Testipenkissä: Juha Savisalo – 6-kielisen basson prototyyppi

Juha Savisalo 6-String double bass – beauty shot 1

Tutustuin Juha Savisaloon Riffi-työni kautta, kun testasin vuonna 2000 hänen kehittämää sähkökontrabassoa.

Vaikka elämä on vienyt Juhaa – joka oli valmistunut aikoinaan Ikaalisessa soitinrakentajaksi – työn osalta muille aloille, on uusien soittimien kehittäminen kuitenkin jatkunut vapaa-ajalla.

Uusin Juhan tekemä soitin on kuusikielisen nauhattoman basson prototyyppi, jossa kontramainen soundi yhdistyy sähköbasso-tyyliseen soitettavuuteen.

****

Juha Savisalo 6-String double bass – full front LRG

Kauniilla tavalla futuristisen näköinen Savisalo-prototyyppi on käsintehty perinteisistä soitinpuista.

Juha Savisalo 6-String double bass – full back LRG

Vahattu pulttikaula on veistetty vaahterasta, kun taas öljyllä ja vahalla käsitelty, osittain ontto runko on tehty lepästä.

Juha Savisalo 6-String double bass – headstock

Taakse kallistuva viritinlapa on suunniteltu niin, että kielet menevät suorassa linjassa satulasta virityskoneistoille.

Juha Savisalo 6-String double bass – tuners

Kuusikielisessä Savisalo-bassossa käytetään laadukkaita Gotoh-virittimiä.

Juha Savisalo 6-String double bass – neck joint

Seitsemällä ruuvilla toteutettu kaareva kaulaliitos takaa sen, että soittajan käsi pääsee vaivattomasti myös otelaudan ylimpiin sfääreihin.

Juha Savisalo 6-String double bass – fingerboard

Basson eebenpuinen otelauta tuntuu erittäin sileältä.

Juha Savisalo on varustanut soittimensa Thomastik-Infeldin Jazz Flatwound -kielillä, jotka on kehitetty tuomaan sähköbassolle kontra-tyylistä soitettavuutta ja soundia.

Juha Savisalo 6-String double bass – EMG + controls

Juhan alkuperäinen idea oli toteuttaa bassonsa täysin ilman magneetista mikrofonia. Rakennusvaiheessa hän kuitenkin päätti lisätä soundin monipuolisuuden nimessä myös yhden EMG 45-PAX -mikrofonin.

Juha Savisalo 6-String double bass – bridge

Prototyypin vapaasti seisovaan eebenpuiseen tallaan on integroitu yksi aktiivinen B-Band-kontaktimikrofoni.

Savisalo-basson säädinosasto koostuu master volumesta, blend-potikasta mikkivalintaan, sekä diskantti- ja basso-säätimistä. Soittimen aktiivi-EQ on EMG:n valmistama.

Juha Savisalo 6-String double bass – battery compartments

Basson elektroniikka pyörii peräti kolmella yhdeksän voltin paristolla – kaksi paristoa syöttää 18 V EMG-etuvahvistimelle, kun taas kolmas paristo on B-Band-mikrofonia varten.

Juha Savisalo 6-String double bass – control cavity

Täydet pisteet Juhalle siitä erittäin luovasta tavasta, jolla hän on siististi yhdistänyt kahden firman elektroniikan toimivaksi kokonaisuudeksi.

Pieni potentiometri kuvan vasemmassa yläkulmassa säätää B-Band UST-mikrofonin lähtötasoa.

Juha Savisalo 6-String double bass – body beauty 1

Hieman liikkuvasti asennettu jalkatuki on veistetty mustaksi värjätystä vaahterasta.

****

Juha Savisalo 6-String double bass – beauty shot 2

Juha Savisalon kuusikielinen basso on pienikokoisen ja osittain onton koppansa ansiosta yllättävän kevyt. Bassopuolen pitkä ”olkapää” taas pitää soittimen mahdollista kaulanpainoisuutta onnistuneesti loitolla. Prototyyppi asettuu hyvin rauhallisesti olkahihnaan, ja se istuu myös todella mukavasti sylissä.

Kuusikielisessä bassossa ei ole ergonomian kannalta paljonkaan vaihtoehtoja kaulaprofiileissa: Koska kaula on pakosta melko leveä täytyy kaulaprofiilin olla suhteellisen ohut ja laakea, muuten basistin sormet eivät yllä matalaan H-kieleen.

Savisalo-basson kaula sopii ainakin omaan käteen kuin nakutettu. Myös soittimen geometriaa on erittäin onnistunut, minkä ansiosta vasen käsi löytää jo muutaman minuutin sisäänsoiton jälkeen kuin itsestään nuottien oikeat paikat otelaudalla.

Kahden eri valmistajan mikrofonit ja etuvahvistimet toimivat Savisalon prototyypissä yllättävän hyvin yhdessä. B-Band-mikrofonilla saa kauniisti esiin puun lämpimän klangin ja basson puoliakustisen luonteen, kun taas EMG-mikrofonista lähtee erinomainen Fusion-tyylinen, lämmin, mutta samalla tarkasti piirretty sähkösoundi. Blend-potikan keskiasento antaa soittajalle sellaisen herkullisen best-of-both-worlds soundin, jossa akustinen ja sähkösoundi yhdistävät toimivaksi kokonaisuudeksi, jossa kumpikin puoli on edustettu tasavertaisesti.

Tässä lyhyt ääninäyte mikrofonien soundeista – järjestys on B-Band –> molemmat yhdessä –> EMG:

Demobiisini varten äänitin kaksi bassoraitaa suoraan linjasoittona äänikorttiin. ”Tavallinen” basso-osuus on soitettu EMG-mikin kautta, kun taas soolobassoa varten käytin soittimen B-Band-mikrofonia:

Juha Savisalo 6-String double bass – back beauty

****

Juha Savisalo 6-String double bass – body beauty 2

Tämän basson soitettavuus, sen ergonimia, ja etenkin sen soundi tekevät hyvin selväksi, että soitin ei ole tavallisen harrastajan tuotos. Vaikka Juha Savisalo ei työskentele päivätyössään soitinrakentajana, näkyy tässä prototyypissä kuitenkin selvästi miehen soitinrakentajan koulutus. Tämä kuusikielinen puoliakustinen sähköbasso on mielestäni selkeästi pro-tason laatusoitin.

Juha Savisalon yhteystiedot löytyy hänen (ja vaimonsa) kotisivultaan.

****

Plussat:

+ työnjälki

+ ergonomia

+ soitettavuus

+ soundi

1 thoughts on “Testipenkissä: Juha Savisalo – 6-kielisen basson prototyyppi

Add yours

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