Testipenkissä: Zoom Q2HD

****

Zoom Q2HD (suositushinta 205 €) on firman uusin pikkukokoinen videotallennin, joka tarjoaa HD-resoluution kuvan lisäksi uutena ominaisuutena MS-stereoäänityksen.

MS-stereossa käytetään kaksi eri mikrofonia tallentamaan stereokuvaa – yksi äänittää vain keskipistettä ja toinen äänittää ainoastaan stereon sivut. Tämän äänitystavan suurin etu on, että stereokuvan leveyttä ja tilan syvyysvaikutelmaa voi säätää muutamalla sivumikrofonin signaalitasoa.

Klassisessa MS-stereossa keskimikrofonina käytetään herttakuvioista mikkiä ja sivumikikkinä 90 astetta sivuun käännettyä kahdeksikkoa. Näistä kahdesta monomikrofoneista saadaan stereokuva käyttämällä kolmea mikserikanavaa – keskimikrofonin panoroidaan stereokuvan keskellä, kun taas sivumikin signaali splitataan kahdeksi signaaliksi, joista toinen panoroidaan sellaisenaan täysin vasemmalle ja toinen täysin oikealle, mutta käännetyllä vaiheella.

Onneksi kaiken tämän teorian Zoom Q2HD:n käyttäjän ei tarvitse osata – laitteessa täytyy säätää ainoastaan tutulla tavalla mikrofonin signaalitasoa, sekä uutena ominaisuutena haluttua stereokuvan leveyttä. Tarjolla on täysin monofoninen signaali, sekä viisi erilaista stereoleveyttä 30:stä asteesta 150:een asteeseen saakka.

Käsisäädön lisäksi tulosignaalin tasoa voi säättää myös automaattisesti kolmella eri Auto Gain -vaihtoehdolla (Concert, Solo, Meeting), ja Q2HD:n bassoleikkuri pitää bassot kurissa.

Audiota tallennetaan Zoom Q2HD:ssä joko lineaarisena wav-tiedostoina (44,1/48/96 kHz, 16/24-bit) tai datakompressoidussa AAC-muodossa (64–320 kbps, 48 kHz). Laite mahdollistaa myös pelkkien audiotiedostojen äänittämistä.

****

Q2HD on tyypillinen Zoom-videotallennin siinä suhteessa, että sitä käytetään kuvaus- ja äänitystilanteessa pystyasennossa. Laitteen liittimet ja säätimet on sijoitettu kotelon sivuihin, kun taas transportti ja navigointi hoidetaan hyvin terävän kahden tuuman näytön alla olevilla napeilla. Navigointinappien viereen on mahdutettu jopa pikkuinen kaiutin nopeata videon katselua varten.

Kamera käyttää 3,2-tuumaisen viiden miljoonan pikselin CMOS-kennoa kiinteällä tarkennuksella ja aukolla (1,32 m – ∞, F: 3,2). Tarjolla on kolme valoitusvaihtoehtoa – Auto, Concert Lighting ja Night – sekä nelinkertainen digitaalinen zoom.

Videosignaali tallennetaan H.264/Mpeg-4-formaatissa mov-tiedostoina.

****

Zoom Q2HD on erittäin käyttäjäystävällinen laite: kaikki valikot mahtuvat yhteen näkymään, ja säädettävien parametrien määrä on pidetty alhaisena. Erittäin onnistunut graafinen toteutus tukee laitteen positiivista käyttökokemusta.

Laite saa käyttövirtansa kahdesta AA-kokoisesta paristosta (tai akusta), jotka kestävät videokäytössä noin kaksi tuntia ja audiokäytössä noin neljä tuntia.

****

Tallennettuja pätkiä pystyy myös katsomaan hieman isompana landscape-ominaisuuden ansiosta.

Zoom Q2HD myös mahdollistaa pienimuotoista videoeditointia itse laitteessa – tarjolla ovat pidemmän videon pätkimästä useampiin osiin (Divide), sekä alku- ja loppukohtien siirtäminen (Trim).

****

Laitteen mukana tulevalla mini-SD-kortilta löytyy Zoomin kevyt editointi- ja muokkaussofta Handy Share, joka toimii sekä Windows- (XP 32-bit tai parempi) että Mac-ympäristöissä (Mac OSX 10.4.6 tai uudempi).

Handy Share -ohjelma tarjoaa kevyttä videoleikkausta…

…sekä audion muokkausta kaiulla, kompressorilla ja normalisoinnilla. Audioefektejä voi esikuunnella, ennen kuin tallentaa muutokset suoraan videotiedostoon.

Handy Sharella pääsee kyllä kivasti videoeditoinnin alkuun, mutta se ei vedä vertoja edes Windows Movie Maker- tai Apple iMovie -tyylisten ilmaisohjelmien käyttömukavuudelle ja muokkausmahdollisuuksille.

****

Stand-alone laitteena lisäksi Zoom Q2HD:tä voi käyttää usb-portin kautta stereofonisena usb-mikrofonina audiosekvenssereissä tai nettikamerana chattailua tai striimausta varten (esim. UStream-palvelun kautta). Kätevällä Delay-säädöllä voi jopa poistaa striimauksessa usein syntyviä synkkaongelmia kuvan ja audion välillä.

****

Mielestäni Zoom Q2HD on todella hyvin toimiva kokonaisratkaisu omia You Tube -videoita tekevälle artistille tai bändille.

Vaikka järjestelmäkameroilla tai joillakin älypuhelimilla pystyy nykypäivällä kuvaamaan jopa Zoomia laadukkaampia videoita, on niiden audiopuoli usein melko surkea. Etenkin syvät bassot saavat niissä kameroissa signaalin nopeasti pumppamaan ja säröille.

Juuri sen monipuolinen, puhdas ja laadukas audio-osasto on mielestäni Zoom Q2HD:n suurin valtti. Se mahdollistaa hyvin mutkatonta livetallenteiden tekoa, jossa kunnollisen HD-videon pariksi saadaan myös laadukas ja dynaaminen ääni samasta kevyestä laitteesta.

Seuraavissa audiopätkissä esitetään Zoomin stereoasetuksien vaikutusta akustisen kitaran äänityksessä. Q2HD:n etäisyys kitaraan pysyy koko ajan samana:

Mono

30 deg

60 deg

90 deg

120 deg

150 deg

****

Zoom Q2HD

205 €

Maahantuoja: Studiotec

Plussat:

* HD-video

* laadukas MS-stereoääni

* helppokäyttöinen

* kevyt

* toimii myös MS-stereofonisena usb-mikrofonina

* videostriimaus

****

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: