CLN:een – TW1000 on erittäin helppo soittaa. Etenkin fingerstylen ystävät huomaavat tämän eron nopeasti.

Tatsi on säädetty erittäin kevyeksi (ala-E: 2,0 mm, ylä-e: 1,6 mm), silti tässä ei surise eikä rämise mikään, vaan Tanglewood soi puhtaasti ja kauniisti koko kaulassa. Volyymia ja dynamiikkaa löytyy näitäkin yllin kyllin.

TW1000HSRE:n soundissa on iso ja lämmin basso, hyvin moniulotteinen keskialue, sekä kimaltelevaa diskanttia. Tätä kitaraa on vaikea olla soittamatta koko päivää.

Fishmanin Sonicore-piezo ja Sonitone-etuvahvistin on oiva parivaljakko vahvistamaan Tanglewoodin laatusoundia hyvin uskollisesti. Fishmanin välittämä signaali ei ole kuiva tai nasaalinen, vaan vain hiukan suorasukkaisempi, ja aavistuksen verran täyteläisempi versio tämän Tanglewoodin akustisesta soinnista. Etuvahvistimen kanssa tulee toimeen sekunneissa, ja jos on tarve lisämuokkaukseen, löytyy kuitenkin kaikkea tarvittavaa mikseristä tai hyvästä akustisesta vahvistimesta. Itse jätin tone-säätimen kokonaan avattuna…

C3000 – näppäily

Fishman – näppäily

C3000 – plektralla

Fishman – plektralla

****

Jos tästä testistä pystyy jotain päättää, niin ehkä sen, että ilmeisesti Tanglewoodilta saa aina todella hyvän vastineen rahalle. Tämä näyttää pitävän paikkansa ihan riippumatta siitä, valitaanko TW28-CLN:n kaltainen edullinen soitin tai sellainen huippupeli kuin TW1000HSRE.

Tanglewood TW28-CLN + Woody – end pin

****

Tanglewood TW28-CLN

Tanglewood TW1000HSRE

Seymour Duncan Woody -mikrofoni

Maahantuoja: Musamaailma

****

Tanglewood TW28-CLN

201 €

Plussat:

+ hinta-laatu-suhde

+ työnjälki

+ soitettavuus

+ soundi

****

Tanglewood TW1000HSRE

1.137 €

Plussat:

+ ammattitason huippusoitin

+ hinta-laatu-suhde

+ työnjälki

+ soitettavuus

+ akustinen soundi

+ vahvistettu soundi

****

Seymour Duncan Woody (SA-3 HC)

61,70 €

Plussat:

+ edullinen

+ helppo asentaa

+ ulkonäkö

+ ”vanhan liiton” soundi

Miinukset:

– ”vanhan liiton” soundi

One thought on “Testipenkissä: Tanglewood TW28-CLN + TW1000HSRE + Seymour Duncan Woody

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: