Testipenkissä: Tokai ES-138/SR • ES-145G/BB • ES-162/TB

Tokai ES-162 – and case

Tokai Guitarsilla on erittäin hyvä maine laadukkaiden sähkökitaroiden ja -bassojen valmistajana. Tällä kertaa testissä kävi kolme Japanissa käsityönä valmistettua Tokai ES -sarjan soitinta hintaskaalan kalliimmasta päästä.

****

Tokai ES-138SR – full front

Tokai ES-138 (hinta: 1.368 €, sis. kovan kotelon) on firman versio vuoden 1958:n Gibson ES-335 -kitarasta, joka on saatavilla sekä punaisena että mustana.

Tokai ES-145G – full front

Tokai ES-145G (hinta: 1.431 €, sis. kovan kotelon) on kullanvärisillä metalliosilla varustettu ja kevyesti modernisoitu tulkinta aiheesta. Se on saatavana ainoastaan mustana.

Tokai ES-162TB – full front

Tokai ES-162 (hinta: 1.628 €, sis. kovan kotelon) on kolmikon kallein malli, jolla on suorakulmaiset otemerkit, tallapalat messingistä, sekä alumiininen kieltenpidin. Piste i:n päällä on kuitenkin ES-162:n viimeistely aidolla nitrolakalla. Malli on saatavana kolmivärisellä liukuvärityksellä tai punaisena.

Tokai ES-138 – headstock

Tokai käyttää näissä kitaroissa Gotohin valmistamia laatuvirittimiä.

Tokai ES-138 – tuners

ES-138- ja ES-162-kitarat on varustettu Kluson-tyylisillä vintage-koneistoilla.

Tokai ES-145G – headstock

Tokai ES-145G – tuners

ES-145G:n lapaan taas on asennettu nykyaikaisia suljettuja Gotoh-virittimia.

Tokai ES-145G – fingerboard

Näissä Tokai Japan -soittimissa on yhdestä palasta veistettyjä mahonkikauloja vintage-tyylisellä, jyrkällä lapakulmalla (17 astetta).

ES-138- ja ES-145G-malleissa käytetään pieniä pyöreitä otemerkkejä reunalistoitetussa palisanteriotelaudassa.

Tokai ES-162 – fretboard

ES-162 taas on Tokain versio vuoden 1962-’64 ns. ”Block Marker” ES-335:sta, jossa upotukset ovat keskikokoisia suorakulmia.

Nauhakoko on näissä kolmessa ES-mallissa medium.

Tokai ES-138 – bridge

Kaikissa kolmessa Tokai ES -kitaroissa on Gotohin valmistama palkkimainen kieltenpidin, sekä kevyesti nykyaikaistettu versio Tune-o-Matic-tallasta.

Tokai ES-145G – bridge

ES-138:ssä ja ES-145G:ssä käytettään Gotoh LS -settiä sinkkipitoisesta valumetallista teräksisillä tallapaloilla.

ES-162:n Gotoh HLS -setti on muutaman asteen verran vintagemaisempi, kun käytössä on erittäin kevyt alumiinista valmistettu kieltenpidin, sekä kromattuja tallapaloja messingistä.

Tokai ES-162 – pickups

Kolmikon mikrofonivarustus on sama – kitaroissa on kaksi Tokai PAF-Vintage Mark II -humbuckeria.

Tokai ES-145G – controls

Huippulaadukas linja jatkuu luonnollisesti myös ES-kolmikon japanilaisissa elektroniikkaosissa.

Tokai ES-case

Tokai Japanin hienoimpia kitaramalleja myydään nykyään firman omissa laadukkaissa koteloissa.

****

Tokai ES-138 – beauty shot 1

Kirsikanpunainen puoliakustinen on yksi legendaarisimmista sähkökitaramalleista. Useimpien mielestä tämä kurvikas, muottiin prässätystä nelikerroksisesta vaahteravanerista tehty koppa on kaunein muoto ikinä.

Tokain ES-138 on kyllä upea tulkinta klassikkomallin varhaisesta versiosta, jolla on asianmukainen erikoispitkä plektrasuoja ja pyöreät otemerkit.

Vaikka ES-kitaroiden runko on pinta-alalta varsin mittava, on laadukas lajinsa edustaja kuitenkin useimmiten yllättävän kevyt. Tokai ES-138 on erittäin mukava pitää sylissä tai kantaa hihnassa, ja se asettuu hyvin nätisti tasapainoon.

Kaulaprofiili on keskituhti ”D”, joka istuu todella mukavasti ainakin minun käteeni. Nauhatyö oli testisoittimessa ensiluokkaista, ja kitara oli säädetty hyvin mukavaksi 010-kielisatsilla. ES-138:n akustinen klangi on mallityypin mukainen – ontto ja nasaali maiskuttavalla atakilla.

Täytyy kyllä sanoa, että Tokain omat PAF-tyyliset humbuckerit kuulostavat loistavilta! Lähtötaso on hyvin maltillinen ja perussoundi on mukavan avoin. Kaulamikki on lämmin, mutta erotteleva, ja valitsimen keskiasennossa soundi on ilmava. Tallahumbucker taas soi hyvin tuoreella äänellä, mutta ei ”marise” häiritsevästi keskialueella.

Tokai ES-138 – body beauty

****

Tokai ES-145G – beauty shot 1

Musta ja kultainen ES-145G on mielestäni erittäin tyylikäs soitin – Tokai ES -sarjan oikea herrasmies, joka näyttää hyvältä tilanteessa kuin tilanteessa.

Testiyksilö on aavistuksen verran painavampi kuin testissä käynyt ES-138, mutta silti vielä huomattavasti kevyempi kuin moni edullinen tulkinta samasta aiheesta.

ES-145G:n kaulaprofiili on tämän kolmikon tuhdein. Tällainen täyteläinen D-profiili antaa aitoa myöhäisen 1950-luvun makua. Kaula ei ole missään nimessä liian paksu, mutta se täyttää käden vakuuttavasti.

Työnjälki ja soitettavuus ovat myös ES-145G:ssä esimerkillisiä. Akustisesti soitettuna ES-145G:n ja ES-138:n soundit ovat käytännössä identtisiä.

Myös vahvistettuna on vaikea huomata selkeitä eroja – Tokai ES-145G soi kuin mitä erittäin laadukkaalta puoliakustiselta sopii odottaa.

Tokai ES-145G – body beauty

****

Tokai ES-162 – beauty shot 1

Testissä käynyt ES-162 on selvästi kolmikon kevyin yksilö!

ES-162:n Block Marker -ulkonäköön sopii myös kaulan autenttinen profiili, joka on ovaali ”C” ja hieman ohuempi kuin ES-138:ssa.

Työnjälki ja soitettavuus on myös ES-162:n tapauksessa ensiluokkaista.

Tämän kitaran ohut viimeistely nitrolakalla, sen kevyempi kieltenpidin, sekä tallan messingistä tehdyt tallapalat antavat Tokai ES-162:lle erittäin avoimen ja dynaamisen akustisen klangin.

Myös ”livenä” vahvistimen kanssa samassa huoneessa huomaa, että tämän kitaran soundissa on aavistuksen verran enemmän syvyyttä ja laajuutta. Mutta, kuten usein, äänitetyssä materiaalissa tämä ”kolmas ulottuvuus” katoaa melkein kokonaan, ja ES-162 kuulostaa miltei samalta kuin testikolmikon kaksi muuta mallia.

Tokai ES-162 – body beauty

****

Tokai ES-162 – label

Tokai Japan -soittimien maine on jo 1970-luvulta lähtien ollut legendaarinen, ja tämä ES-sarjan kärkkikolmikko tekee hyvinkin selväksi, että Tokain tapauksessa firman maine ja sen kitaroiden laatu käyvät saumattomasti yksi yhteen.

Tokain ES-138, ES-145G ja ES-162 tarjoavat japanilaista huippulaatua erittäin reiluun hintaan.

****

Tokai Japan -puoliakustiset

Tokai ES-138 – 1.368 € (kotelo sis. hintaan)

Tokai ES-145G – 1.431 € (kotelo sis. hintaan)

Tokai ES-162 – 1.628 € (kotelo sis. hintaan)

Maahantuoja: Musamaailma

****

Plussat:

+ japanilainen työnjälki

+ yksiosainen kaula

+ viimeistelyn taso

+ Gotoh-metalliosat

+ mikrofonien soundi

One thought on “Testipenkissä: Tokai ES-138/SR • ES-145G/BB • ES-162/TB

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: