Testipenkissä: Hagström Viking Deluxe Baritone + Northen Swede

Tässä jutussa tutustutaan kahteen Hagström-malliin: puoliakustinen Viking Deluxe Baritone on Kauko-Idästä peräisin oleva baritonikitara matalien riffien ystäville, kun taas upouusi Northen Swede valmistetaan käsityönä Tšekinmaassa.

****

Hagström Viking Baritone (katuhinta noin 600 €) on Viking-perheen uusi, pitkäkaulainen tulokas, jolla on samat tyylikkäät muodot ja sama puoliakustinen perusrakenne kuin muissakin Viking-malleissa.

Luja vaahterakaula on liimattu kauniiseen, muotoon prässätystä vaahteravanerista valmistetuun runkoon.

Hagströmin lapa huokuu 1950-luvun jazzkitaroiden äärimmäistä tyylikkyyttä, monikerroksisella reunalistoituksellaan ja siistillä upotustyöllään.

Satula taas on laadukkaasta, kitkaa vähentävästä Black Tusq -materiaalista.

Myös Hagström-virittimet ovat nykyaikaista suljettua sorttia.

Hagström-kitaroiden erikoisuuksiin kuuluu Resinator-otelauta. Resinator on keinotekoinen materiaali puusta ja hartsista, jonka sanotaan olevan soundillisesti hyvin lähellä eebenpuuta.

Nauhatyö on toteutettu testisoittimessa hyvin siististi, ainoastaan nauhojen päät olisivat voineet olla vielä hivenen verran pyöreämmät.

Vanerikopan sisällä on paksu keskipalkki mahongista, joka kulkee kaulaliitoksesta koko matkan rungon läpi.

Keskipalkki tekee kitarasta puoliakustisen (muuten se olisi täysiakustinen). Se parantaa kitaran atakkia ja sustainea (= soinnin kestoa), ja se vähentää myös ratkaisevasti ontosta kopasta syntyvän feedback-ulinan vaaran.

Mikrofonivarustus on Viking Baritonessa optimoitu juuri baritonikäyttöä varten:
Kaulamikrofonina toimi Hagströmin uusi P-Urified-malli, joka on peeysikymppinen humbuckerkoossa. Yksikelaisen käyttö kaulan lähellä pitää matalat taajuudet siistimpänä ja parantaa soundin selkeyttä.

Tallamikrofoni taas on Hagstömin selkeä-ääninen Custom 58 -malli, joka sopii maltillisen tehonsa ansiosta erittäin hyvin P-Urified-kaltaisen kaulamikin kanssa yhteen.

Kolmiasentoinen mikkivalitsin sijaitsee Viking Baritonen yläsarvella.

Vikingin kytkennössä käytetään laadukkaita isokokoisia potentiometrejä. Työnjälki on elektroniikankin osalta hyvin siisti.

Klassinen Gibson-tyylinen tallan ja kietenpitimen yhdistelmä on toimiva ratkaisu.

****

Hyvin malttillisen painoinen Hagström Viking Baritone istuu erittäin hyvin soittajan sylissä, ja roikkuu hihnassakin melko rauhallisena erittäin lievästä kaulanpainoisuudestaan huolimatta.

Kaulaprofiili on tuhti, mutta ei missään nimessä ylipaksu ”D”. Baritonikitaran pidempi mensuuri (28″/71,1 cm) vaatii lyhyen tutustumisvaiheen, mutta lihasmuistin sisäänajon jälkeen soitto sujuu ongelmitta.

Viking Baritonen mikrofonit ovat mielestäni erinomaiset, ja ne sopivat tälle kitaralle loistavasti. Kaulamikrofonin tuoreus ja maiskuvan pähkinäinen keskialue pitää myös erittäin matalat juoksut siisteinä ja erottelevina. Maltillinen tallahumbuckeri taas pysyy hyvin dynaamisena ja avoimena.

Hagström Viking Baritone on todella maukas yleisbaritoni, joka sopii erittäin hyvin kaikille musiikkityyleille – ehkä rankimpaa Thrashia lukuunottamatta.

Tässä kaksi audiopätkää (järjestys: kaulamikki – molemmat – tallamikki):

Hagström Viking Deluxe Baritone – puhdas

Hagström Viking Deluxe Baritone – säröllä

****

Hagström Northen Swede (katuhinta noin 1.200 €) on eurooppalaisvalmisteinen laatuversio vanhasta ruotsalaisesta klassikkokitarasta.

