Testipenkissä: Walden G630CE + CD4040-CERT

Walden CD4040-CERT – logo

Walden on Kiinassa rakennettujen akustisten kitarabrändien joukossa melko harvinainen tapaus. Firman soittimet eivät nimittäin ole brändättyjä OEM-soittimia, joita tehdään joissain anonyymissä soitinpajassa, vaan kitarat tulevat Walden Guitarsin omalta tehtaalta, jossa rakennetaan ainoastaan firman omia soittimia firman omilla menetelmillä.

Waldenin takana on Jonathan Lee, yhdysvaltalainen kitaranrakentaja, ja hänelle on – hyvien kielisoittimien lisäksi – tärkeätä myös työläistensä turvallisuus ja työolot, sekä firman ympäristövastuu. Tai kuten mies itse sanoi hiljattain yhdessä hastattelussa: ”Haluan pystyä nukkumaan rauhassa, enkä miettiä pitääkö Pyhä Pietari minun kohdalla taivaan portit lukossa, kun joskus kuolen.”

Jonathan Leen kokemuksen ansiosta Walden-soittimet ovat tuore sekoitus parhaista perinneratkaisuista ja uusista menetelmistä: kaikkien Walden Guitarsin ominaisuuksiin kuuluu esimerkiksi grafiitilla (tai lasikuitutangoilla) vahvistettu pulttikaula, sekä perinteiden mukaan koverrettu kannen rimoitus (ns. scalloped bracing).

****

Walden G630CE – gigbag

Walden G630CE (katuhinta noin 450 €, sis. topatun Walden-kitarapussin) on soololovella varustettu, mikitetty teräskielinen, tällä hetkellä hyvin suositussa, Grand Auditorium -koossa.

Grand Auditorium -malleissa kopan tilavuus on hyvin samankokoinen Dreadnoughttiin verrattuna, mutta sen kurvikkaammalla ulkomuodolla on selvä vaikutus soundiin, jolla on usein tiukempi bassorekisteri ja tuorempi yleisilme kuin D-kitaroissa yleensä.

Walden G630CE – full front

G630CE kuuluu Waldenin mattalakattuun Natura-sarjaan, ja sen koppa on rakennettu kokopuisesta setrikannesta, sekä palisanterivanerista sivuja ja pohjaa varten.

Walden G630CE – headstock

Soittimen viritinlapaa on koristeltu palisanteriviilulla. G630CE:n satula taas on tehty Graph Techin uudesta Fossalite-materiaalista, jonka soundin sanotaan olevan hyvin lähellä vanhaa luuta.

Walden G630CE – tuners

Waldenin kaula on veistetty mahongista: yhteen yhtenäiseen pitkään palaan on lisätty erillinen korkopala, sekä lapa (liimasauma on E-virittimien alapuolella).

Suljetut kultaiset virittimet tuntuvat jouhevalta, ja ne pitävät kitaran hyvässä vireessä.

Walden G630CE – nut + frets

Tummaa ja tiheänlaatuista palisanteriotelautaa on reunalistoitettu mustalla muovilla. Otelautaan on asennettu 20 pienikokoista nauhaa.

Otelaudan alla löytyvät, sekä Waldenin kaksisuuntainen kaularauta, että (kaularaudan molemmin puolen) kaksi, kaulapuuhun upotettua lasikuitutankoa. Lujempi kaula soi paremmin ja pysyy varmemmin suorana.

Walden G630CE – close-up back

Kuvankaunis palisanterikoppa on koristeltu valkoisilla ja mustilla muovilistoilla. Kaulakoron pieni palisanterikoriste on sekin hyvin tyylikäs.

Walden G630CE – neck bolt

Kaulapultin pää on selvästi näkyvissä mahonkisessa kaulablokissa. Walden on yksi harvoista aasialaisista kitaramerkeistä, joka käyttä tätä – Taylor-kitaroista tuttua – nykyaikaisempaa menetelmää. Jonathan Leen mukaan soundillinen ero hyvin tehdyn pulttiliitoksen ja perinteisen liimaliitoksen välillä on miltei olematon.

G630CE:n edullinen hinta näkyy kopan sisällä muutamissa pienissa yksityiskohdissa, jotka eivät kuitenkaan ole ratkaisevia kitaran soitettavuuden tai soundin kannalta.

Walden G630CE – body close-up

Waldenin setrikansi – tai oikeasti jättituijakansi (western red cedar = thuja plicata = jättituija) – on erittäin laadukasta sorttia tasaisilla vuosirenkailla.

Walden G630CE – bridge

Kitaran talla on palisanteria. Tallaluu on – samoin kuin satula – Graph Techin Fossalitesta tehty.

Tallaluun alle on sijoitettu B-Band-mikrofoni…

Walden G630CE – B-Band T35

…joka toimii yhteistyössä B-Bandin T35-etuvahvistimen kanssa.

T35 tarjoaa kolmekaistaisen EQ:n, vaiheenkääntäjän feedback-ulinaa vastaan, sekä kromaattisen viritysmittarin, joka toimii myös silloin, kun johto ei ole kytkettynä kitaraan.

Walden G630CE – output jack

G630CE:n lähtö on yhdistetty hihnatappiin. Paristolokero taas on upotettu soittimen alareunaan.

****

Walden CD4040-CERT – guitar + case

Waldenin Madera-sarja on Jonathan Leen sitkeyden ja pitkän etsinnän suora tulos. Leen visio oli rakentaa ekologisesti vastuullisen Walden-sarjan, jossa kaikki käytetyt puut tulevat kestävästä metsähoidosta. Kesti muutamia vuosia, ennen kuin Walden sai rakennettua sellaista luotettavaa toimitusketjua, jossa kaikki puut ovat FSC-sertfioituja, sekä soitinrakentamiseen sopivia.

Walden Madera -sarja tarjoaa tällä hetkellä kuutta Dreadnought- ja Grand Auditorium -mallia, jotka ovat kaikki sataprosenttisesti FSC-sertifioituja. Valitsimme testiin Walden CD4040-CERT -nimisen Dreadnought-kitaran.

Walden CD4040-CERT – full front

Walden CD4040-CERT (katuhinta noin 950 €, sis. kovan kotelon, kostuttajan ja toisen tallaluun) on Jonathan Leen näkemys Martin D-18 -tyylisestä teräskielisestä. Klassiseen tapaan koppa on rakennettu täyspuisesta sitkakuusesta ja täyspuisesta Etelä-Amerikkalaisesta mahongista.

Kellertävän kiiltävä viimeistely antaa kauniille kuusikannelle sopivasti vanhan ajan hohtoa.

Walden CD4040-CERT – headstock + nut + frets

Walden käyttää Madera-kitaroissaan katalox-nimistä (swartzia cubensis) kestävää vaihtoehtoa eebenpuulle tallassa, otelaudassa ja viritinlavan viiluna. Kaunis upotus on tyylitelty versio kiinalaisesta sanasta puulle (mù: 木).

CD4040-CERT:n satula on veistetty luusta.

Walden CD4040-CERT – fretboard

Reunalistoitettuun otelautaan on siististi asennettu 20 pienikokoista nauhaa.

Koska kyse on yhdestä Waldenin huippumalleista, käytetään CD4040:n tapauksesta kaksi grafiittitankoa mahonkikaulan lujittamiseen.

Walden CD4040-CERT – kerfing + neck block

Tässä mallissa työnjälki on erittäin siisti.

Vintage-ulkonäköön sopii myös Walden-logolla varustettu ohut puulevy, jonka takana kaulaliitoksen pultti on piilotettu.

Walden CD4040-CERT – soundhole

Soittimella on tyylikäs rosetti helmiäisrenkaalla, sekä monikerroksinen reunalistoitus kilpikonnakuvioisella ulkokerroksella.

Walden CD4040-CERT – bridge

Tallan katalox-pala on hieman vaaleampi kuin CD4040:n otelauta. Tallaluu on oikeasta naudanluusta veistetty.

Walden CD4040-CERT – binding

Tällainen on vintage-look parhaimmillaan.

****

Walden G630CE – label

Walden G630CE istuu erittäin mukavasti sylissä, ja sen satiinipintainen viimeistely tuntuu hyvin miellyttävältä.

Tämän kitaran kaulaprofiili on positiivisella tavalla nykyaikainen: se tarjoaa sopivasti leveyttä ja pyöreyttä, olematta kuitenkaan kulmikas tai paksu. Profiili voisi luonnehtia ovaaliksi C:ksi.

Kielten välinen etäisyys on valittu hyvin, ja kitara sopii näin ollen loistavasti, sekä plektrasoittoon, että näppäilyyn. Testiyksilön tatsi oli säädetty mukavan kevyeksi (E = 2,0 mm/e = 1,6 mm).

G630CE soi kauniilla akustisella äänellä – jäntevä bassorekisteri antaa loistavasti tilaa kitaran siistille keskialueelle ja helisevälle diskantille. Volyymi löytyy sekin riittävästi, vaikka tämä soitin ei huuda niin kovalla äänellä kuin jotkut Dreadnoughtit.

B-Band-järjestelmän tarjoama vahvistettu signaali tarjoaa pelkäksi tallamikrofonia käyttäväksi systeemiksi yllättävän luonnollisen version Walden-kitaran akustisesta luonteesta.

Tässä muutama esimerkki, sekä akustisesta äänestä, että linjasoitosta T35-etuvahvistimen kautta:

Walden G630CE – akustisesti – näppäily

Walden G630CE – B-Band – näppäily

Walden G630CE – akustisesti – plektralla

Walden G630CE – B-Band – plektralla

Walden G630CE – beauty

****

Walden CD4040-CERT – teaser 2

Walden CD4040-CERT -mallin tuntumaa voisi kuvaila sanalla ”klassinen” – kaikki tietävät varmasti miltä perinteinen D-malli kiiltävällä viimeistelyllä tuntuu sylissä.

Kaulaprofiili on tässä soittimessa hyvin samankaltainen kuin G630CE-mallissa, vaikka CD4040 lisää reseptiin vielä hieman paksuutta. Kieltenkorkeus on D-mallin testiyksilössä hieman korkeampi (E = 2,5/e = 2,0 mm) kuin Grand Auditoriumissa, mutta soittotuntuma on myös CD4040:n tapauksessa erittäin mukava.

Monet Country- ja Bluegrass-soittajat suosivat hieman korkeammaksi laitettuja kieliä, koska niiden ansiosta saadaan soittimesta enemmän volyymiä irti, ilman että kielet rämisevät nauhoja vasten.

Waldenin CD4040-CERT on sekä kaunis- että kovaääninen kitara – tästä löytyy potkua vaikka muille jakaa. Bassorekisteri on mehevä, mutta tarkka, keskialue taas on täyteläinen, mutta silti selkeä, ja päälle vielä helisevä diskanttikuorrutus.

Vaikka kitara on otettu testiin suoraan musiikkiliikeen seinältä, sen soitossa ei ole minkäänlaista kireyttä tai epätasaisuutta, vaan tämä Walden soi (ja tuntuu) kuin hyvin ”auki soitettu” teräskielinen.

Tässä kaksi esimerkkipätkää Walden CD4040-CERTin soundista:

Walden CD4040-CERT – näppäily

Walden CD4040-CERT – plektralla

Walden CD4040-CERT – beauty shot 2

****

Tämän testin perusteella voi vain suositella kaikille tutustumista Walden Guitarsin soittimiin.

Walden G630CE on edullinen, mutta siististi rakennettu elektroakustinen kitara, joka tuntuu todella mukavalta ja soi erittäin kauniisti. Waldenin käyttämä T35 B-Band -järjestelmä tuntuu loistavalta valinnalta, sen luonnollisen äänen ja kohinattoman signaalin ansiosta.

Walden CD4040-CERT on kiinalaisen kitararakennuksen oikea taidonnäyte. Tämä on pro-luokan Dreadnought erittäin maltillisella hinnalla. Ja mitä parasta, se on valmistettu kokonaan kestävistä, FSC-sertifiouduista puista!

****

Walden Guitars – teräskieliset

Maahantuoja: EM Nordic

Kiitos DLX Musiikki Helsingille testisoittimien lainaamisesta!

****

Walden G630CE

katuhinta noin 450 €

Plussat:

+ hinta-laatu-suhde

+ työnjälki (pienellä rajoituksella, kts. alhaalla)

+ soitettavuus

+ akustinen soundi

+ vahvistettu soundi

Miinukset:

– muutama hiukan epäsiisti rima kopassa

****

Walden CD4040-CERT

katuhinta noin 950 €

Plussat:

+ 100% FSC-sertifioitu

+ hinta-laatu-suhde

+ työnjälki

+ soitettavuus

+ soundi

****

One thought on “Testipenkissä: Walden G630CE + CD4040-CERT

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: