****
Viime vuonna Marshall juhli 50-vuotista taivaltaan kokonaisella sarjalla pienissä erissä valmistettuja yksiwattisia puolistäkkejä ja komboja.
Ilmeisesti hyvä vire on jäänyt päälle, sillä tänä keväänä Marshall ilmoitti 1111 kappaleeseen rajoitetusta Custom Offset -puolistäkistä, joka on modifioitu versio JTM1-juhlavahvistimesta.
Muutaman kappaleen erä on hiljattain saapunut Suomeen, josta onnistuimme lainata yhden puolistäkin Kitarablogi-testiin.
****
Marshall Custom JTM1 Offset -vahvistimen (hinta noin 1.000 €) lähtökohtana on siis ollut viime vuoden JTM1-juhlamalli. Tämä keräilyvahvistin on kuitenkin viety lähemmäksi firman ensimmäisiä JTM45-malleja käyttämällä alkuperäistä logoa, vaaleata etukangasta sekä keskittämisen sijaan reunaan asennettua etupaneelia, josta vahvari on myös saanut nimensä.
Kuten setin korkean hintatason perusteella sopiikin odottaa, on englantilainen työnjälki Offsetin kohdalla erittäin korkealaatuista.
Vahvistimen kromattu etupaneeli sekä sen mustat, metalliset nupit kielivät vahvistinnupin ylevästä boutique-luokan asemasta.
Kromatusta takapaneelista löytyy viimevuotisesta juhlasarjastakin tuttu teho-nappi, jolla Marshallin päätetehon saa pudotettua yhdestä watista 0,1:een wattiin.
Custom JTM1 Offsetin oma kaiutinkaappi toimii 16 ohmin impedanssilla, mutta nuppiin voi liittää myös kahdeksan ohmia vastusta tarjoavia ämyreitä.
Custom-nupin putkivarustus on sama kuin viime vuoden juhla-JTM1:ssä – etuasteputkina toimii kaksi ECC83/12AX7-putkea ja pääteputki on malliltaan ECC82/12AU7.
Tyyppillisen suljetun Marshall-kaapin uumeniin on asennettu yksi 10-tuumainen Celestion G10F-15 -kaiutin.
****
Millaista soundia yleensä odotetaan vintage-tyyliseltä Marshallilta? Ehkä puhdasta soundia, joka on kirkas, mutta melko kuiva, ja joka ei tarjoa suuria määriä putipuhdasta headroomia. Särösoundilta haetaan varmasti kermaista kompressiota, mutta samalla myös tietynlaista keskialueen rouheutta ja purevuutta.
…ja juuri sellaisia soundeja Marshallin Offset tarjoaa hyvin maukkaalla tavalla.
Fender Telecasterilla sointi pysyy kutakuinkin täysin puhtaana, mutta tyyppillinen brittiläinen kulmikkuus on jo tässä hyvin havaittavissa:
Gibson Les Paul Juniorin P-90 mikrofonin korkeampi lähtötaso aiheuttaa jo pientä, kaunista rakeisuutta etenkin nuottien alkuvaiheissa:
Samoilla säädöilla humbuckereilla varustettu Hamer USA Studio Custom työntää Marshallin selvästi pikkusärön herkkulliseen maailmaan. Täysin puhtaita clean-soundeja täytyy tässä hakea kitaran volume-nuppeja käyttäen:
****
Vääntämällä Marshallin Loudness-potikkaa kaakkoon, soundiin saa yhä enemmän säröä, mutta samalla kasvaa myös volyymitaso. Custom Offset on hyvin kovaääninen puolistäkki yksiwattiseksi vahvistimeksi, eikä täysillä soitettuna vahvistin enää sovi kerrostaloon.
Onneksi on olemassa takapaneelin tehonpudotus-nappi, jolla JTM1 Offset -stäkistä saa ”sisäsiistin”. Toivottuna lieveilmiönä pudottamalla nupin 0,1-wattiseksi myös vahvistimen saturaatio kasvaa, minkä ansiosta Marsusta saa pienellä volyymillä irti hyvin uskottavia heavysoundeja.
Tältä kuulostivat testissä käytetyt kitarat 0,1 W -tilassa ja Loudness täysillä.
Ensin Tele…
…seuraavaksi Junior…
…ja lopulta Hamer:
****
Marshallin Custom JTM1 Offset on mielestäni erittäin hieno pikkustäkki, jolla on juuri sellainen soundi kuin mitä itse hakisin tämänkaltaiselta vahvistimelta.
On kyllä sekin totta, että tuhat euroa on aivan liikaa, jos haetaan ”vain” olohuoneeseen tai pikkustudioon mahtuvaa kitaravahvistinta – pienemälläkin rahalla saa usein jopa enemmän watteja ja ominaisuuksia.
Custom Offsetissa on kuitenkin kyse pitkälti myös rajoitetun painoksen tuomasta prestigestä ja keräilyarvosta sekä Englannissa tehdyn pikkuvahvistimen hienoudesta. Marshall JTM1 Offset on boutique-luokan peli kitarasoiton puristille – ja siinä luokassa se pärjää vallan mainiosti!
On kuitenkin syytä pitää kiirettä, koska Suomeen on saapunut vain muutama kappale tätä mallia, eikä lisää enää tule!
****
Marshall Custom JTM1 Offset
Maahantuoja: EM Nordic
Kiitos DLX Musiikille testiyksilöiden lainasta!
****
Plussat:
+ työnjälki
+ soundi
+ kaksi päätetehoa
+ pieni koko
+ keräilyarvo
****
Hat dies auf Soitintesti.com rebloggt und kommentierte:
Add your thoughts here… (optional)