Kyseessä on liimakaulainen lankkukitara, joka on veistetty otelautaa lukuunottamatta täysin afrikkalaisesta mahongista (huom: kuvassa muovikansien suojamuovit vielä paikoillaan).

Lapaan on upotettu sarjan nimeä kantava, helmiäismuovista tehty laatta.

Hagström-virittimien välityssuhde on 18:1, ja niiden tuntuma on hyvin sulava.

Northen Sweden Resinator-otelauta näyttää eloisemmalta kuin Viking Baritonen vastine. Nauhatyö on erittäin huolellinen.

Hagström-kaulojen erikoisuus piilee firman erittäin lujassa H-Expander-kaularaudassa. H-profiiliseen alumiinikuoreen asennettu kaularauta istuu erittäin tiukasti kaulapuussa, minkä ansiosta kaula värisee voimakkaamin.

Tune-o-matic-tyylisen tallan aisapari on Hagströmin oma kieltenpidin, jossa kielet ankkuroidaan erillisiin metalliblokkeihin.

Ruotsalainen mikkiguru Johan Lundgren on mies Northen Swede -mallin loistavien mikrofonien takana. Kyseessä ovat No. 2 -nimisiä kuorellisia humbuckereita, jotka rakennetaan miedoilla Alnico 2 -magneetteilla.

Hagström Swedessä on kaksi kolmiasentoista vipukytkintä: kitaran olkapäässä istuva kytkin on tavallinen mikkivalitsin, kun taas sarven kytkin on tone-filtteri.

Filtterikytkimen väliasento on neutraali, ylös-asennossa astuu kuvaan mieto preesens- ja diskanttisuodin, kun taas ala-asentolla valitaan rajumpi treble-filtteriä.

Säätimet toimivat perinteisellä, Les Paul -tyylisellä tavalla – kummallekin mikrofonille on omat volume- ja tone-säätönsä.

Laadukkaita komponentteja, siistiä juotostyötä ja toimiva häiriösuojaus grafiittimaalilla ja alumiinilla vuoratulla kannella ilahduttavat testaajan.

Laadukas Hagström laukku kuuluu Northen Sweden hintaan.

****

Hagström Northen Swede -kitaran täyteläinen kaulaprofiili istuu todella mukavasti ainakin minun käteeni. Sulavaksi työstetyt nauhat ja otelaudan loiva kaarevuus (12″) tekevät soittotuntuman erittäin helpoksi.

Tone Filter -kytkimen ja säädinosaston saumattomasta yhteistyöstä syntyy lähes rajaton soundien leikkikenttä. Lundgren-mikkien hyvin tuoreen perusäänen ansiosta pystyy hyödyntämään täysin kaikki kytkennän tuomia mahdollisuuksia.

Northen Swede on mielestäni loistava ja erittäin monipuolinen kitara laatutietoiselle, joka sopii genrelle kuin genrelle. Soittimen tšekkiläisen alkuperänsä vuoksi pidän pyydettyä hintaa hyvin kohtuullisena – Northen Swede edustaa eurooppalaista laatua reiluun hintaan.

Kaikissa seuraavissa ääniesimerkeissä soittojärjestys on Tone Filter -pois päältä –> mieto suodatus –> rajumpi diskanttileikkaus:

Hagström Northen Swede – kaulamikki/puhdas

Hagström Northen Swede – molemmat/puhdas

Hagström Northen Swede – tallamikki/puhdas

Hagström Northen Swede – kaulamikki/säröllä

Hagström Northen Swede – molemmat/säröllä

Hagström Northen Swede – tallamikki/säröllä

****

Ja tässä soivat molemmat Hagströmit yhdessä:

Hagström Viking Baritone + Northen Swede – videon audioraita

****

Hagström-kitarat

Maahantuoja: EM Nordic

Kiitos DLX Music Helsingille testisoittimien lainasta!

****

Hagström Viking Deluxe Baritone

katuhinta noin 600 €

Plussat:

+ soundi

+ soitettavuus

+ työnjälki

+ paino

+ mikrofonit

Miinukset:

– testikitarassa hieman kulmikas otelaudan reunalistoitus

****

Hagström Northen Swede

katuhinta noin 1.200 €

Plussat:

+ valmistettu EU:ssa

+ soundi

+ monipuolisuus

+ Lundgren-mikrofonit

+ työnjälki

+ soitettavuus

+ paino

****

One thought on “Testipenkissä: Hagström Viking Deluxe Baritone + Northen Swede

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: