Testipenkissä: PRS SE Custom 24/7

****

PRS SE Custom 24-7 – body beauty

Pitkä odotus on vihdoin päättynyt:

PRS Guitarsilta on viimein ilmestynyt oma seitsenkielinen malli – PRS SE Custom 24/7. Matalien riffien ystäville kun oli tähän mennessä tarjolla ainoastaan Mike Mushokin baritoniviritteinen nimikkomalli. Nyt siis saa seitsenkielistä PRS-tyylikkyyttä firman perinteisimässä formaattissa, Custom-mallin puitteissa.

****

PRS SE Custom 24-7 – full front

Fender-tyylinen ergonomia, Gibson-tyylinen valmistustapa, sekä reilu annos Paul Reed Smithin omia oivalluksia – tästä on legenda nimeltään Custom 24 aikonaan syntynyt.

Upouusi SE Custom 24/7 (katuhinta noin 790 €) jatkaa tätä perinnettä saumattomasti:

Vaahterakannella varustettuun mahonkirunkoon on liitetty kolmesta vierekkäisestä palasta veistetty vaahterakaula liimaamalla. Vaahteran käyttö SE:ssä kaulamateriaalina on ehkä hieman yllättävää, kun USA-mallissa on aina käytetty mahonkia. PRS käyttää kuitenkin myös tavallisessa SE Custom 24 -kitarassa vaahteraa kaulantekoon, mikä antaa vihjeen siihen suuntaan, että valinnan takana ovat soundilliset seikat.

PRS SE Custom 24-7 – full back

Useille PRS:lle tyypillinen, esimerkiksi Gibson Les Paulia huomattavasti ohuempi runko pitää kitaran painon mukavan kevyenä.

Rungon pitkä yläsarvi taas pitää soitinta hyvässä tasapainossa hihnassa.

PRS SE Custom 24-7 – neck joint

Diskanttipuolen soololovessa on luonnollisesti PRS-kitaroiden tavaramerkiksi noussut syvä viiste, joka näyttää hyvältä, sekä helpottaa sormien pääsemistä ylänauhoille.

PRS SE Custom 24-7 – fake binding

PRS SE Custom 24/7:n kevyesti kaareva kansi on tehty kolmesta vierekkäisestä vaahterapalasta, jonka päälle on liimattu hyvin ohut loimuvaahteraviilu. Kannen reuna on jätetty värjäämättä, mistä syntyy erillisen reunalistoituksen vaikutelma.

PRS SE Custom 24-7 – frets + inlays

Kitaran mensuuri on sekin firmalle tyypillinen – sen 25:n tuuman pituus (63,5 cm) istuu perinteisten Gibson- (24,7″/62,7 cm) ja Fender-mensuurien (25,5″/64,8 cm) välissä.

Custom 24/7:n palisanteriotelautaan on huolellisesti istutettu 24 medium-kokoista nauhaa. Otemerkkinä toimivat PRS:n kauniit, helmiäisistä tehdyt lintu-upotukset.

PRS SE Custom 24-7 – headstock

PRS SE:n hieman taakse kallistuvassa lavassa kielet kulkevat lähes luotisuorana satulasta viritystappeihin, mikä vähentää turhaa kitkaa virittämisessä.

PRS SE Custom 24-7 – tuners

Schaller-tyyliset virittimet kantavat PRS:n logoa.

PRS SE Custom 24-7 – bridge

Rungon puolella kielet on ankkuroitu kielihylsyihin ja viety kiinteän PRS-tallan läpi.

PRS SE Custom 24-7 – pickups

SE Custom 24/7 -malli käyttää kahta perinteistä (passiivista) humbuckeria. Kaula-asemassa palvelee SE Vintage Bass -malli, kun taas tallamikrofoniksi on valittu SE HFS, joka on korealainen versio PRS:n samannimisestä mallista. HFS-nimi on muuten lyhenne sanoista ”Hot Fat Screams” (= kuumat ja paksut kirkaisut), mikä kuvailee hyvin kaksikelaisen käyttötarkoitusta.

PRS SE Custom 24-7 – controls

Elektroniikkaan kuuluu kolmiasentoinen kytkin, sekä master volume- ja tone-säädin.

PRS SE Custom 24-7 – push-pull knob

Tone-potikkaan piilotetulla nostokytkimellä voi puolittaa Custom 24/7:n kaksikelaisia mikkejä kirkkaampia soundeja varten.

PRS SE Custom 24-7 – control cavity

Kompponentien asennus on hoidettu hyvin siististi, vaikka korealaisen kitaran työnjälki ei luonnollisesti ihan vedä vertoja US-tuotannon huippulaatuun.

PRS SE Custom 24-7 – full front angle

PRS SE Gigbag

Laadukas, tukevasti topattu PRS-gigbag kuuluu hintaan.

****

PRS SE Custom 24-7 – beauty shot

Yllättävän kevyen PRS SE Custom 24/7 -mallin kaulaprofiili on mukavan ovaali ja suhteellisen ohut ”C”. Kaula istuu todella hyvin ainakin minun käteeni.

Erinomaisen nauhatyön ja testiyksilön hyvien säätöjen ansiosta (ala-H: 2,1 mm/ylä-e: 1,7 mm) seitsenkielisen kitaran soitettavuus on vaivaton ja tatsi kevyt.

Akustisesti SE Custom 24/7 reagoi mukavan herkästi soittajan käskyihin, ja kitara soi hyvin resonoivalla ja avoimella äänellä.

Puhtaalla kanavalla vahvistettuna saa SE-mallista laajan valikoiman laadukkaita soundeja, jotka ulottuvat lähes Fender-maisesta klangista (puolitettuilla mikrofoneilla) jopa Jazziin (kaulahumbuckeri).

Esimerkkipätkällä soivat ensin kitaran puolitetut vaihtoehdot (kaula/molemmat/talla) ja sen jälkeen täydet humbuckerit (samassa järjestyksessä):

Myös särösoundeja kuunnellen voi vain ihailla Custom 24/7:n herkullisen monipuolista sounditarjontaa, jossa notkeammat puolitetut vaihtoehdot luovat hyvän vastapainon mehukkaiden humbuckersoundien rinnalle.

Myös tässä pätkässä kuullaan ensin kitaran puolitetut mikrofonivalinnat:

PRS SE Custom 24-7 – back beauty

PRS:n SE Custom 24/7 on tällä hetkellä omassa hintaluokassaan selvästi muita monipuolisempi peli. Soundillisesti on tarjolla laaja valikoima laatusoundeja Fenkku-maisesta cleanista George van Eps -tyylisiin Jazz-soundeihin, ja kevyestä Blues-säröstä täyteen ahdettuun Metal-turboon.

Tämän laatupelin rahkeet riittävät mielestäni jo hyvin suvereenisti pro-luokan soittajan vaatimuksiin.

****

PRS SE Custom 24/7

katuhinta noin 790 € (gigbag kuuluu hintaan)

Maahantuoja: EM Nordic

Kiitos DLX Musiikille testikitaran lainaamisesta!

****

Plussat:

+ hinta-laatu-suhde

+ työnjälki

+ paino

+ nauhatyö

+ soitettavuus

+ mikrofonien puolitus

+ monipuolinen soundi

****

PRS SE Custom 24-7 – body beauty 2

4 thoughts on “Testipenkissä: PRS SE Custom 24/7

Add yours

 1. Kiitos paljon tästä arvostelusta! Tiedän että tämä on jo useita vuosia vanha mutta mietin että pystyisitkö auttamaan minua yhdessä asiassa. Olen ostamassa tätä kitaraa enimmäkseen proge puolen musiikkityyleihin (porcupine tree, opeth, rush, king crimson, gojira, tool, muse) ja haluaisin tietää onko tämä kyseinen kitara tarpeeksi sovelias/ monipuolinen noiden bändien tyylisille musiikkityyleille ja jos ei, niin mitä olisi sopivat vastaavat 7-kieliset vaihtoehdot joita saisi täältä suomesta hankittua about samalla hinnalla?

  1. Moi Alex,
   Kiitos kommentista!
   Mainitsemasi bändi- ja soundiskaala on erittäin laaja, ja näiden bändien kitaristeille on jokaisella oma tapansa luoda soundejaan. Jotkut hakevat soundit pääosin kitaran ja vahvistimen yhteispelistä muutamalla lisämausteilla (esim. Alex Lifeson), kun taas toisilla on valtava efektiarsenaali (Matt Bellamy, tai King Crimsonin heput).
   Sanoisin niin, että tärkeimmät kriteerit sinun etsimässä soittimessa ovat a) humbuckerit puolituksella ja b) terve perussoundi. Ja PRS SE Custom 24/7 -malli täyttää niitä vaatimuksia hyvin. Kitaran passiiviset humbuckerit eivät ole ylikäämittyjä, mikä tarkoittaa, että puhtaissa soundeissakin on eloisuutta ja yläpäättä, ja puolituksen ansiosta voi nopeasti vaihtaa Fender- ja Gibson-tyylisien soundien välillä.
   Tavallisella mensuurilla varustetut 7-kieliset kitarat ovat melko harvinaisia, ja usein sellaiset kitarat on suunniteltu Metal-kitaristeja varten (aktiivimikrofonit tai hyvin tehokkaat passiiviset humbuckerit ilman puolitusta). Jos puolitus ei ole sinulla kovin tärkeä, voisit vielä kokeilla Ibanezin Komrad 20 -kitaraa, josta en kuitenkaan pysty sanomaan mitään, koska en ole kokeillut kyseistä mallia. http://www.levytukku.fi/ibanez_komrad20_head_signature

   1. Olen kyseistä Ibanez kitaraa miettinyt myös, kuten myös paria muuta ibanezin seitsemänkielistä, mutta uskoisin että PRS tulee mikin puolituksen takia viemään voiton. Kiitos paljon vastauksesta, siitä oli paljon apua!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: