Testipenkissä: Hehku Custom Nightingale 15

Hehku Nightingale 15 – opener

Kitaristin näkökulmasta Suomi on suorastaan se tarunhohtoinen luvattu maa. Asukaslukuun suhtautettuna täällä on uskomaton määrä soitinpajoja, sekä efektien ja vahvistimien valmistajia.

Yksi tällainen custom-vahvistimia rakentava firma on porilainen Hehku Customs. Hehkun puuhamiehiä ovat Jarmo Välimäki, joka vastaa suunnittelusta, valmistuksesta ja huollosta, sekä Markku Penttilä ja Juha Heljakka, jotka ovat vastuussa tuotekehittelystä, markkinoinnista ja myynnistä.

Hehkun kotisivulla esitellään muutamia asiakkaille rakennettuja custom-vahvistimia. Custom-tilauksissa (hinnat alk. 1.300 €) vain kabinettien koot ja muodot ovat vakiona, kaikki muu on neuvoteltavissa: ”Ajatuksena on, että koitamme toteuttaa soittajan villeimmätkin haaveet, joten voidaan neuvotella kaikenlaisista optioista.” sanoo Jarmo Välimäki.

****

Hehku Nightingale 15 – full front

Kitarablogi sai testattavaksi 15-wattisen Hehku Nightingale 15 -kombon, joka on Hehku Customsin ensimmäinen ”sarjavalmisteinen” kitarakombo ilman custom-optioita.

Nightingale 15 (1.950 €, nuppi: 1.750 €) on 12-tuumaisella kaiuttimella varustettu käsintehty putkikombo, joka edustaa täydellisesti Hehku-vahvistimien filosofiaa, sekä ulkonäön että signaalitien kannoilta.

Nightingalen uskalias, mutta erittäin kaunis värimaailma, sekä kombon pronssireliefia muistuttava päällyste tekevät heti selväksi, että Hehku-vahvistimessa ei ole kyse vanhan Tweed-Fenkun kloonista.

Hehku Nightingale 15 – full back

Hehku Nightingale -kombossa on avoin takaseinä, ja putkiin pääsee käsiksi vaivattomasti. Hehkujen kotelot valmistetaan aina suomalaisesta koivuvanerista, mikä on erinomainen materiaali sekä kotelon kestävyyttä että vahvistimen soundia ajatellen.

Hehku Nightingale 15 – top handle

Koivuvaneri on myös suhteellisen kevyt materiaali, minkä ansiosta Nightingalea pystyy kantamaan mukavasti kombon ainoasta kahvasta.

Hehku Nightingale 15

Hehku tarjoaa myös huippulaadukkaita kuljetuskoteloita vahvistimilleen. Nightingale 15 -kombolle sopiva malli maksaa noin 260 euroa.

****

Hehku Nightingale 15 – full control panel

Hehku Nightingale 15 on hyvin erikoinen kaksikanavainen putkikombo, koska vahvistimen koko signaalitie on kytketty sarjaan.

Monissa vintage-vahvistimissa on kaksi rinnakkaista, toisista riippumattomaa kanavaa (esim. ”Normal” ja ”Tremolo”), joiden välillä ei voi vaihtaa lennossa (paitsi erillisellä A/B-polkimella). Nykyaikaisemmissa kitarastyrkareissa taas voi olla ehkä yhteinen EQ, mutta puhtaan ja särökanavan gainea ja volyymiä pystyy säätämään erikseen.

Hehkun Nightingale taas toimii niin, että puhtaan puolen asetukset – tässä tapauksessa triodi- ja pentodi-kytkennän gain-asetukset, sekä vahvistimen kuusipykäläinen Bass-säädin ja aktiivinen Treble-EQ – vaikuttavat suoraan myös Drive-kanavan soundiin.

Hehku Nightingale 15 – footswitch + valves

Triodi- ja pentodikytkennän välillä voi vaihtaa – ja Drive-kanavan laittaa päälle – joko suoraan etupaneelista nostokytkimillä tai kombon mukaan tulevalla kompaktilla jalkakytkimellä.

Hehku Nightingale 15 – back panel

Nightingalen selkeän putkikartan ansiosta kombon eri putkien sijainti selviää nopeasti.

Takapaneelista löytyy myös triodi/pentodi-kytkin pääteputkille. Triodimoodissa kombon nimellisteho putoaa 15 watista seitsemän wattiin, ja samalla myös Hehkun soundi muuttuu hieman.

Takapaneelin tarjoamasta kaiutinlähtöjen runsaudesta kitaristi taas iloitsee silloin, kun haluaa käyttää komboa toisen kaapin kanssa.

Hehku Nightingale 15 – EF86 preamp valve

Puhdas kanava on rakennettu EF86-nimisen pentodiputken ympärille. EF86 (myös tunnettu nimellä 6267) on soundiltaan erinomainen putki, jota löydetään myös joissakin vanhoissa Voxissa, sekä Matchless- ja Dr Z -vahvistimissa, mutta sitä käytetään nykyään melko harvoin, koska tämä malli on yleensä melko mikrofoninen (herkkä mekaaniselle tärylle).

Hehku Customs on ratkaissut ongelman tehokkaasti käyttämällä EF86:lle tärinää vaimentavaa silikoniadapteria.

Hehku Nightingale 15 – preamp valves + switches

Säröpuolelta (ja vaiheenkäntämisestä) ovat vastuussa kaksi 6N2P-putkea, jotka ovat venäläisiä, military-speksattuja 12AX7/ECC83-putkien sukulaisia, joilla on kuitenkin hieman toisenlainen soundi ja erilainen gain-rakenne.

Hehku Nightingale 15 – 5AR4 rectifier tube

Nightingalessa tasasuuntausta hoidetaan 5AR4-putkella.

Hehku Nightingale 15 – power amp valves

Tämän Hehkun päätevahvistin käyttää pari EL84-putkea. Myös pääteputket voi vaihtaa venäläisiin military-malleihin 6P15P/EL83, ja koska Nightingale on itsebiasoiva vahvistin, pääteputkien vaihtamiseen ei tarvita tekniikon apua.

Hehku Nightingale 15 – Warehouse-speaker

Warehousen laadukas 12-tuumainen Green Beret -kaiutin tarjoaa valmistajan mukaan brittiläistyylistä soundia.

****

Tehdasvarustuksella (6N2P + EL84) Hehku Nightingale 15 -kombon puhtaassa soundissa riittää headroomia jopa kahdella humbuckerilla varustetulle kitaralle. Kuusipykäläinen Bass-säädin ja aktiivinen Treble-potikka antavat runsaasti vaihtoehtoja, jolla jokainen voi löytää oman soundinsa. Hehkun puhdas äänimaailma on selvästi lähempänä Voxia kuin ”mustanaama” Fenderiä.

Nightingalen särösoundikin on vallan mainio. Kombo kuulostaa herkullisen mehevältä ja diskantissa on juuri sopivasti rouheutta klassikko-Blues- ja Rock-soundeihin.

Tässä pätkässä soi vintage-tyylinen Fender Telecaster – järjestys on: puhdas (triodi) –> puhdas (pentodi) –> särö (triodi) –> särö (pentodi); päätevahvistin toimii pentodikytkennässä:

Ja tässä samankaltainen pätkä Hamer USA Studio Custom -kitaralla soitettuna:

Hehku Nightingale 15 – full angle

****

Kokeilin myös Jarmo Välimäeltä saatuja vaihtoputkia (12AX7 + 6P15P), ja ero on selvästi kuultavissa:

Puhdas headroom on vähentänyt tuntuvasti. Telecasterilla ollaan jo breakup-särön maailmassa pentodikytkennässä, kun taas Hamerin soundi menee silloin jo selvästi särön puolelle.

Särökanavalla tarjoaa näillä putkilla myös enemmän säröä, hieman löysempää bassorekisteriä, sekä enemmän diskantin purevuutta. Oikein mainio kattaus tämäkin, vaikka tehdasputkisto on ehkä hieman enemmän minun makuun.

Ensimmäisessä pätkässä kuullaan jälleen Telecaster (samoilla asetuksilla, vain putket on vaihdettu):

Ja tässä on Hamerilla soitettu humbucker-pätkä:

Hehku Nightingale 15 – reverse angle

****

Hehku Nightingale 15 – logo

Hehku Customsin Nightingale 15 on mielestäni loistava täysputkikombo omalla äänellä ja omilla detaljiratkaisuilla. Tykkään myös Hehkun konseptista rakentaa putkivahvistimia, joilla on oma, huikea ulkonäkö ja soundi, mutta ilman turhan muka-nostalgista ”putkivoodooa”.

Hehku Nightingale on nykyaikainen, käsintehty putkikombo, jolla on erittäin selkeä säädin- ja takapaneeli, ja mielenkiintoisen interaktiivisesti toimiva signaalitie. Idea ei ole matkia jonkun tietyn kitaralegendan tai klassikkovahvistimen soundeja, vaan luoda erittäin toimivan perustan Hehku-käyttäjän omalle soundille.

Nightingale 15:n hinta on mielestäni kohdallaan, kun tässä puhutaan kuitenkin laadukkaan suomalaisen käsityön helmestä.

PS: Olen kuulut huhuja vielä tänä keväänä ilmestyvästä Hehku-kombosta trubaduureille, jossa olisi erillisiä kanavia kitaralle ja laululle. Kannattaa varmasti tsekata säännöllisesti Hehkun Facebook-sivua

****

Hehku Customs Nightingale 15

hinta: 1.950 €

Lisätiedot: Hehku Custom

****

Plussat:

+ uhkea ulkonäkö

+ työnjälki

+ käsintehty 

+ kotimainen

+ omaleimainen kytkentä

+ soundi

One thought on “Testipenkissä: Hehku Custom Nightingale 15

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pidä blogia WordPress.comissa.

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: