Testipenkissä: Blackstar ID:60TVP

****

Blackstar ID60 TVP – opener

Viime vuonna Frankfurtissa esitelty Blackstar ID-sarja on viimein rantautunut myös Suomeen.

Uusi sarja on erikoisuus Blackstarin tuotevalikoimassa – vahvistimet toimivat täysin ilman putkia. Kyse on nimittäin firman ensimmäisistä mallintavista vahvistimista. Blackstar ei kuitenkin olisi Blackstar, jos uuteen sarjaan ei olisi lisätty muutama upouusi, vahvistimille varta vasten kehitelty ominaisuus.

****

Blackstar ID60 TVP – full front

Blackstar ID:60TVP (499 €) on uuden sarjan keskikokoinen, yhdellä 12-tuumaisella varustettu, 60-wattinen kitarakombo.

Blackstar ID60 TVP – side view

Kombon kompakti kotelo on saanut ylleen mustan keinonahkaisen päällysteen, sekä mustia kulmasuojia muovista.

Blackstar ID60 TVP – full back

ID:60TVP:n takaseinä on lähes kokonaan suljettu, mikä parantaa mallinettujen stäkkisoundien uskottavuutta.

Blackstar ID60 TVP – Blackbird 70 speaker

Blackstar käyttää ID-sarjassa itse kehitettyjä Blackbird-kaiuttimia, joita valmistetaan – ID-vahvistimien tavoin – lisenssillä Kiinassa.

Blackstar ID60 TVP – top handle

Paino on yksi putkivahvistimien huonoista puolista. ID:60TVP:llä ei ole siinä suhteessa minkäänlaisia ongelmia – kombo painaa vain 18 kiloa, minkä ansiosta roudaaminen onnistuu hyvin vaivattommasti.

Blackstar ID60 TVP – preamp section

Blackstarin hillityn ulkokuoren takana piilee salamannopea digitaalinen signaaliprosessointi, sekä huikeankokoinen vahvistinpatchien muisti, johon mahtuvat peräti 128 eri patchia.

Etupaneelista pääsee kuitenkin käsiksi ainoastaan ensimmäisille 12 patchille, joten sarjaan yhteensopivan pedaalilaudan (ID:FS-10) hankinta kannattaa jos haluaa saada kombostaan kaikki irti.

Etupaneelin vasemmalta puolelta löytyy kaikki etuvahvistimen säätimet. Kolmikaistaiseen EQ-osastoon on lisätty jo firman putkivahjvistimista tuttu ISF-säädin, jolla voi säätää portaattomasti vahvistimen soinnillista luonnetta Brittityylisestä Amerikanraudan kaltaiseksi.

Blackstar ID60 TVP – voice knob

Voice-kytkin tarjoaa kuusi erilaista vahvistintyyppiä oman patchin raaka-aineeksi.

USB-liittimen ansiosta komboa voi käyttää myös suorana äänilähteenä äänityssoftan kanssa, myös niin, että lähettää valmiiksi äänitettyä kuivaa kitarasignaalia ID:60TVP:n läpi ja äänittää lopputuloksen vapaalle raidalle (ns. re-amping).

Blackstarin editointisoftalla pääsee käsiksi kombon kaikkiin parametreihin, ja se tarjoaa lisäksi myös phrase trainer -osastoa harjoittamista varten.

Blackstar ID60 TVP – power amp section

Etupaneelin oikealta puolelta taas löytyy ID:60TVP:n master-osasto, johon kuuluu Blackstarin TVP-toiminto, kombon efektilohko, sekä master volumen lisäksi Resonance- ja Presence-säätimet.

Blackstar ID60 TVP – TVP knob

Tähän asti mallintavat vahvistimet ovat yleensä tuottaneet soundinsa yhdistämällä vahvistinkokonaisuuksia kaappimallinnukseen.

Blackstar tuo nyt TVP-ominaisuudellaan (TVP = True Valve Power) uuden ajattelumallin tähän maailmaan, tarjoamalla käyttäjälle mahdollisuuden valita etuvahvistimen pariksi yhden kuudesta eri virtuaalisesta pääteputkivaihtoehdoista.

Aito putkipääte nimittäin toimii pelkän vahvistamiseen lisäksi myös eräänlaisena monikaistakompressorina. Eri putkityypit reagoivat eri lailla etuvahvistimelta tulevaan signaaliin: jotkut kompressoivat enemmän kuin toiset, ja joidenkin kompressointi keskittyy enemmän tiettyyn taajuuskaistaan kuin toisten.

Tämä ilmiö on erittäin tärkeä seikka aidossa putkisoundissa, jonka ansiosta syntyy vahvistimen oma soundi, karakteeri ja käyttäyttyminen. Blackstar on ensimmäinen valmistaja, joka antaa kitaristin valita vapaasti eri virtuaalipääteputkien välillä.

Blackstar ID60 TVP – effect section

ID:60TVP:n efektiosasto tarjoaa kaikki tärkeimmät efektit, ja se on erittäin helppo käyttää.

Tarjolla ovat neljä modulaatioefektiä – chorus, flanger, phaser ja tremolo – sekä sama määrä eri viive ja kaikutyyppejä. Efektien tahdistaminen hoituu helposti Tap Tempo -napilla (tai ID:FS-10-pedaalilaudalla).

Blackstar ID60 TVP – back panel

ID:60TVP:n takapaneelilta löytyy mainio linjalähtö kaiutinsimulaatiolla, linjatulo (esimerkiksi mp3-soitinta varten), Midi-tulo ja jakkitulo pedaalilautaa varten.

Blackstar ID60 TVP – speaker output

Yksi kaiutinlähtö sekä tuuletusritilä täydentävät takapaneelin tarjontaa.

****

Blackstar ID FS-10 – tuner

Blackstarin ID:FS-10 (72,60 €) on neljällä jalkakytkimellä varustettu pedaalilauta ID-sarjan vahvistimille.

Blackstar ID FS-10 – patch change

Pedaalilaudalla voi käyttää kaikkia kombon tarjoamia 128 patchiä, laittaa efektejä lennossa päälle tai pois, ja se myös helpottaa huomattavasti sisäisen viritysmittarin käyttöä.

****

Blackstar ID60 TVP – close-up angle

Blackstar ID:60TVP -kombon TVP-toiminto nostaa tämän vahvistimen selkeästi muiden digitaalivahvistimen yläpuolelle. True Valve Powerin soundi nostaa mielestäni riman selvästi korkeamalle kaikille mallintaville vahvistimille.

Ilman TVP:tä Blackstarin soundit ovat sinänsä kelvollisia, mutta kuitenkin myös vähän ponnettomia ja kaksiulotteisia – hieman kuin hyviä ”valokuvia” oikeista vahvistinsoundeista.

Painamalla ID:60:n TVP-nappia koko kombo menee kuuluvasti turbo-tilaan, soinnista tulee jännittävää, ja kuvaan astuu kolmas ulottuvuus ja vuorovaikutus soittajan, soittimen ja vahvistimen välillä.

Ja kyllä, virtuaalisten pääteputkityyppien välillä on todellakin suuria eroja sekä niiden käyttäytymisessä että soundin suhteen, ja ne vastaavat hyvin uskollisesti fyysisten esikuvien toimintaa. TVP:n myötä Blackstarin ID-sarja tarjoaa todellakin mallintavia vahvistimia, jotka tuntuvat ja kuulostavat aidoilta, ja joilla on putkivahvistimesta tuttua hohtoa ja voimaa.

Voice- ja TVP-kytkimet, sekä EQ-osaston ISF-säädin tarjoavat valtavasti eri laatusoundeja, joita sitten voi vielä maustaa sopivasti kombon sisäisillä efekteillä ja master-lohkon Resonance- ja Presence-säätimillä.

ID-sarjan vahvistimiin kannattaa tutustua perusteellisesti, jotta runsaudesta saa kaiken irti omia soundeja varten.

Tässä muutama esimerkkisoundi:

Blackstar ID:60TVP – Strat Clean delay reverb

Blackstar ID:60TVP – Hamer Clean tremolo delay reverb

Blackstar ID:60TVP – Strat Clean chorus reverb

Blackstar ID:60TVP – Strat Crunch flanger delay reverb

Blackstar ID:60TVP – Hamer Crunch flanger reverb

Blackstar ID:60TVP – Strat OD1 delay reverb

Blackstar ID:60TVP – Hamer OD1 reverb

Blackstar ID:60TVP – Strat OD2 delay reverb

Blackstar ID:60TVP – Hamer OD2 phaser delay reverb

****

Mielestäni Blackstar ID:60TVP on selkeästi uusi täysosuma firmalle, joka on onnistuneesti hyödyntänyt omaa osaamista putkivahvistimien saralla tämän loistavan mallintavan vahvistimen suunnittelussa.

****

Blackstar ID:60TVP

499 €

Lisätiedot: Musamaailma

****

Plussat:

+ hinta-laatu-suhde

+ paino

+ vahvistinmallinnukset

+ TVP-toiminto

+ efektien laatu

+ soundi

+ 128 muistipaikkaa

Miinukset:

– pedaalilauta ei kuulu hintaan

****

2 thoughts on “Testipenkissä: Blackstar ID:60TVP

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: